Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počela je sezona

HGSS-ovci usred noći spašavali Čehe s Biokova: 'Nisu bili u japankama, ali skoro tako'

Foto: HGSS Makarska
1/3
03.07.2024.
u 12:04

Ovom prilikom iz HGSS-a podsjećaju na važnost priprema prije odlaska u planine, te apeliraju na posjetitelje da budu oprezni i odgovorni, provjere vremenske uvjete i informacije o stazi, te ponesu odgovarajuću opremu

S dolaskom većeg broja turista sve su učestalije akcije Hrvatske gorske službe spašavanja, naročito u Dalmaciji gdje nedovoljno spremni domaći i strani državljani zažele popeti se na planinu ili pak posjetiti neki osamljeni otok, bez da se prvo informiraju o stanju na terenu. Upravo takvim planinarima noćas su pripadnici HGSS-a pomogli da se spuste s Biokova.

Ono što je započelo kao običan planinarski izlet, pretvorilo se u noćnu moru za dvoje mladih avanturista, napisali su iz makarskog HGSS-a na svojim društvenim mrežama. Poziv u pomoć od dvoje 21-godišnjaka zaprimili su u 21:40. Oni su željeli istražiti hrvatske planine, no ubrzo su shvatili koliko opasna i nepredvidiva priroda može biti. Kada se spustio mrak, a temperature pale ispod 15 stupnjeva, na vjetrovitom i zahtjevom terenu nisu se snašli, a njihovu situaciju u HGSS-u su shvatili vrlo ozbiljno te je prva ekipa prema njima krenula u 22:10, a na odredište su stigli malo iza ponoći.

Akcija spašavanja bila je komplicirana zbog terena koji je bio težak za kretanje, naročito u mraku kada su staze bile gotovo nevidljive. Nakon nešto više od tri sata spuštanja stigli su do Živogošća, a osim što su bili iscrpljeni, mladi par je zadobio lakše ozlijede, no u dobrom su stanju.

"Živi su i zdravi, malo pothlađeni i uplašeni. Nisu bili u japankama ali skoro tako. Nedovoljno pripremljeni" procijenio je Mate Klarić, pročelnik Stanice Makarska, za Dalmaciju Danas. Otkrio je kako su mladić i djevojka unatoč upozorenju vlasnice apartmana u utorak rano ujutro krenuli na Sutvid na Veliku Kapelu. "Vremenski uvjeti su bili jako nepovoljni. Bila je kiša, grmljavina. Temperatura je bila 15 stupjeva celzijusa. Nije bilo vrijeme za izaći ni na kavu, a kamoli na Biokovo" dodao je.

Opisao je kako su turisti uspjeli doći do vrha, no umjesto da se vrate, pred mrak su nastavili kružnu turu i zalutali u mraku, bez lampe i vode. Ovom prilikom iz HGSS-a podsjećaju na važnost priprema prije odlaska u planine, te apeliraju na posjetitelje da budu oprezni i odgovorni, provjere vremenske uvjete i informacije o stazi, te ponesu odgovarajuću opremu.

GALERIJA Pogledajte kako se turisti i građani nose s toplinskim valom u Dalmaciji

1/35
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije