Tomislav Hruban, predstavnik Hrvatske na prvom natjecanju za najboljega
kuhara Balkana, održanom od 21. do 23. svibnja u Beogradu, prvi je
pobjednik i nosilac titule Zlatni kuhar Balkana. Prema ocjeni
međunarodnog ocjenjivačkog suda, 27-godišnji kuhar u zagrebačkom hotelu
Westin pripremio je na natjecanju održanom u beogradskom “Expo centru”
u konkurenciji kolega iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Rumunjske,
Cipra, Grčke i Turske najbolji meni od tri slijeda.
Priliku za nastup na natjecanju dobio je zbog stručnosti dokazane
osvajanjem titule pobjednika Hrvatskoga kuharskog kupa za prošlu
godinu, a za nadmetanje s majstorima balkanske kuhinje pripremao se na
svome radnome mjestu – gdje su mu svesrdno pomagali šef kuhinje Branko
Čukelj i ostalo osoblje, te uprava hotela koja mu je osigurala
namirnice i slobodno vrijeme potrebno za treniranje koncentracije i
besprijekorne rutine, neophodnih za savršenu pripremu, pečenje i
serviranje jela u ograničenom vremenu od 90 minuta.
Kako je danas putovao natrag u Hrvatsku, do nove kuharske zvijezde
Balkana nismo uspjeli doći, no njegov nadređeni, šef kuhinje hotela
Westin Branko Čukelj, kazao nam je da ga je veoma ganula titula
“najboljega kuhara na Balkanu” koju je zaslužio kuhar što ga je osobno
odabrao među kandidatima koji su se prije dvije godine prijavili za
posao.
– Osjećam se kao da sam ja dobio nagradu! – otkrio je Čukelj te
nastavio: – Tomislav je sam iskreirao jela, a Stanko Erceg, Vladimir
Balent i izbornik hrvatske kuharske “reprezentacije” Branko Ognjenović
i ja upozorili smo ga na sve detalje koji nisu bili u redu.
Predjelo, glavno jelo i desert kojima je Tomislav Hruban nadmašio
konkurenciju u Beogradu bila su modificirana nacionalna jela, pa je
tako naprimjer u govedinu s tri vrste gljiva “na kontinentalan način”
dodao “tajne sastojke” za dalmatinsku pašticadu, a uz okus bile su
važne i boje jela i detalji prilikom pripreme jela te poštovanje
higijenskih standarda.
Mladića, koji je karijeru započeo u Sheratonu, gdje se iskazao u
hladnim jelima poput eksponata s voćem i povrćem i hladnim jelima poput
terina i galantina, te u onom najbitnijem – slaganju na platu (jer je
za taj tip jela najbitniji prvi vizualni dojam koji ostavljaju) – šef
Čukelj zaposlio je nakon što se Hruban vratio s odsluženja vojnog roka.
– Siguran sam da će Tomislav postati veliki kulinarski majstor i
“balkanski Jamie Oliver”, jer osim talenta ima i moju svesrdnu podršku
i podršku svih iz Hrvatskoga kuharskog saveza – drži Čukelj.
BEOGRAD Zagrebački Jamie Oliver nadmašio Slovence, Srbe, Turke i Grke