PRODAJA VELEBITA

HRM ostaje bez jedine podmornice

hrv_hrm_tx.jpg
import
15.08.2007.
u 17:11

Hrvatska ratna mornarica ostaje bez svoje jedine podmornice, 90-tonskog Velebita – ponosa stručnjaka splitskog Brodogradilišta specijalnih objekata, koju Služba za razvoj i opremanje MORH-a prodaje za 8 milijuna kuna. Podmornicu koja zbog nedostatka sonara i baterije nije operativna već šest godina neperspektivnom je proglasio ministar Rončević, a odlučeno je da HRM neće razvijati podmorničke sposobnosti.

Nameće to niz problema, svjestan je zapovjednik HRM-a Ante Urlić, jer kako razvijati protupodmorničarske sposobnosti flote bez vlastite ronilice?!

– Znam ja jer sam protupodmorničar. Nadamo se da ćemo u sklopu NATO-a imati prilike vježbati s podmorničkim snagama zemalja članica – kaže komodor Urlić, kojem je u posjet navratio umirovljeni admiral Vid Stipetić, za čijeg je zapovijedanja HRM-om u flotu '96. godine stigao Velebit, kao usavršena i uvećana, posljednja iz serije šest jedinica, koje je gradio JRM.Nije Stipetićev posjet Urliću bio isključivo kurtoaznog karaktera, jer se Hrvatskoj po iznimno popularnoj cijeni od 50 milijuna dolara nudi iznimno uspješni tip podmornice 209, koji je uz tenkove “leopard” postao jedan od najunosnijih izvoznih proizvoda njemačke vojne industrije.

Mali, ali opasan
Pripadnici flote s tugom u očima gledaju odlazak jedine podmornice, koja je 2005. godine izvučena na suho jer je more počelo ulaziti u pramčani balastni tank.
– Podmornica je nešto najjače što je čovjek ikada izmislio – kažu časnici HRM-a te navode kako je sama pomisao da hrvatska strana raspolaže podmornicom spremnom za sabotaže izazvala duboku uznemirenost u redovima jugoslavenske mornarice na sidrištu u Boki.

Premda dug svega 20-ak metara i bez torpeda, Velebit je bio sposoban za diverzije i polaganje mina u neprijateljskim lukama. Mogao bi ponovno biti da se nađe nekih tri milijuna dolara za baterije iz slovenskih Mrežica i francuski sonar. S tim sredstvima i uz remont, podmornica bi bila ponovno operativna, a mogla bi se ponuditi svjetskom tržištu za respektabilnih 15 milijuna eura kao sposobna ratna mašina.

Britanci su tijekom Drugog svjetskog rata zabilježili uistinu spektakularne uspjehe svojim mini podmornicama klase “X”. Na listi žrtava našli su se japanska teška krstarica Takao, ali i Hitlerova usamljena kraljica sjevera, bojni brod Tirpitz od 43 tisuće tona, koji od mina položenih ispod trupa u norveškom fjordu nikad više nije bio u potpunosti borbeno sposoban.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije