Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska ipak nije skrenula snažno udesno

HDZ-u šest mandata manje nego 2020., Mostu i Možemo po tri, a SDP-u jedan više

Šibenik: Izbori za članove Vijeća mjesnih odbra i gradskih četvrti na području Grada Šibenika
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
18.04.2024.
u 07:00

Uključivanje Zorana Milanovića u kampanju SDP-a najviše je poguralo Možemo, dok je SDP uza svu pompu dobio samo mjesto više nego prije četiri godine

Da je HDZ u srijedu osvojio 66 mandata kao prije četiri godine, njegov predsjednik Andrej Plenković mirnije bi otišao na počinak i lakše ušao u pregovarački proces. Šest mandata manje najveći je pojedinačni gubitak neke stranke ili koalicije na netom završenim izborima, što baca sjenu na relativnu pobjedu HDZ-a.

Premda je prvi dojam da je Hrvatska na ovim izborima zaokrenula udesno, brojke to ipak ne potvrđuju jer je i Domovinski pokret osvojio dva mandata manje nego prije četiri godine. S druge strane, najveći su dobitnici Most i Možemo, koji u parlament ulaze s tri mandata više. SDP je uza svu pompu koju im je poklonio bivši predsjednik stranke, a aktualni predsjednik države Zoran Milanović, dobio samo jedno mjesto više. Svojim naprasnim uključivanjem u kampanju, Milanović je najviše pomogao Mostu i Možemo jer su ih birači prepoznali kao alternativu vodećem dvojcu. Dakako, ne treba zanemariti trećeplasirani Domovinski pokret koji je u izbornoj noći bio najčešće spominjana HDZ-ova “udavača”, bilo u kompletu ili osipanjem stranke na dva dijela.

VEZANI ČLANCI: 

Lijeva koalicija u koju bi smjestili SDP, Možemo, IDS, Fokus, Matiju Posavca i manjine može doći do 76 ruku zajedno s Mostom. Relativni pobjednik, pak, s Domovinskim pokretom i manjinama može prebaciti i 80 ruku. Ovi su izbori iz političkog života, barem na nacionalnoj razini, eliminirali Radničku frontu pa u sljedećem sazivu nećemo više gledati Katarinu Peović, kao ni Karolinu Vidović Krišto jer ni njezina Odlučnost i pravednost ni u jednoj jedinici nije dometnula do izbornog praga. Veću je šansu za parlament od spomenutih imao čak i zadarski performer Enio Meštrović Ričard koji je u dalmatinskim jedinicama osvajao tri pa i četiri posto glasova. Iz politike odlaze i nekadašnji SDP-ovci, a u zadnjoj polovici posljednjeg saziva Socijaldemokrati pa se na Gornjem gradu više neće pojavljivati ni Davorko Vidović, ni Davor Bernardić, ni Nikša Vukas, a niti Domagoj Hajduković.

No, zato se Dalija Orešković iduće četiri godine ne mora brinuti za svoju egzistenciju jer, iako je na izborima 2020. ušla u Sabor osvojivši tri mandata sa Strankom s imenom i prezimenom, mandat joj je ovog puta bio osiguran političkim kombinatorikama, baš kao, primjerice, i Marijani Puljak te Anki Mrak Taritaš. Na listi HDZ-a profitirali su Marijana Petir, Hrvoje Zekanović, a rezervno će mjesto morati potražiti HDZ-ovka Majda Burić. Mrtva trka vodila se između političkog veterana talijanske nacionalne manjine Furia Radina i zamjenika gradonačelnika Buja Corrada Dussicha u XII. jedinici, a do zaključenja ovog broja na 92 posto prebrojanih glasova, Radin se provukao kroz iglene ušice.

GALERIJA HDZ-ovci rezultate izbora čekali u poznatom zagrebačkom hotelu

Šibenik: Izbori za članove Vijeća mjesnih odbra i gradskih četvrti na području Grada Šibenika
1/49

Komentara 6

Avatar southman
southman
08:47 18.04.2024.

SDP je dobio jedan manje jer su prije 4 g. sa sobom imali i IDS.

Avatar Idler 3
Idler 3
09:18 18.04.2024.

Sreća pa nazovi-levi nemaju suvislog i karizmatičneg predstavnika jer bi HR ve bila "na hero na levo". Ne razmem kakšnu to desnicu zmišlaju mediji ?

AN
anabanana
13:31 18.04.2024.

Plenković može i Turudiću zahvaliti za ovaj rezultat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije