led-svjetla

Hoće li nam nebo noću uskoro biti svijetloplavo?

svjetlosno onečišćenje,zagreb
Borna Filić/PIXSELL
16.08.2012.
u 12:30

LED-svjetla učinkovitija su od uobičajenih uličnih svjetiljki, pa stručnjaci vjeruju kako će ih sve više gradova početi koristiti

Svjetlosno onečišćenje moglo bi biti umanjeno zamjenom običnih, žućkasto-narančastih uličnih svjetiljki bjeljim štednim svjetlima, piše National Geographic. LED-svjetla šire plavičastu svjetlost te su oko 20 posto učinkovitije od uobičajenih uličnih svjetiljki koje stvaraju crveno onečišćenje zraka. Kako se očekuje da se ta učinkovitost u odnosu na standardne svjetiljke tijekom sljedećih nekoliko godina udvostruči, stručnjaci vjeruju kako će se sve više gradova na svijetu okretati toj povoljnijoj i pouzdanijoj inačici.

S druge strane, utjecaj plavog svjetla na okoliš još uvijek nije istražen, pa se ne može sa sigurnošću govoriti o smanjenu onečišćenja. Autori studije o utjecaju svjetlosti na okoliš predvođeni fizičarem Christopherom Kybom s Otvorenog sveučilišta u Berlinu predlažu dugoročno nadziranje svjetlosnog onečišćenja prije početka implementacije novih sustava osvjetljenja.

Znanstvenici su takvo istraživanje već proveli u Berlinu, gradu koji još uvijek koristi žuta svjetla, ali je neka od njih zamijenio za one tipa LED. Koristeći jeftini uređaj za nadzor svjetlosnog onečišćenja koji su sami izradili, otkrili su da oblaci noću reflektiraju dvostruko više crvene svjetlosti od plave. S druge strane, pokazalo se da plava svjetlost puno jače osvjetljuje nebo kada oblaka nema.

Mark Rea, biolog i stručnjak za svjetlost s Politehničkog instituta Rensselaer u New Yorku, smatra da je puno važniji problem od boje osvjetljenja njegova jačina. Umjesto na boju, kaže, trebali bismo se usredotočiti na ispravno korištenje postojećeg osvjetljenja, pa tako napominje da usmjeravanje svjetlosnog snopa prema nebu samo povećava onečišćenje, dok usmjeravanje svjetla prema tlu pomaže ispunjavanju njegove funkcije, to jest povećanja vidljivosti po noći. Rea i njegovi kolege već su stvorili ljestvicu jačine osvjetljenja kako bi vlastima i tvrtkama pomogli u procjenjivanju štetnosti osvjetljenja koje koriste.

Komentara 8

Avatar nekakav
nekakav
13:28 16.08.2012.

i proizvodnja led žaruljica je štetna za okoliš. one se griju (kad su strpane na kup!), ap manej traju od deklariranog vijeka trajanja. osim toga, nazivno svijetle jedva 1000 sati, a onda padaju na 70%, i tak odo kraja. umjesmo da se razmišlja u gašenju javne rasvjete, ide se na daljnje rasvjetljavanje. čemu trošiti tolko struje na nevažnu stvar?! kakva sigurnost, o čemu neki pričaju? noć je za spavanje, čovjeka i prirode. i neka bude tama. zašto je nekog strah tame? da ga ne okradu, ubiju? pa najviše zločina se događa danju, za radnog vremena! 10% ukupne struje odlazi na tu javnu rasvjetu... za tolko nas više truju ugljenom, naftom, plinom.. sve više trošimo. i sve nas više ima. kraj je blizu, očito.

IN
InfoMan
14:38 16.08.2012.

LED diode proizvode se u tri boje: topla (warm), dnevna (daylight) i hladna (cold) - kao i sparne, tj fluo cijevi. Dnevne i hladne imaju nesto veci stupanj iskoristivosti te se vise koriste. Kinezi, jeftine zarulje, koriste plavije radi cijene. Ali, proizvodnja LED dioda nije ekoloska, LEDice zahtjevaju dobro hladjenje i elektroniku za rad. Zivotni vijek LEDica jako ovisi o temperaturi i proizvodjacu, te im nakon par tisuca sati pocme opadati iskoristivost. Razne izjave o 20,000 sati i vise su glupost jer ugradjena elektronika toliko ne pozivi (elektrolitski kondenzatori zive oko 6,000h). I opet, sve jako ovisi o temperaturi. Uz navedeno postoji jos CRI (color render index) faktor koji govori o kvaliteti bijelog svijetla. CRI kod jakih LEDica iznosi oko 60 - 70 sto je katastrofa. LEDice sa CRIom od 90 su tople i iskoristivost im je duplo manja. Najveci problem LEDica je njihov uski kut emisije, iznosi nekih 50 - 60 stupnjeva. Najlakse ih usporediti sa halogenim zaruljama koje sluze za osvjetljavanje djelova. Osvjetliti cijelu sobu LEDom je nemoguce, tj zahtjeva velik broj LEDica postavljenih u kuglu sto je uzasno skupo i tesko za hladit.

LO
lojtra1
13:14 16.08.2012.

LED svjetla su ekološki daleko prihvatljivije rješenje od ovih sadašnjih "štednih" žarulja na bazi halogenih plinova, olova i žive!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije