RASPRAVA O IZMJENI ZAKONA O SUZBIJANJU ZLOPORABE OPOJNIH DROGA

HDZ u Saboru: Droga je droga i ona je zlo!

sabor
Arhiva VL
03.12.2009.
u 13:12

SDP-ovi zastupnici drugačijeg su mišljenja pa je tako Šime Lučin inzistirao kako pušenje jointa nije put u ovisnost. U Hrvatskoj je 150 tisuća osoba priznalo da je pušilo "travu".

Droga je droga i ona je zlo - poručivali su zborno HDZ-ovi zastupnici u raspravi o izmjenama Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga dok je Ingrid Antičević Marinović (SDP) zavapila jer na taj način "osuđujemo naše mlade da rade na crno, a troše na bijelo".

SDP-ovi zastupnici ponovno su se založili za dekriminalizaciju lakih droga ističući kako se u Europi, za razliku od Hrvatske, rasprave vode za legalizaciju droga u smislu smanjenja kriminala.

Hadezeovac Boris Kunst uzvratio je ironično upitavši zastupnike SDP-a hoće li zatražiti poticaje iz proračuna za uzgoj marihuane jer je to vrlo profitabilno?

Šime Lučin iz SDP-a poručio je kako nije za legalizaciju droga, ali jest za dekriminalizaciju lakih droga.

- Pušenje jointa nije put u ovisnost. U Hrvatskoj je 150 tisuća osoba priznalo da je pušilo 'travu'- kaže Lučin i tvrdi da sve droge nisu iste.

Kunst ga je upitao znači li njegovo zalaganje za dekriminalizaciju droge te stalno naglašavanje da se teže riješiti ovisnosti o duhanu nego o marihuani, da ga ne bi smetalo pušenje "trave" i u saborskom kafiću.

Na to je oštro reagirao Lučin uzvrativši kako nije siguran da hrvatskim građanima ne bi bilo draže da se u Saboru puši marihuana s obzirom na Kunstovu raspravu.

Marijana Petir (HSS) naglasila je kako je prioritet obračunati se s onima koji zadovoljno trljaju ruke nad svežnjevima krvavih novčanica.

Predloženim izmjenama da se izraz "opojna droga" mijenja u "droga" te da Ministarstvo zdravstva preuzme nadležnost nad kontrolom prometa svih tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga jer je dosad sustav kontrole podijeljen između Ministarstava zdravstva i gospodarstva te Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga.

Komentara 140

OB
-obrisani-
18:44 03.12.2009.

Možda se uživanje lakih droga kažnjava kao i silovanje, ali ta je usporedba besmislena jer se treba boriti za povećanje kazne silovateljima. Ako već postoji nesrazmjer... Smiješno mi izgleda spominjanje momčića iz petoga razreda koji ne zna tko mu glavuvu nosi. I daje vrijednosne sudove, a nije naučio ni kako treba brisati nos. On je možda čuo za marihuanu, ali nije spoznao o čemu se radi. Pušenje cigareta, marihuane, hašiša, uživanje alkohola ja bih žestoko kažnjavao. Ali kada se htjelo uvesti 0.0 promila, onda je ustao ugostiteljski lobi koji upropaštava hrvatski narod koji, umjesto da uči ili čita knjige, provodi sate i sate pijući otrovnu tekućinu. Krivi su roditelji koji su pali na ispitu. Sve je ostalo zavaravanje. Kada roditelji nauče kako se treba ponašati prema djeci, onda će kazne biti besmislene. A to ne će biti tako brzo jer su roditelji također zatucani. I lijeni! (03.1.2009. u 18:06h kamocemo16 je napisao/la: DS... ..kazna...ajde, svi znamo, da je zabranjeno, najsladje..svi smo bili teenageri... Pricam nekidan sa klincem, peti razred. Ispitujem ga tako o svemu, pa i o drogama, pa mali kaze: \" Marihuana je OK, speed nije \" Znaci, klinac peti razred to govori. U moje vrijeme u petom razredu nisam ni znao da postoji marihuana, a oni koji su pusili cigarete bili su cudni. Cujem i da danas klinci u srednjoj sasvim normalno povuku lajnu speeda za vikend. U moje vrijeme ko je vuko speed u srednjoj, bio je narkic, druzio se sa sumnjivom ekipom i tako dalje. Znaci, ova svekolika politika borbe protiv droge nas je odvukla tu gdje danas jesmo. Klinci vuku speed, u osnovnoj se vec duva trava, a veliki moralizatori ala , ti, govore kako je droga zlo. Pa i klinci u petom osnovne su nadisli tu stigmu, tako da me interesira, kome je takva poruka uopce upucane? Djeci ili glasackoj bazi, aka roditeljima? Jer sve mi se cini da vec klinci iz petog razreda ne fermaju te poruke pet posto. Mozemo spomenuti i da je koliko se sjecam preko 70% mladezi urbanih sredina probalo marihuanu, a ja se pitam, nakon svih tih silnih poruka koje su sasvim ocito besmislene, ko ce toj mladezi pomoc da ne napravi glupost? Da kada ekipa skuzi da je trava sasvim prirodna pojava, da redosljedom srusene stigme ne probaju speed koji uistinu spada u teske droge? Jer jedni govore da je droga zlo, a svi se drogiraju, a jos vise piju. Cemu sve to? Sto je smisao u kreiranju potencijalnih prekrsitelja kaznenog zakona od 70% mladih? Da su zakoni jedna obicna glupost, kada se duvanje kaznjava jednako ko silovanje? Ne razumijem.)

OB
-obrisani-
16:49 03.12.2009.

evo i sramote bilibrig..i webberle.....zadnji partijski vojnici...!!! .grinje,krpuse,senci,karcinom na jeziku to su nekakav bahati sicusan nazovimo to narod,selendra na predgradju EU

Avatar punkufer
punkufer
15:21 03.12.2009.

Zdravi, normalni, stabilni i pametni ljudi ne trebaju nikakve opijate. Droga je za slabiće i kukavice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije