Nova vremena?

Hezbollah u Libanonu pokreće džihad-turizam

Hezbollah
AFP
30.05.2010.
u 11:30

Nekoć mala revolucionarna organizacija želi učvrstiti imidž osloboditelja zemlje gradnjom muzeja o ratu protiv Izraela i tematskim parkom

Obilježavajući 10. godišnjicu oslobađanja juga Libanona od 18-godišnje izraelske okupacije, Hezbollah je u petak u Mliti kod lučkog grada Sidona otvorio svoj prvi turistički kompleks s muzejom. 600.000 metara četvornih obuhvaća galeriju, špilje i poligon s replikama boraca u okršajima s izraelskom vojskom, a prvi koji su kao turisti prošli kompleksom bili su studenti, kršćani i muslimani, njih 400, s Libanonskog američkog sveučilišta u Beirutu.

O gastronomskoj ili drugoj ponudi turističkog kompleksa još nije napisana ni riječ, no zapadne su agencije naširoko opisale razgledanje zarobljene ratne opreme, fotografiranje s borcima Hezbollaha, protuavionskih topova, raketnih lansera i sl. Tipičan turistički tematski park, reklo bi se, ali ipak specifičan po tome što ga je sagradila organizacija koju neke zapadne zemlje još uvijek smatraju terorističkom. U publici kojoj se na svečanom otvaranju muzeja videolinkom s tajne lokacije obratio generalni tajnik Hezbollaha Hassan Nasrallah, nalazili su se i posebni izaslanici libanonskog predsjednika i premijera, a primijećen je i istaknuti kritičar Izraela te jedan od vodećih američkih akademika Noam Chomsky.

Put od terorista do političara

Ako se zna da je Libanon druga zemlja na svijetu (iza Izraela) po količini vojne pomoći koju prima od SAD-a, kako se dogodilo da je organizacija, čiji su osnivači nekoć tvrdili da ih je inspirirao ajatolah Homeini, dosegnula takav ugled? Hezbollah je osnovan početkom 80-ih kao mala radikalna šijitska revolucionarna organizacija koja se obilno služila samoubilačkim i drugim oblicima terorističkih napada. Osim po vojnoj pomoći iz Irana i iz Sirije, ono što je Hezbollah razlikovalo od ostalih vojnih i paravojnih skupina bilo je nesudjelovanje u sektaškom obračunavanju koje je Libanon odvelo u kaos građanskog rata nakon izraelske okupacije južnog Libanona započete 1982.

Hezbollah se ponajprije nastojao boriti protiv Izraela, no ubojstva, otmice, bombaški napadi i atentati na Amerikance, Francuze i Izraelce doveli su ga na zao glas. Izrael je uzvraćao ubojstvima i otmicama, Hezbollah je s vremenom počeo koristiti i tešku artiljeriju, a u 90-ima je prerastao u političku organizaciju koja je uspjela ući u parlament te naći zajednički jezik sa sunitima, kršćanima i Druzima o borbi protiv Izraela te o vjerski tolerantnom, demokratskom društvu u kojem je priznato čak 18 vjerskih skupina.

Socijalni programi

Popularnost Hezbollaha posebno je porasla nakon povlačenja Izraela 2000. te nakon što je Hezbollah 2006. učinio nezamislivo i obranio Libanon od upada Izraela potaknutog otmicom dvojice izraelskih vojnika uz granicu. Pokret je poklonike stekao i gradnjom škola i bolnica, brigom o poljoprivredi, socijali i sličnim društvenim angažmanom u skladu s islamskim socijalizmom. Na izborima 2009. osvojio je 13 od 128 mjesta u libanonskom parlamentu, a s koalicijskim partnerima kontrolira 11 od 30 ministarstava. Hezbollah danas terorističkom organizacijom, osim Izraela, smatraju i SAD te Kanada. V. Britanija terorističkim smatra samo vojno krilo, a Australija isključivo dijelove koji se bave akcijama izvan Libanona. EU pak Hezbollah ne smatra terorističkim, iako neke njegove članove drži na listi terorista.

Isti je slučaj i s Rusijom, iako su i EU i Rusija povremeno osuđivale neke terorističke metode, zbog kojih su i Amnesty International i Human Rights Watch, osim ratnih zločina Izraela nad civilima u Libanonu, osuđivali i zločine Hezbollaha nad civilima u Izraelu, uglavnom u raketnim napadima. Ono što je Libanonu najbitnije i zbog čega prihvaća Hezbollah na svom teritoriju jest to što je riječ o oružanoj sili koja je “u stanju osloboditi ili vratiti okupirana područja” u Libanonu. To što danas uživa imidž kao dio demokratskog društva i jamac stabilnosti, Hezbollahu, čini se, odgovara puno više od slike ekstremističke i terorističke sile, pa se u tom svjetlu može promatrati i to što više ne lansira rakete preko granice s Izraelom - iako Nasrallah tvrdi da je u stanju dosegnuti čak i Tel Aviv - a u tu sliku organizacija će pokušati uklopiti i spomenuti turistički projekt za koji se već pojavljuju prvi glasovi da ga se uvrsti i na stranice Lonely planeta za Libanon i Siriju.

Ključne riječi

Komentara 146

OB
-obrisani-
19:58 30.05.2010.

30.05.2010. u 18:33h Riznica je napisao/la: standup, kad vec zelis da kazes da se islam sirio silom , Objasni nam, koja to sila tjera ljude po Zapadu da u tako velikom broju prihvacaju islam?!____________________ E moj Riznica........\"trava je uvijek \'zelenija\' sa druge strane plota\"................................ da se granice otvore SVI BI SE islamisti preselili na zapad.............nema to veze sa prihvacanjem nekakve istine. Ljudi su se jednostavno zasitili lazi koje gledaju i cuju svakodnevno. Traze izlaz u drugoj vjeri ( cit.LAZI)

Avatar trunchbull
trunchbull
12:59 30.05.2010.

Najprije ću se pošteno nasmijati novinaru Županiću, njegovu neznanju i lažima. :) :) :) :) :) Ovim pojmom \"džihad terorizam\" stavlja Hezbollah u isti kontekst s Al Kaidom, mudžahedinima i ostalim teroristima, a to nema veze sa zdravim razumom ni sa zdravom logikom. A sada objašnjenje. 1) Šijitski Hezbollah nema veze s nikakvim džihadom, niti napadom na tuđe zemlje. Njegova jedina funkcija je obrambena i obrana Libanona (pogotovo juga zemlje) od agresije isključivo od strane cionističkog režima. 2) Šijitski Hezbollah podupire barem 80% libanonskih kršćana. Ta im organizacija gradi škole, bolnice i crkve. Hezollah je populistički i tu leži njegova popularnost. 3) U svijetu samo Amerika, Kanada, Britanija i Izrael smatraju Hezbollah terorističkom organizacijomi to je njihov problem, a ostatak svijeta legalnom i legitimnom strankom koja štiti vitalne interese te male arapske mediteranske prekrasne države Libanona. Moj Županiću, drugi put kad budete lagali, barem smislite bolje laži!

OB
-obrisani-
19:53 30.05.2010.

džihad-turizam...................ohoho............ gdje mogu rezervirati izlet ? ........-:)) ))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije