suđenje hdz-u

HDZ zastupaju isti odvjetnici, ali im je prepolovljen honorar

'03.07.2012., Zagreb - Jadranka Kosor dolazi na Zupanijski sud kao svjedok u nastavaku sudjenja  za aferu Fimi media i korupciju u HDZ-u.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
04.07.2012.
u 11:00

Nagađalo se da traže stručnjaka za nagodbe, kao što je Branko Šerić, no HDZ je zadovoljan Budinom i Penićem

Odvjetnici Davor Budin i Tomislav Penić i dalje će zastupati HDZ u sudskom procesu za Fimi mediju u kojemu tu stranku brane od USKOK-ove optužnice da su, u vrijeme dok je predsjednik bio Ivo Sanader, u njezinu financiranju korišteni crni fondovi. Mjesečni honorar od 250 tisuća kuna s PDV-om, koji je s njihovim odvjetničkim uredom potpisala bivša predsjednica Jadranka Kosor, nakon pregovora s operativcima iz čelništva HDZ-a više je nego prepolovljen.

Kraj procesa što prije

Informaciju o postignutom dogovoru s odvjetničkim dvojcem potvrdili su nam u samom vrhu HDZ-a, ali nisu nam htjeli reći o kolikom je točnom iznosu riječ pravdajući to poslovnom tajnom. Samo nam je rečeno da je dogovor postignut na zadovoljstvo obiju strana, a iz HDZ-a su nam još naglasili kako uopće nisu razmišljali o promjeni odvjetničkog tima, o čemu se naveliko nagađalo u javnosti.

Naime, ta priča o promjeni odvjetničkog tima u javnosti se pojavila nakon što je novo čelništvo bilo nezadovoljno visinom ugovora koji je s odvjetnicima potpisala bivša predsjednica Kosor. Usto, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, na kojoj se raspravljalo o sudskom procesu protiv HDZ-a, Tomislav Karamarko nagovijestio je da je novo čelništvo stranke spremno na razgovor s USKOK-om o priznavanju djelomične odgovornosti stranke, a nikako o prihvaćanju krivnje, pa su to neki analitičari protumačili kao činjenicu da HDZ traži novog odvjetnika "specijalca za nagodbe" koji može za stranku postići najbolji dogovor. Tako se u javnosti pojavilo ime odvjetnika Branka Šerića. Međutim, u HDZ-u opovrgavaju da su razgovarali o angažiranju Šerića ili bilo kojeg drugog odvjetnika dok su pregovarali sa svojim odvjetnicima Budinom i Penićem o smanjenju ugovora. Naprotiv, u stranci su zadovoljni njihovim radom i strategijom obrane, koju su im opširno usmeno i pismeno prezentirali na Predsjedništvu HDZ-a.

Novo čelništvo, a posebice predsjednik Tomislav Karamarko, svjestan je da proces koji se vodi protiv HDZ-a šteti ugledu i imidžu stranke i željeli bi da se on okonča u što kraćem roku. Unatoč želji da taj problem što prije skinu s dnevnog reda jer dolaze lokalni izbori, u HDZ-u nisu spremni na sudske nagodbe koje bi dugoročno štetile stranci, više u moralnom nego u financijskom smislu. Zbog toga Tomislav Karamarko i ostali članovi najužeg rukovodstva HDZ-a stalno naglašavaju kako bi se moglo pregovarati o djelomičnoj odgovornosti, a nikako o priznanju krivnje cijele stranke.

Sve opcije otvorene

– Razmišljamo i razgovaramo s ekspertima. Sve su opcije otvorene, ali još nismo donijeli odluku – rekao je Karamarko na upit novinara o mogućoj nagodbi s DORH-om.

Dok odvjetnici i pravni eksperti ne iznesu sve loše i dobre strane eventualne nagodbe, HDZ o tome neće razmišljati. Jer, suludo bi bilo priznati krivnju za nešto što stranka nije učinila, nego pojedinci u njezino ime, i zato krivnja može biti samo odgovorne osobe unutar pravne osobe, stav je vrha stranke.

Komentara 4

OB
-obrisani-
12:27 04.07.2012.

izgleda da si je baba omastila brk...

DO
doktorica
12:44 04.07.2012.

neka posude od barba Luke....

Avatar tkoznahdz
tkoznahdz
09:42 05.07.2012.

Nema više onog raskalašenog trošenja, zatvorene pipe ucjenjenih "donator" Sada se vidi ali i osjeća rezultat rada stranke za uzimanje šta se uzeti može, jedina je opcija ostala lopine pospremiti na goli otok da nam javno ne moraliziraju lopovi i i krenuti ispoćetka graditi imiđ stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije