Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSPLOZIJA NASILJA

Hrvatica iz Dublina: 'Grad je doslovno gorio, ali problemi su i puno dublji. Irska je puna huligana'

Neredi u Dublinu
Foto: Reuters/Pixsell
1/17
24.11.2023.
u 14:20

"Grad je sinoć doslovno gorio, trebao je biti miran prosvjed, ali pretvorio se u nenormalan palež, pljačkanje trgovina, razbijanje izloga, paljenje autobusa, tramvaja i policijskih vozila", kazala je za Večernji list žena koja već godinama radi u Dublinu.

U četvrtak je u Dublinu, u blizini osnovne škole na Parnellovu trgu, došlo do brutalnog napada nožem u kojem je ozlijeđeno petero ljudi, uključujući troje male djece. Krvavi incident ubrzo je izazvao nasilne prosvjede u središtu grada, gdje su se sukobili nezadovoljni građani i policija.

U neredima su ozlijeđeni policajci, oštećeni i opljačkani ugostiteljski objekti, zapaljeni su automobili, a bio je zaustavljen i čitav tramvajski i automobilski promet. Irska policija izvijestila je da je uhitila 34 osobe, ne uklanjajući mogućnost daljnjih prosvjeda i uhićenja.

"Ovo čemu smo sinoć svjedočili iznimna je eksplozija nasilja. Takve scene nismo vidjeli desetljećima. Policija očekuje nove nerede i radimo procjene kako odgovoriti", kazao je šef irske policije Drew Harris

Izbodene petogodišnja djevojčica i 30-godišnja učiteljica još uvijek su u teškom stanju, dok je drugo dvoje djece, petogodišnji dječak i šestogodišnja djevojčica, zadobilo lakše ozljede. Nagađa se da je napadač stranac koji posjeduje irsko državljanstvo, no policija za sada nije službeno govorila o motivima napada niti javno objavila napadačev identitet. Za nasilne prosvjede, pak, Harris je okrivio, kako je rekao, "potpuno luđačku frakciju vođenu krajnje desnom ideologijom". 

Naša sugovornica, koja već više godina radi u Dublinu i željela je ostati anonimna, podijelila je za Večernji list dojmove iz glavnog irskog grada. Kazala je da je cijela situacija iznimno tužna i da su svi u Dublinu šokirani neredima koji su se dogodili.

"Grad je sinoć doslovno gorio, trebao je biti miran prosvjed, ali pretvorio se u nenormalan palež, pljačkanje trgovina, razbijanje izloga, paljenje autobusa, tramvaja i policijskih vozila", kazala je, dodajući da je grad i danas "u kaosu".  

VEZANI ČLANCI:

Za nasilje krivi ljude koji su, kaže, iskoristili "ovaj tužan događaj da naprave nered".

"To su huligani", ogorčena je naša sugovornica, koja se kratko osvrnula i na neimenovanog napadača. "Vjerojatno je psihički bolestan, zaustavio ga je muškarac iz Brazila. Tužno je sve ovo", rekla je. 

Nažalost, ovo nije prvi slučaj krvavih napada u Dublinu, no sada je sve eskaliralo nasilnim prosvjedima. Već nekoliko puta netko je izboden, govori nam naša sugovornica, dodajući da je najtužnije od svega što su ovoga puta napadaču meta bila djeca.

"Problemi u Dublinu puno su dublji. Policija nema ovlasti za nošenje oružja, a Irska je puna huligana", zaključuje za Večernji list.

GALERIJA Neredi u Dublinu

 
Neredi u Dublinu
1/17

Irska policija uhitila 34 osobe nakon nereda u Dublinu

Irska policija objavila je u petak da je uhitila 34 osobe zbog nereda u Dublinu preko noći i da bi moglo uslijediti još prosvjeda nakon što je nožem izbodeno pet osoba, među njima troje male djece. Policija je stražarila ispred opljačkanih trgovina, a vatrogasci su gasili tinjajuća vozila u središtu Dublina u petak ujutro nakon višesatnih nereda koji će dovesti do još uhićenja, najavio je policijski dužnosnik Drew Harris. 

VIDEO Ulični neredu u Dublinu: Prosvjednici se sukobili s policijom

"Oni koji su sudjelovali (u neredima) osramotili su Dublin, osramotili su Irsku i osramotili su svoje obitelji i sami sebe", rekao je irski premijer Leo Varadkar na konferenciji za medije. Policija nije otkrila nacionalnost uhićenog napadača, ali internetom kruže nagađanja da je riječ o strancu. Policija je okrivila krajnje desne agitatore za nasilje nakon što je mala skupina protuimigrantskih prosvjednika stigla na mjesto napada nožem pokraj glavne prometnice u ulici O'Connell i sukobila se s policijom.

Varadkar je rekao da će njegova vlada odmah poduzeti korake da se postrože zakoni protiv mržnje koji prema njemu, u sadašnjem obliku, nisu prikladni za doba društvenih mreža. "Kao država moramo vratiti Irsku. Moramo je uzeti od kukavica koje se skrivaju iza maski i pokušavaju nas zastrašiti svojim nasiljem", rekao je Varadkar. Sve političke stranke osudile su napad, uključujući glavnu oporbenu stranku Sinn Fein. 

Harris je novinarima najavio znatnu prisutnost policije u petak. "Mislim da smo vidjeli element radikalizacije. Vidjeli smo skupinu ljudi koji su doslovno uzeli tek naprstak činjenica, a napravili kupku od pretpostavki punih mržnje, a zatim se ponašali na buntovnički i razoran način po naše društvo", rekao je. Policajcima je trebalo nekoliko sati da vrate kontrolu nakon što su se lokalni mladi ljudi pridružili prosvjednicima. Neki su uzvikivali: "Izbacite ih van", a jedan je nosio transparent: "Životi Iraca su važni". Okupilo se 200 do 300 ljudi. Harris je rekao da je oštećeno ili opljačkano 13 trgovina i da je oštećeno 11 policijskih automobila, tri autobusa i tramvaj. Jedan policajac teško je ozlijeđen.

VIDEO Nakon noći nereda, u Dublinu je u tijeku čišćenje

Vatrogasna brigada u Dublinu objavila je u petak ujutro da je nastavila gasiti tramvaj u ulici O'Connell. Obnovljen je javni prijevoz, ali uz ograničenja u tom području. Postavljene su barikade u nekim trgovačkim ulicama gdje su se trebale održati rasprodaje na Crni petak. Policija je stražarila ispred trgovine Foot Locker s razbijenim prozorima. Prednji dio hotela Holiday Inn bio je obložen daskama.

"Ne znamo hoće li se ovo večeras ponoviti. Zabrinuti smo", rekao je Hassan Alia, zaštitar opljačkane trgovine Foot Locker. Bio je ondje i u četvrtak navečer. Brazilski dostavljač tvrtke Deliveroo rekao je za web stranicu Journal da je napadača oborio na tlo udarivši ga svojom kacigom. Harris je rekao da su izbodene petogodišnja djevojčica i 30-godišnja učiteljica još uvijek u teškom stanju. Još dvoje djece, petogodišnji dječak i šestogodišnja djevojčica, zadobili su lakše ozljede.

Policija je privela uhićenog muškarca u kasnim 40-ima, kojemu se također pruža liječnička skrb zbog teških ozljeda. Policija je rekla da ne traga za drugim osobama povezanima s tim napadom. Harris je rekao da policija nije odbacila ni jedan motiv pa ni onaj o povezanosti s terorizmom. U irskom parlamentu nema krajnje desnih stranaka, ali su se mali protuimigrantski prosvjedi povećali u posljednjih godinu dana. Vlada provjerava sigurnost oko parlamenta nakon što su zastupnici ostali zarobljeni u zgradi tijekom nedavnog prosvjeda.

 

Komentara 54

ZA
Zagi3891
14:43 24.11.2023.

Znači alžirac zakolje petero ljudi,mediji počnu pisati o irskim hulganima da skrenu narativ,a situaciju su iskoristili migranti koji su poceli razbijati izloge i krasti robu.to je ISTINA.Imate već snimaka tih migranata koliko hočete.Najlakse je vjerovat nekoj babi koja je doma sjedila

Avatar Hrvatska Banovina
Hrvatska Banovina
14:37 24.11.2023.

Ma je, huligani su krivi. Ne imigranti i islamisti. Ne. Oni su vaše najveće bogatstvo ali bogeci i mladi delikventi.

RE
reborn
14:55 24.11.2023.

Strašno, Irski huligani nemaju razumijevanje za napad nožem na malu djecu, te pokazuju vrlo nisku razinu tolerancije za takve "ispade"... Naravno, "strašno" se ne odnosi na huligane, nego na ostatak društva koji je očigledno tolerantan na taj tragični događaj koji je prethodio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije