Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARLAMENT Bivši župan zakasnio aktivirati zastupnički mandat

HDZ: Radimir Čačić nikako ne može u Sabor

29.01.2009.
u 18:39

Mišljenje Odbora za zakonodavstvo, prema kojem Radimir Čačić ne može aktivirati svoj zastupnički mandat, političko je. Namjera je vladajućih da bivšem varaždinskom županu oduzme legalno osvojeni saborski mandat.

Rekli su to na današnjoj raspravi Vesna Pusić i HDSSB-ovac Branimir Glavaš. HDZ misli da je Čačić, nakon što je prestao obnašati dužnost župana, morao u roku od osam dana predati zahtjev za aktiviranje mandata. Nisu uzimali u obzir činjenicu da je njihov Anto Bagarić, koji je u istoj situaciji bio u prošlom sazivu, uspio naknadno aktivirati svoj mandat.

Pogrebnik Šeks
Tijekom rasprave o SDP-ovu Prijedlogu zakona o detektivima, nezavisni zastupnik Dragutin Lesar ispričao je priču o zapošljavanju na groblju, bez navođenja imena, čime je htio ilustrirati opasnost od zadiranja u prava radnika ako se detektivima dade previše ovlasti.

– Kad sam izašao iz zatvora ‘86. godine prijavio sam se na natječaj za grobara. Onda sam bio na komisiji pogrebnika koji su me ispitivali o mojem radu. Ja sam rekao da ću pokapati i danju i noću, i praznikom, rukovodioce i sve skupa, ali nisam bio primljen. Nisam bio moralno-politički-grobarski podoban, otkrio je manje poznate detalje o svojoj prošlosti potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Prethodno su zastupnici raspravili izvještaj HNB-a za prvu polovicu 2008. godine. Složili su se da poslovne banke u Hrvatskoj imaju prostor za smanjenje kamatnih stopa.

Esdepovci su inzistirali na tome da je Hrvatska u recesiji zbog nesposobne Vlade, dok su hadezeovci uzvraćali da Hrvatska još nije u krizi. Podnoseći izvješće, viceguverner Boris Vujčić ustvrdio je kako je konzervativnija politika HNB-a pojačala otpornost sustava na bankovnu krizu. Hadezeovac Goran Marić poručio je bankama da su 174 milijarde kuna štednje dovoljan kreditni kapital te da bi trebale smanjiti kamate.

Ironični Stazić
Za izborni slogan vladajućih “HDZ zna” Nenad Stazić (SDP) ironično je ustvrdio kako je netočan, jer – guverner zna, te je dodao da je pravo čudo što nije pometen zajedno s nizom kvalitetnih kadrova koji su morali ustuknuti pred nesposobnijim HDZ-ovim kadrovima. Andrija Hebrang (HDZ) odvratio je da znaju i HDZ i Rohatinski te da mu je nejasno zašto SDP želi uništiti idiličnu slogu između Vlade i guvernera.


Čačić ne može, pa može... ipak ne može

• 3. srpnja 2008., Šeks – Čačić više nije zastupnik

• 16. rujna, Šeks – Čačiću treba omogućiti aktiviranje mandata

• 16. listopada, Mandatno-imunitetno povjerenstvo • Čačić ima pravo na aktiviranje mandata

• 24. studenoga, Odbor za zakonodavstvo – Čačić ne može aktivirati mandat

• 30. siječnja, Sabor glasuje – ?

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije