POŽAR

Hrabri dječak kroz kišu gorućeg sijena spasio traktor

08.09.2003.
u 00:00

Mali je heroj na zaprepaštenje obitelji i susjedstva mirno otvorio vrata vatrom zahvaćenog prostora, sjeo za gorući traktor i izvezao ga na dvorište!

BJELOVAR - U vatrenoj stihiji koja je u petak poslijepodene gutala zajedničke gospodarske zgrade obitelji Poznovija i Žunić iz Donje Narte kraj Bjelovara, na zgarištu bi zasigurno ostao i skupi traktor da nije bilo prisebnosti 14-godišnjeg Aleksandra Žunića. Mali je heroj, naime, na zaprepaštenje obitelji i susjeda mirno otvorio vrata vatrom zahvaćenog prostora, sjeo za gorući traktor i izvezao ga na dvorište!

Previše uzbuđenja, a još manje straha na njegovu licu, nismo mogli vidjeti ni za jučerašnja dolaska na mjesto požara u kojemu su izgorjele sve obiteljske zgrade, polojoprivredni strojevi, 1200 bala sijena i još neprocijenjene količine spremljene pšenice.

- Nisam razmišljao o mogućim posljedicama, nije me bilo strah. Samo sam želio pomoći roditeljima i tetku Josipu, da se barem nešto spasi - šturo je pojasnio svoju ulogu u obiteljskoj drami mali Aleksandar, koji je pri izvoženju traktora zadobio opekline na rukama, na sreću lakše.

Detalje je ispričao njegov tetak Josip Poznovija, još šokiran onime što ih je pogodilo.

- Kad je plamen već zahvatio krovišta gospodarskih zgrada, Aleksandar je nenadano otvorio vrata prostora u kojemu je bio traktor prekriven dekom. Pri tomu se i u tome dijelu pojavila snažna buktinja, po dječaku su padali komadi gorućega sijena, no, on je munjevito zbacio pokrov i sjeo za već vreli volan - opisao nam je J. Poznovija.

Kako tvrdi njegova obitelj, Aleksandar do sada nije pokazivao sklonosti prema sličnim pothvatima, kažu kako je inače mirno i sasvim prosječno dijete, koje će danas krenuti u osmi razred osnovne škole u obližnjoj Ivanskoj.

Premda s povezanim rukama, mali je heroj i jučer pomno pratio raščišćavanje obiteljskih dvorišta, krcatih ostacima izgorjela imanja na kojem je spašeno jedino 18 grla stoke. Stoku, kaže J. Poznovija, dok se ne ne snađu, neko vrijeme neće imati čime hraniti. Bjelovarska policija još istražuje uzroke požara, u kojemu su ipak uz pomoć mještana i bjelovarskih vatrogasaca spašene obiteljske kuće i odvojena gospodarska zgrada, a hrabrošću dječaka i dragocjeni traktor.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije