Pravnik Željko Orehovec i njegova supruga Marinka, inženjerka kemijske
tehnologije iz Velikoga Bukovca, svoje su struke odlučili zamijeniti
poljoprivredom. Prije osam godina počeli su uzgajati patke a od
početnih 3000 pataka godišnje, danas na godinu uzgoje 60.000 te su
jedini u Hrvatskoj s tolikim opsegom uzgoja.
Kvalitetnije meso
– Poljoprivreda nam nije strana, roditelji su se bavili povrćarstvom i
cvjećarstvom. Imali smo ideju poluekstenzivnog uzgoja pataka. Patke se
do trećega tjedna drže u zatvorenom prostoru, a onda ih se pusti na
otvoreno. Mnogo hodaju, na svježem su zraku, a meso je tada zdravije i
kvalitetnije – kažu Željko i Marinka. Budući da s uzgojem pataka nitko
u Hrvatskoj nema previše iskustva, u svemu su se morali snalaziti sami.
Danas stalno zapošljavaju 12 ljudi, a cilj im je godišnje uzgojiti
100.000 pataka.
– Proizvode plasiramo preko gotovo svih velikih trgovačkih lanaca u
Hrvatskoj, s kojima imamo godišnje ugovore. Bilo je teško naći svoje
mjesto na tržištu, ali smo ipak uspjeli – kaže Marinka.
Na svom obiteljskom gospodarstvu imaju zaokružen ciklus proizvodnje, pa
osim što uzgajaju patke, proizvode i hranu za njihovu prehranu, a imaju
i vlastitu klaonicu. Formiranje cijene, veliki troškovi struje i
goriva, ali i samih ulazaka u trgovačke centre, problemi su s kojima se
susreću.
– Problem je i u tome što su patke sezonski proizvod, pa tako najbolje
idu za Uskrs, blagdan Svih svetih, Martinje i Božić, a tijekom godine
praktički ih nemate komu prodati. Najgore je što u naše hotele ne
možete plasirati domaće meso, već je sve uvoz iz Mađarske i Brazila.
Svi turisti jedu uvozno meso – ističe Željko Orehovec.
Istraživanje tržišta
Prije nego što su počeli u uzgajati patke, proveli su istraživanje
tržišta, koje je pokazalo da toga proizvoda nedostaje. Kilogram pačjeg
mesa u centrima se prodaje po četrdesetak kuna i iako je proizvodnja
zahtjevna, jer je, kaže Marinka, riječ o živim bićima, od uzgoja pataka
može se živjeti.
– Uz mnogo rada i angažmana, živjeti od ove proizvodnje se može. Čovjek
se ne može obogatiti preko noći ili za mjesec dana, ne može odmah biti
neka velika dobit, ali se trudimo pokrivati se – kažu Željko i Marinka
Orehovec.
S pojavom ptičje gripe prije nekoliko godina, u inozemstvu su
poljoprivrednici počeli uzgajati patke u zatvorenim prostorima.
Orehovci su također krenuli tim putem, pa su i njihove patke u
kontroliranim uvjetima.
– Imamo jedan svoj pilot-projekt. Opremili smo plastenik i prilagodili
ga potrebama životinja. Podovi su drukčiji od onih u plastenicima u
kojima se uzgaja povrće ili cvijeće, a uveli smo i sustav hranjenja i
pojenja. Ima tu nedostataka, koje bismo prilikom gradnje novih farmi
trebali ukloniti – kaže Željko.
Orehovci prvu godinu imaju i guske, koje su također namijenjene
trgovačkim lancima. Trenutačno ih imaju petstotinjak, a kako bi
životinjama bilo ugodnije, napravili su i tri jezera.
Zanimanje za poljoprivredu pokazuju i njihova djeca, no budući da još
idu u školu, odnosno na studij, još ne znaju hoće li naslijediti
roditelje.
POLJOPRIVREDA Obitelj Orehovec iz Velikoga Bukovca bavi se uzgojem pataka i gusaka