PREDBLAGDANSKA EUFORIJA

Hit je klađenje na vremensku prognozu

23.12.2001.
u 00:00

* Pitanje je trenutka kad će se i u Hrvatskoj, osim na sport i festivale, ulozi moći polagati i na, primjerice, Severininu udaju

Kladim se, kladim se, kladim se... da će se Mick Jagger iduće godine oženiti nekim komadom svojih godina! Ili da će Britney Spears zatrudnjeti! A koliko love mogu zaraditi ako se princ Charles oženi Camillom Parker-Bowles iduće godine?

Sva ta pitanja postavljaju kladioničari diljem svijeta grizući na mamce koje im nemilice bacaju njihovi bukeri. Biznis u Europi cvate - kladionice, koje su Hrvati otkrili ove godine, sve više izlaze iz sportskih okvira i bacaju se na svijet estrade i kinematografije.

Jedna od najpoznatijih svjetskih kladionica, britanski "William Hill", prošloga je tjedna započela veliku akciju oklada u kojoj je predložila uloge na živote najpoznatijih svjetskih zvijezda. Zanimanje ne jenjava, Britancima uopće nije bitno to što se ne klade na sport, nego dobra zabava i neizvjesnost koju pruža prognoziranje. Niz godina klade se i na politički svijet, biraju premijere, zastupnike u parlamentu ili procjenjuju tko će pasti s vlasti.

Na princa Charlesa najviše oklada

Osoba izvan sporta koja trenutačno kladionicama donosi najveću zaradu jest princ Charles. Kladionice tako nude omjer 5/1 ako se zaruči s Camillom Parker-Bowles iduće godine. Ako se vjenčaju, netko će podignuti 12 puta veći iznos od uplaćenog. A ako Charles postane kralj, dobitak je deseterostruk.

Kladioničari su uvjereni da je Micku Jaggeru došlo vrijeme da se skrasi. I da se napokon oženi nekim svoje dobi. Pa su i njega stavili na listiće - stane li zaista Mick u 2002. godini pred oltar s nekom vršnjakinjom, sretnici mogu zaraditi 20 puta više novca nego što su uplatili.

Klađenju nema kraja - iako je veza glumice Nicole Kidman i pjevača Robbieja Williamsa tek predmet trača, na kladionicama je smatraju vrlo ozbiljnom. Pa tako njihovu svadbu nude na listićima u omjeru 16/1. Na Nicole se može višestruko zaraditi. Neke je kladionice uvrštavaju u dvije kategorije s obzirom na to da im je intrigantno hoće li se lijepa riđokosa Australka ponovno spojiti s Tomom Cruiseom, od kojega se rastala u veljači. A ako se zvjezdani par spoji, kladioničarima se smiješi čak 66 puta veći dobitak!

Od glazbenih zvijezda na popisu kladionica našao se megapopularan irski bend U2. Irska kladionica "Paddy Power", na žalost, Bonu i dečkima prognozira raspad. Pa ako se zaista bend raspadne, zaradu jamči 16 puta veći iznos.

Izgubila 76 kilograma

Jedan od najvećih omjera - 150/1 - nudi se ako irski pjevač na Eurosongu osvoji to natjecanje. A još jedan, malo vjerojatan i istodobno vrijedan dobitak, jamči bend "Boyzone". Budu li iduće godine imali hit broj jedan na britanskim ljestvicama, kladioničar može zaraditi 50 puta više novca.

U gotovo nevjerojatne ponude zasigurno spada i hollywoodska glumica Winona Ryder. Gospođica je, naime, prošloga tjedna uhvaćena u krađi u vrlo skupom butiku na Beverly Hillsu. Unatoč tome što se, nakon što je uhićena i ispitana na policiji, ne zna i hoće li protiv nje biti podnesena optužnica, kladioničari ne gube vrijeme! Pa čak pokazuju i smisao za šalu - ako Winona 2002. godine opljačka banku, može se zaraditi 50 puta više novca od uplaćena. Omjer za njezinu udaju jest 3/1, a ako postane suprugom Johnnyja Deppa (bivšeg dečka), omjer je 14/1.

Velika Britanija vjerojatno je san svakog kladioničara. Ali i mnogih pojedinaca koji traže lak način zarade, zabavu i - izazove. A izazov je kladionici u Newcastleu ponudila jedna engleska kućanica. Gospođa Deborah Dale, teška 197 kilograma, odlučila je smršavjeti te je kladionici ponudila omjer 20/1 na svoju dijetu. Obvezala se izgubiti 76 kilograma u godinu dana. I uspjela! Dijeta joj je na kladionici donijela 100.000 kuna.

Britanci se već naveliko bave dodjelom Oscara. Prestižna je filmska nagrada tradicionalno dobar izvor zarade, a prošlog su tjedna kladioničari objavili ponude. Najizgledniji dobitnik Oscara tako je film "Gospodar prstenova". Ne nudi neku zaradu - na četiri uložene funte dobije se devet. Drugi je favorit "Harry Potter i kamen mudraca" sa 11 funta na devet uloženih. Iz kladioničarske je perspektive vrlo isplativa "Umjetna inteligencija" Stevena Spielberga na kojoj se može zaraditi 14 puta više od uloženoga. Hit "Moulin Rouge" nudi četverostruku zaradu.

Bogatstvo na Šukeru

Oklade se primaju i na vremenske prognoze. Englezi hrle u kladionice da unovče svoja predviđanja hoće li za Božić imati snijega ili ne. Ipak, primarna je djelatnost svih svjetskih kladionica i dalje sport. Mnoge su, čim su bile poznate sve zemlje koje su se kvalificirale, odmah ponudile oklade. Hrvatska reprezentacija na svima je negdje u sredini. Ugledna kladionica "Stanley Bet" Hrvatskoj predviđa omjer 50/1, a popularni "Ladbrokes" u naše nogometaše ima tek mrvicu manje povjerenja - 51/1. Najizgledniji pobjednici su Argentina i Francuska, koje slijede Italija i Brazil.

Kladioničari se već bave i Davorom Šukerom, sve ih zanima hoće li naša devetka ponovno biti najboljim strijelcem svjetskog prvenstva. A postane li, zarada je dobra - u prosjeku 50/1.

Kladioničarske je vidike u Hrvatskoj proširio "Sport tip" vlasnika Igora Štimca. U svoju su ponudu uvrstili Hrvatima omiljene izbore i festivale - "Doru", "Eurosong", "Miss Hrvatske", "Miss svijeta" i "Melodije hrvatskog Jadrana". A taj su potez najavili kao onaj ključan koji bi trebao privući žene, otkriti im čari klađenja. Je li privuklo ili ne, pokazat će vrijeme. Prema svemu sudeći, pitanje je trenutka kada će, osim nogometa, košarke, hokeja, rukometa, tenisa i inih sportova, Hrvati moći polagati uloge na, primjerice, Severininu udaju. Ili unovčiti zgoditak na pobjednika predsjedničkih ili izbora za zastupničko mjesto u Saboru. Pa makar i na vremensku prognozu.

Piše VALENTINA GRIVIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije