USVAJANJE PRORAČUNA

HDZ popušta Ričardu? Dukić: Ne zanima me 'funkcija', ovdje sam zbog građana Zadra

Zadar: Gradonačelnik Branko Dukić održao sastanak s predstavnicima klubova gradskih vijećnika
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/4
04.09.2024.
u 16:07

Građanin sam ovoga grada, dijelim s njima njihove, svoje i zajedničke probleme već osmu godinu, poručio je Dukić

Iz zadarske gradske uprave izvijestili su javnost da će nastavak prekinute sjednice zadarskog gradskog vijeća biti u četvrtak u 16 sati dan i pol prije posljednjeg roka za usvajanje proračuna. Politička kriza u Zadru, bit će tako, ako je suditi po priopćenju gradonačelnika Branka Dukića riješena bez samoraspuštanja vijeća, novih izbora ili povjerenika… I uz pristajanje na dio uvjeta Enia Meštrovića alias Ričarda koji se doduše dosad nije oglasio, kao ni ostala oporba koja ima većinu u gradskom vijeću Zadra i o čijim rukama ovisi podrška proračunu HDZ-ovog gradonačelnika. 

''Zadnja sjednica Gradskog vijeća, na kojemu se po peti put našao prijedlog proračuna, započela je prošlog četvrtka u 9 sati i ona službeno još uvijek traje. Do ovog trenutka zadarska javnost, kao ni ja, i dalje nema informacija ne samo o stavu većine vijećnika prema sudbini proračuna za čije je donošenje Visoki upravni sud dao rok do ove subote, 7. rujna, nego ni o sudbini svih proračunskih korisnika. Posljednja izjava predsjednika Vijeća ukazuje na mogućnost odustajanja od nastavka te sjednice što bi značilo raspuštanje Vijeća i nastavak financiranja nužnih rashoda.

Ponavljam, moj je interes proračun isključivo jer je proračun u interesu građana. Građanin sam ovoga grada, dijelim s njima njihove, svoje i zajedničke probleme već osmu godinu. Dobro znam što znači roditelju kupnja učeničkih materijala. Dobro znam da udruge vlastitim novcem financiraju programe u kulturi kako bi svi mi imali sadržajniji život. Znam što znači roditelju plaćanje putovanja njihove djece na sportska natjecanja. Znam kako škole nemaju na raspolaganju sredstva za grijanje i ostali nužni školski materijal. Znam da stručni ljudi odlaze iz naših tvrtki, ustanova i ove gradske uprave jer su potplaćeni. Mogu ovako nabrajati do sutra, baš kao vrijedne projekte komunalne i društvene infrastrukture koji čekaju već 8 mjeseci. Ja ne kalkuliram kad su potrebe građana u pitanju. Ne zanima me „funkcija“, ovdje sam zbog građana. A ovo je trenutak u kojemu nemam pravo na odustajanje.

Ako za dobro građana to znači još jednom pokušati spasiti Proračun, pa time i održati do kraja mandata ovaj saziv Gradskog vijeća – može!  I nije mi problem jer znam kome služim. Uostalom, svoju zakonsku obvezu predlaganja proračuna izvršio sam pet puta do sada, nije mi problem ni šesti, ako to donosi dobrobit.

POVEZANI ČLANCI:

Tu je još jedna šansa kakvu više Vijeće samo sebi ne može pružiti. Ovo je put… Vijeće mora završiti započetu sjednicu. Nije izglasan dnevni red i moguće je u nastavku skinuti proračun s dnevnog reda. Onda ću žurno poslati novi prijedlog proračuna, a predsjedniku Vijeća ostaje mogućnost da sazove izvanrednu sjednicu s tim novim prijedlogom u zakonskom roku. Napominjem, ukoliko se proračun izglasa, on mora biti zakonit! I formalno i sadržajno.

Kako nisu dostavljeni prijedlozi niti amandmani u zakonskom roku, a odaslani su neki uvjeti za podršku proračunu, ova Gradska uprava dovršava novi prijedlog proračuna vodeći se smjernicama iz postavljenih uvjeta nezavisnih vijećnika s liste Enija Meštrovića. Potrebno je definirati odgovarajuće namjenske pozicije. Onda te pozicije uravnotežiti pojedinačno i ukupno kako bi se održala zakonitost, stabilnost i održivost već šestog po redu prijedloga proračuna, ali i osigurala provedba svih uvrštenih programa i projekata. To znači i odgodu pojedinih planiranih projekata za koje ćemo odmah pokrenuti postupke javne nabave, ali s realizacijom krenuti s početkom iduće godine i novim proračunom, gdje je to moguće. 

Evo konkretnih podataka o novim stavkama rashoda koje će biti uvrštene u taj posljednji prijedlog:

1.     Milijun eura bit će osigurano za kupnju dva stana u Zagrebu, a za potrebe smještaja oboljelih i članova njihovih obitelji tijekom liječenja u tamošnjim zdravstvenim ustanovama.

2.     4,6 milijuna eura bit će namijenjeno za jednokratne novčane potpore zadarskim umirovljenicima povodom Dana Grada, uz poštivanje cenzusa o visini mirovine do 670 eura. 

Dužan sam obrazložiti i zahtjev za ukidanjem plaćanja odvoza otpada zadarskim kućanstvima. Situacija u kojoj Čistoća d.o.o. obavlja djelatnost skupljanja otpada, a da pri tome, makar i privremeno, ne obračunava i ne naplaćuje svoju uslugu, nije zakonski moguće. Takav način poslovanja bio bi u izravnoj suprotnosti sa Zakonom o gospodarenju otpadom, Zakonu o porezu na dodanu vrijednost pa tako i drugim zakonima. Takvo postupanje ne može se nadomjestiti kapitalnom pomoći osnivača bez obzira na iznos te pomoći. 

Također, nije moguće, s obzirom na proceduru – izradu kriterija i mjerila, provedbu javnih poziva i same pripreme programa s obzirom da smo ušli u rujan, isplatiti nagrade udrugama i klubovima kako se to od mene traži. Iz tog razloga ova su sredstva, kao i ona vezana uz privremenu obustavu naplate odvoza otpada, preusmjerena na poziciju potpora umirovljenicima. Dakle, nudim posljednju šansu svima onima koji se još dvoume s podrškom proračunu. Vjerujem kako nastavak proračunske agonije koja će potrajati najmanje do sredine idućeg ljeta nikome nije cilj. Jedini je moj interes proračun koji pripada građanima Zadra - istakao je

gradonačelnik

Zadra Branko Dukić'', objavio je. 

>> VIDEO Ne, ovo nije livada, ovo je Sava: Brodovi klize kao po travi, za sve je kriva jedna pojava

Komentara 2

NO
Nordik
16:46 04.09.2024.

Dukić tvrdi da je tu zbog građana... ha, ha, ha... da crkneš od smijeha.

Avatar rubinet
rubinet
16:26 04.09.2024.

Riki je zeznut igrač....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije