Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANA CURENJA INFORMACIJA

HND najavio prosvjed: 'Treba reći stop državnoj agresiji koju provodi Plenković'

Foto: HND
1/3
19.01.2024.
u 19:44

Prosvjed protiv ''Zakona opasnih namjera'' planiran je za srijedu 31. prosinca s početkom u 11 sati na Markovom trgu, najavilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND)

Farsa ili ne, vlada ustraje u provođenju izmjena Kaznenog zakona kojim bi se curenje informacija iz istraga, prije podizanje same optužnice, kažnjavalo do tri godine zatvora. Tome se protivi i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je najavilo i prosvjed protiv ''Zakona opasnih namjera'' za srijedu, 31. prosinca, u 11 sati na Markovom trgu.

- To se tiče svih nas i kroz ovaj prosvjed te svim drugim legitimnim sredstvima zajednički ćemo se oduprijeti i boriti protiv evidentne agresije na novinarsku struku. Da je u trenutku kada je Klara Buntić iznijela svoju tešku i strašnu priču i sudbinu ovaj zakon bio na snazi, ona bi bila pod udarom ovog zakona. Prema tome, ovo je atak na sve nas, moramo zaustaviti donošenje ovog zakona. Treba reći dosta i stop državnoj agresiji koja se provodi od strane premijera Plenkovića, Vlade i koalicijskih partnera na javni interes. Svi oni koji u Saboru dignu ruku za ovaj zakon bit će sudionici u državnoj agresiji na javni interes - objasnio je Zovko koji je poručio kako će ''u svakom slučaju stati iza novinara''. 

- Mogu odgovorno reći da je problem nastao tek kada su se inicijali AP pojavili. Tada se krenulo s ovim kaznenim odredbama. Ne može mi nitko reći da smo ometali kaznene postupke i da smo odavali tajne. Farsa je da se ovim zakonom želi zaštititi privatnost ili onemogućiti probitak istražnog postupka - nadovezala se novinarka i predsjednica HND-ova Ogranka internetskih novinara Ana Raić.

Zovko je i ranije za Večernji list komentirao štetnost stupanja na snagu ovog zakona, spominjajući i slučaj vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i njegove nesreće kojeg su otkrili novinari, upravo tim istim informacijama koje se sada žele zabraniti.

Inače, radi se o novom kaznenom djelu koje se planira uvesti - neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Prema njemu, pravosudni dužnosnik ili državni službenik u pravosudnom tijelu, policijski službenik ili dužnosnik, okrivljenik, odvjetnik, odvjetnički vježbenik, svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji neovlašteno otkrije sadržaj izvidne ili dokazne radnje, s ciljem da ga učini javno dostupnim, kaznit će se zatvorom do tri godine. 

POVEZANI ČLANCI:

- Namjera tih zakonskih izmjena jest zaštita politike, odnosno vladajućih, i to nema nikakve veze s tobožnjom brigom za zaštitu privatnosti ili brigom za javni interes. Nije to samo neviđeni čin agresije na novinarsku profesiju već i na interese svih građana - objasnio je ranije Zovko za Večernji list. 

Osim toga, ovaj zakon smatra se problematičnim i zbog toga što istrage od interesa javnosti, osobno koruptivne, mogu trajati i godinama dok se ne potvrdi optužnica, a jedan od takvih primjera je i slučaj Agrokora. Iako je naknadno izmijenen prijedlog te se iz svega planiraju izuzeti novinari koji neće biti sankcionirani po tom zakonu, već njihovi izvori, Zovko najavljuje kako bi se HND morao obratiti i Ustavnom sudu.

I dok Plenković brani ove izmjene, s njima se ne slaže ni sam predsjednik Zoran Milanović koji je u nekoliko navrata poručio kako će pomilovati svakoga tko se ''ogriješi'' o ovaj zakon, a u ispravnost ovog zakona sumnja i sudac Vrhovnog suda Damir Kos. 

-  Meni je čudno da im se prijeti kaznom ako u toj najranijoj fazi prije potvrđivanja optužnice obznane recimo sadržaj dokumenata na temelju kojih tužitelj gradi istragu, kako bi ukazali na apsurdnost takve istrage tijekom koje se nekoga stigmatizira ili drži u istražnom zatvoru - objasnio je još ranije. 

>> VIDEO Plenković u Saboru imao savjet za SDP: 'Sugeriram Bauku da to ne čini ni u ludilu, ni pod utjecajem opijata'

Komentara 2

DU
Deleted user
01:59 20.01.2024.

Lakrdija - "Zakon opasnih namjera" HND planira prosvjed 31. prosinca s pocetkom u 11 sati! Prolistao sam malo o zakonu protiv curenja informacija u nekim EU-drzavama koje su demokratske, civiliziranje, napredne, zemlje koje cijenimo zbog standarda, nekoruptivnosti i td. Evo sto sam uz pomoc "translate" pronasao u jednoj visoko cijenjenoj drzavi: O zabrani cikanja može odlučiti sud (ročište) ili tužitelj (saslušanje). Takve odluke su neobične. Kršenje zabrane je kažnjivo. Odluka o neobjavljivanju proširuje i jača zaštitu povjerljivih podataka. Ne samo vlastima, već svima koji su sudjelovali u saslušanju ili ispitivanju zabranjeno je govoriti o onome što bi povjerljivost trebala štititi. O tome ne smijete ni govoriti novinaru uz podršku tzv. slobode komuniciranja.

DU
Deleted user
21:20 19.01.2024.

Bilo bi dobro da se vi skupa s predsjednikom latite nekog korisnog posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije