03.01.2015. u 12:00

Premijer je očito zaboravio da je tri godine na vlasti, i da u rukama ima policiju koja je imala vremena, a i obavezu, do sada istražiti i prijaviti te kriminalce iz HDZ-a koje proziva.

Lako je Ivi Josipoviću voditi kampanju protiv Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-a, ali mu je jako teško sa Zoranom Milanovićem. Predsjednik SDP-a, ujedno premijer, doveo je kandidata svoje stranke u shizofrenu situaciju. I prije nego što je započela službena kampanja počeo mu je sustavno bacati klipove pod noge, znajući pritom da su Josipoviću sputane i ruke i noge.

Pogrešno je uvjerenje da su predsjedniku kojemu završava mandat glavni teret loši rezultati Kukuriku vlade. Jasno da mu to ne ide u prilog, ali je nemjerljivo sa štetom koju mu radi Milanović osobno. Čim je Josipović izašao u javnost s idejom ustavnih promjena i obznanio da s tim projektom želi dobiti još jedan mandat, premijer je požurio pred kamere i sve to popljuvao kao nešto beskorisno, glupo, te s prezirom obznanio da neće podržati njegov koncept promjene regionalnog i političkog sustava. A zašto? Ne muči Milanovića što bi aktualni šef države izmijenio teritorijalni ustroj zemlje, što bi umjesto županija uveo pet do osam regija, što bi poboljšao odnos između triju grana vlasti. Njega muči izmjena političkog sustava, što bi Josipović Sabor sveo na stotinjak zastupnika, a najviše što bi građanima omogućio da polovicu njih biraju imenom i prezimenom. Ne može prožvakati da se šefu stranke uzme moć kreiranja lista i lako stranačko kadroviranje promicanjem samo sebi odanih pulena.

Slijedilo je otezanje s raspisivanjem datuma izbora. Kada se napokon domislio kada ćemo na birališta, Milanović je istodobno objavio odluku Vlade o refundiranju troškova kampanje. Pobjedniku prvog izbornog kruga namijenio je povrat milijun kuna iz proračuna, a za prošle izbore taj je iznos bio četiri puta manji. U tom času Josipoviću su ankete davale podršku 47,8 posto birača, a njegovoj glavnoj protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović 33,4 posto. Naravno da su svi odmah protumačili kako Vlada namješta novac za svog kandidata, a u drugom je planu ostalo da SDP s polovicom iznosa financira kampanju i da će mu se taj novac vratiti u blagajnu.

Koliko stvarno drži do svog kandidata Milanović je pokazao i na tradicionalnom božićnom primanju što ga je Josipović organizirao kao aktualni predsjednik. Dok je donekle razumljivo što se na primanju nije pojavio nitko iz HDZ-a, neshvatljivo je da se nije ukazao Milanović. Ne samo da je to loša poruka kandidatu kojega, kao, podržava u kampanji, već je i krajnje nekulturno. Elementarna pristojnost nalaže da se na blagdanskom okupljanju predsjednika države pojavi i premijer kao glavni nositelj izvršne vlasti.

Kruna je bila Milanovićeva izjava nakon objave rezultata prvoga kruga izbora. Mrtvo-hladno je ispalio da je očekivao veću prednost Josipovića u odnosu na Grabar-Kitarović, a onda se obrušio na HDZ kao stranku "koja je opljačkala Hrvatsku i koja ima karakteristike zločinačke organizacije". Premijer je očito zaboravio da je tri godine na vlasti, i da u rukama ima policiju koja je imala vremena, a i obavezu, do sada istražiti i prijaviti te kriminalce iz HDZ-a koje proziva. Naravno, ako ih ima. Ali nije prijavila nikoga! Jedine kriminalce iz HDZ-a na sud je izveo Mladen Bajić, bivši glavni državni odvjetnik, kojega je Milanović smijenio.

Stvar je, zapravo, u tome što Josipović već jako dugo Milanoviću ide strahovito na živce. Ne može mu oprostiti što ga nije podržao dok je u Vukovaru silom postavljao ćirilične ploče, što nije stao uz njega kada se inatio cijeloj naciji inzistirajući na takozvanom lex Perković, što nije plesao po njegovom u aferi nazvanoj Watergate već je naivno tražio da se provjeri je li bilo zloporabe obavještajnog sustava.

Čak i površni poznavatelji političkih odnosa u zemlji jako dobro znaju da aktualni predsjednik Milanovića ne živcira ništa manje nego što ga je svojedobno živcirala Mirela Holy, i da mu nije ništa manji kamen u cipeli nego što mu je bio Slavko Linić. Holy i Linića je smijenio i izbacio iz SDP-a, a Josipoviću može pomoći da izgubi izbore. No, što ako mu se jednoga dana svi oni vrate u SDP?

Komentara 40

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
12:36 03.01.2015.

Sad je Zoka kriv što je Pravdoje lijen, nezainteresiran i nesposoban? Zoka bar nešto radi, doduše sve radi krivo, ali Pravdoje ne radi ništa.

CA
cavecanem
12:42 03.01.2015.

pročitah u tiskanom izdanju, gospođa se trudi uvjeriti čitateljstvo da je josipović zapravo superkul, a zločesti zoki mu podmeće klipove, je li to taktika posljednje šanse, ako je zokiju loš onda mora biti dobar?

DU
Deleted user
13:15 03.01.2015.

A Jović,Perković,Mazel,Lončar, bivši predsjednik Mesić čije je ured obećao ukinuti,koliko "potpore" od njih tek dobiva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije