DOSTA IM JE!

Hibridni rat na granici Europske Unije: Jedna od zemalja odlučuje stati tome na kraj

FILE PHOTO: Soldiers build razor wire fence on Poland's border with Russia's exclave of Kaliningrad near Bolcie
Foto: Arkadiusz Stankiewicz/Agencja Wy
1/8
13.10.2024.
u 21:21

Poljska je već počela ulagati u jaču graničnu infrastrukturu kako bi pokušala spriječiti neregularne prijelaze, a posebna granična zona je uspostavljena kako bi lokalne vlasti imale jače ovlasti.

Poljska će privremeno zabraniti izbjeglicama podnošenje zahtjeva za azil u zemlji nakon prelaska granice iz susjedne Bjelorusije, uslijed upozorenja da Rusija i njezini saveznici koriste migrante kako bi destabilizirali Europsku uniju. Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da će nova strategija migracije uključivati “privremeno teritorijalno obustavljanje prava na azil”.

"Ja ću to zahtijevati. Ja ću zahtijevati priznavanje ove odluke u Europi", izjavio je. Prema Tuskovim riječima, Bjelorusija i Rusija aktivno zlorabe pravo na  azil, te objašnjava: "Ovo pravo na azil koristi se upravo protiv same biti prava na azil", rekao je Tusk. Deseci tisuća potencijalnih imigranata, mnogi s Bliskog istoka i iz Afrike, pokušali su prijeći granicu u Poljsku preko Bjelorusije posljednjih godina, a prijavljeno je čak 2500 pokušaja prelaska prošlog mjeseca i više od 26 tisuća ove godine.

Bjeloruska granična policija viđena je kako aktivno pomaže grupama migranata kao dio onoga što je Tusk prethodno nazvao "hibridnim ratom", taktikom osmišljenom kako bi pojačala antimigrantske osjećaje među Poljacima i opteretila državne resurse. Poljska je već počela ulagati u jaču graničnu infrastrukturu kako bi pokušala spriječiti neregularne prijelaze, a posebna granična zona je uspostavljena kako bi lokalne vlasti imale jače ovlasti.

FOTO Jake mjere sigurnosti na poljsko-bjeloruskoj granici

FILE PHOTO: Soldiers build razor wire fence on Poland's border with Russia's exclave of Kaliningrad near Bolcie
1/8

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Michael O'Flaherty upozorio je u rujnu na “izazove koje predstavlja instrumentalizacija migracije i destabilizirajuće akcije bjeloruskih vlasti na poljsko-bjeloruskoj granici”. No, O'Flaherty je rekao da poljska politika vraćanja migranata bez procjene njihovih potencijalnih zahtjeva "ne omogućuje puno poštivanje međunarodnih standarda ljudskih prava” i "izlaže ih riziku od ozbiljnih kršenja prava zaštićenih Europskom konvencijom o ljudskim pravima”. Europska komisija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar od strane POLITICO-a.

Bjelorusija je optužena za izdavanje viza ljudima iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije te za poticanje istih da lete u zemlju kao tranzitnu točku na putu prema Europskoj uniji. Autoritarni predsjednik te zemlje i jedan od najbližih saveznika Moskve rekao je 2021. godine kako namjerno potiče migrante u prelasku granicu. "Ovisi o vama," rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko okupljenima koji su spavali na granici, "idite, prođite!" Amnesty International upozorava da su tražitelji azila, “uključujući obitelji s djecom, često u potrebi za hitnom pomoći, pretučeni palicama i kundacima pušaka te su im bjeloruske snage prijetile s psima" dok su pokušavali prijeći u sigurnost Poljske.

FOTO Slasni i masni: 'Pečenkijada' na Poloju za kraj ovogodišnje moto sezone

FILE PHOTO: Soldiers build razor wire fence on Poland's border with Russia's exclave of Kaliningrad near Bolcie
1/25

Komentara 5

GO
goran2hr
21:31 13.10.2024.

Članak je afirmativan u smislu mjera (žica, straže) koje Poljska poduzima kako bi zaustavila migrante. No istu tu priču EU kod nas ne podržava, nego se osuđuje ako se migrante potjera nazad. Kada nam Srbija ili Bosna uvaljuju migrante, onda to nije "specijalan rat"?! Ako su to "izbjeglice" i "nesretnici" koji samo žele školovanje i zaposlenje, te da uživaju u demokraciji, kakva je onda razlika između onih u Poljskoj i ovih koji granicu divlje prelaze nama?

GO
Gof33
21:38 13.10.2024.

Problem s migrantima iz Afganistana, Iraka, Sirije i td je daleko dublji nego samo postavljanje žice.

DE
degenija16
21:29 13.10.2024.

Najgori premijer svijeta bio je stručnjak za migracije, sa poznatom metodom 'šaraj bre' uspio nas je ograditi žilet žicom od Europe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije