23.02.2014. u 12:00

Kada je saznao da mu ne priznaju uštede, već traže da to prelije ministrima koji ne štede, probudio se vulkan u iskusnom gerilcu.

Kad sam čuo da je na sastanku ministara u Banskim dvorima, na kojemu je Linić kolegama “rebalansirao” proračune, Ante Kotromanović planuo, zabrinuo sam se. Kotromanović, premda tih i discipliniran političar, naime, ne trpi nepravde. Kao mladac, dragovoljac odradio je obuku za specijalca i potom na neprijateljskom teritoriju 60-ak diverzantskih akcija, fajtao se i po 30 dana iza leđa neprijatelja. Sa 23 godine postao je zapovjednik brigade. Tako je “građen”, a svi koji ga znaju za njega će reći da ne trpi da ga prave bedakom. A upravo su mu to napravili kolege iz Vlade. Kotromanović je najštedljiviji ministar i ozbiljno je shvatio mantre s početka vladanja Kukuriku koalicije da će dovesti u red financije. Naslijedio je proračun za vojsku od 4,6 milijardi kuna, svake godine rezan mu je za 200 milijuna kuna, a on je još uštedio. Plan mu je bio ušteđeno investirati u novu opremu, naoružanje i puno borbene obuke. U dvije godine samo na plaćama uštedio je 500 milijuna kuna, iz sustava je s otpremninama otišlo 1200 ljudi. U postupcima nabave uštedio je još 100 milijuna kuna. Nakon isteka leasinga broj od 400 službenih automobila srezao je na 200. Bio je uvjeren da će mu Linić ostaviti te ušteđene kune. No, kada se došlo do MORH-a pa kada je Kotromanović saznao da, ne samo da mu se ne priznaju uštede nego da mora još za 400 milijuna štipnuti proračun vojske, probudio se vulkan. I vidjelo se da Linić ipak nije najglasniji “vokal” u vladi.

– Jest, zagalamio je, jer ono što je uštedio sada žele dati onima koji su probili budžete – potvrdio mi je znalac iz MORH-a. Istina je i da je Kotromanović kolegama kazao da će isisavanjem krahirati vojni sustav i poručio im: “Što će nam vojska bude li se svodila samo na to da njezini pripadnici dolaze na posao i primaju plaću!”. Kotromanović, naime, zna da će ovako ostati novca tek za plaće, a takva nam sjedilačka vojska ne treba. Grmio je on i da imamo obveze prema NATO-u, ali to i košta. Dogovoreno je na kraju da će Kotromanović uštedjeti 200 milijuna kuna, no očekuje da će mu to Linić vratiti.

– Ono ispod čega ne idem jest nastavak remonta tenkova, zrakoplova, helikoptera, realizacija potpisanih ugovora s hrvatskim proizvođačima opreme i oružja, nastavak natječaja za gradnju prvog u seriji ophodnih brodova, nabave rabljenih njemačkih panzer haubica od 155 mm – potvrđuje Kotromanović.

Ovo što se događa najštedljivijem ministru simbolično dokazuje nered u Milanovićevoj vladi. U kojoj kazne slijede za one dobre. A Kotromanović ne trpi nepravde. Uostalom, zato što ima takvu narav ga je SDP, početkom 2000-ih i dobio u svoje redove. On je “domoljubni kapitalac” u SDP-u, a i politički protivnici tu odaju priznanje jer je baš SDP prvi put za ministra obrane postavio dokazanog vojnika iz Domovinskog rata. Priključio se SDP-u zbog nepravdi koje je braniteljskoj populaciji činio Sanader, postao prijatelj s Račanom, kasnije i Milanovićem i, kažu politički protivnici, “postao komunjara”. No, kažu to u šali, poštuju tog dvometraša koji je, smatraju, zaslužan što je premijer stao iza Gotovine i Markača kad je to bilo teško, nakon prvostupanjske presude. Čini mi se da je jedino fulao kad je povjerovao nekima u MORH-u da je u redu MiG-ove poslati na remont u Ukrajinu. Još se nijedan nije vratio i tko zna kad će. Moglo bi se pokazati da tu nije trebao štedjeti.

Komentara 30

DU
Deleted user
12:17 23.02.2014.

a ne znam sto taj veteran i dragovoljac domovinskog rata radi medju svom tom anacionalnom bagrom u vladi.......zato treba imati dobar zeludac

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
12:31 23.02.2014.

jasno je da Hrvatska mora po mišljenju veleizdajnika komunističke doktrine, oslabiti vojsku....jer se možda jednog dana srbi oporave, pa da lakše osvoje Hrvatsku to je doktrina tih "genija" komunizma

VE
Vercingetorix
12:29 23.02.2014.

Koliko samo milijuna ide na antihrvatske udruge, uhljebe, Žbanićke i druge parazite, a MORH-u se stalno reže. Pretužno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije