Učite uz Večernjak

Helena se esejom u Večernjem listu priprema za maturu

'14.02.2011. Karlovac - Helena Butkovic ucenica Gimnazije Karlovac u slobodno vrijeme pise eseje. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
15.02.2011.
u 12:08

Učenica 3.d razreda pisala je o Davidu i Golijatu, te je na taj način željela provjeriti i svoje znanje za skorašnju državnu maturu

Pišem uglavnom za sebe. Osobni dnevnik uvijek je aktualan. Ovog puta na maminu preporuku javila sam se na Večernjakov natječaj i napisala esej o Davidu i Golijatu. Nisam ništa posebno očekivala. Željela sam samo provjeriti svoja dosad stečena znanje – kaže učenica 3. d razreda Gimnazije Karlovac Helena Butković.

U svom svijetu mašte

Priznaje da dosad nije sudjelovala ni na kakvim natjecanjima jer se bojala da neće ispuniti svoja, ali i očekivanja drugih. Međutim, sada se njezin esej našao se među najboljima, koje je ocijenio žiri Večernjeg lista.

 – Ne mogu vjerovati. To je za mene velik uspjeh. Odlučila sam se za temu o Davidu i Golijatu s obzirom na to da nas ta priča zapravo prati kroz čitav život. Te dvije strane uvijek se na neki način isprepliću – priča karlovačka gimnazijalka, koja za razliku od mnogih svojih kolega, lektiru jednostavno obožava. Čim je naučila slova ‘upijala’ je brojne slikovnice i časopise. Kako kaže, prekretnica je bila šesti razred osnovne škole kada je za lektiru pročitala knjigu Mi djeca s kolodvora ZOO.

 – Obožavam čitat. Tada si u svom svijetu i razvijaš maštu. Vidiš koliko sličnosti imaš s likovima, kako se treba postaviti u određenim situacijama... To se neke od važnih stvari, zbog kojih me knjige privlače. Hrvatski jezik i književnost jedan su mi od najdražih predmeta. Međutim, željela bih jednog dana raditi s djecom, iako sam sada u fazi da često mijenjam mišljenje o budućoj profesiji – napominje naša sugovornica. Dodaje da joj je napisani esej za Večernji list bila i svojevrsna priprema za državnu maturu. Pisat će je sljedeće godine zajedno sa svih 164 učenika četvrtih razreda Gimnazije Karlovac. Većina se odlučila za A razinu iz tri glavna predmeta, hrvatskog i engleskog jezika, te matematike. Od ostalih karlovačke gimnazijalce najviše zanimaju politika i gospodarstvo, biologija, fizika, kemija, likovna umjetnost i psihologija.

 Poduka u školama

 Nitko na maturi ne želi polagati glazbenu kulturu, etiku, latinski, talijanski i vjeronauk. Učenici gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola, koji se što bolje žele pripremiti i osigurati ‘ulaznicu’ na željeni fakultet, u Karlovačkoj županiji to mogu učiniti na dva načina. U različitim učilištima ili centrima za poduku, te svojim školama. U karlovačkom učilištu Svijet prijave još traju, s obzirom na to da se dosad nije javio dovoljan broj kandidata. Čim se formira grupa, počet će i poduka, a zainteresirani mogu izabrati pojedinačne predmete ili pakete. U svim školama redovito se organizira besplatna poduka. Ovisno o interesu i željama učenika, provodi se u poslijepodnevnim satima nakon redovne nastave ili subotom. Međutim, ni u školama interes nije baš najbolji. Srednjoškolci smatraju da imaju još dosta vremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije