NAGLASAK

HDZ 1990.

07.04.2006.
u 18:57

Hrvatska stranačka scena u BiH od danas je bogatija za još jednu stranku - HDZ 1990. Osnivanje nove stranke na prezasićenoj hrvatskoj stranačkoj pozornici i ne bi bila neka vijest da nije riječ o bivšim visokopozicioniranim dužnosnicima HDZ-a, a koji i danas obnašaju visoke dužnosti u zakonodavnim tijelima federalne i državne vlasti. Boži Ljubiću, Martinu Ragužu, Josipu Merdži ... neće biti nimalo lako s obzirom na to da kreću od početka i s obzirom na glasačku apstinenciju hrvatskoga biračkoga tijela.

Pred njima je još jedan zadatak: razbiti prokletstvo tzv. otpadničkih stranaka iz HDZ-a, koje su sve odreda marginalizirane. S druge strane Ljubiću na ruku ide većinsko raspoloženje Hrvata o neprihvatljivosti ponuđenih ustavnih promjena. Zato je tajming osnivanja nove stranke i više nego pogođen.

No osim protivljenja ustavnim promjenama, čelnici nove stranke morat će ponuditi rješenja nagomilanih problema u kojima su se našli Hrvati, ali i cijelo bosanskohercegovačko društvo. Budu li to prezentirali na pravi način, možda nova stranka uspije ono što dosad nije uspjelo nijednoj drugoj hrvatskoj stranci - animirati nezainteresirano hrvatsko biračko tijelo te postati istinskim takmacem HDZ-u BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije