vladaju nervoza i strah

Hrvatica iz Luhanska: Sveopća je mobilizacija, ljude hvataju po ulicama, odjekuju detonacije

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
24.02.2022.
u 09:33

Napad je jutros počeo u 5.50 sati. Čujemo samo odlazne pucnjeve, ispričala je

Hrvatica koja već godinama živi i radi u Luhansku posvjedočila nam je o uznemirujućoj situaciji u tom području.

– Već je cijeli tjedan pojačana aktivnost na liniji razdvajanja, pucalo se s obje strane, no više iz Luhanske Narodne Republike prema Ukrajini nego obrnuto. Evakuacija je trajala danima, više od 40.000 žena, djece i staraca poslano je u Rusiju, siročad u domove – započinje ova Hrvatica, inače rodom iz Slavonije. Teritorij na kojemu radi već osam godina nije pod kontrolom Ukrajine, no takvo nešto, ističe, nije nikada doživjela.

– Napad je jutros počeo u 5.50 sati. Čujemo samo odlazne pucnjeve. Sveopća je mobilizacija, ljude hvataju po ulicama, uzimaju im automobile. Muškarci se skrivaju po kućama jer ne žele u rat. Baš vlada nervoza i strah – opisuje naša sugovornica.

Police trgovina do srijede su bile pune. Restorani više ne rade niti se dostavlja hrana.

– Mi smo na neki način na sigurnome, jer smo iza linije, nitko ne puca po nama. U samome je gradu mirno, no stalno se čuje pucanje. Svugdje, po cijeloj Ukrajini odjekuju detonacije. Država je to koja je teritorijem veća od Njemačke, odnosno, najveća je površinom u Europi, izuzev europskog dijela Rusije, a broji oko 40 milijuna stanovnika – kaže ona.

Veze im još nisu presječene pa se barem, zaključuje ona, može čuti s obitelji u Hrvatskoj, koja je itekako zabrinuta za njezinu sigurnost. Detonacije po Ukrajini oživljavaju i njoj i njezinim bližnjima mučna sjećanja na Domovinski rat. Što će biti s poslom i kada će se vratiti kući, naša sugovornica u ovome trenutku ne zna.

Ukrajina
1/39

 

Ključne riječi

Komentara 27

TO
tomzag
10:37 24.02.2022.

Od stručnjaka za viruse svi postajemo danas geopolitički stručnjaci za ukrajinsko pitanje.

Avatar Joja
Joja
11:02 24.02.2022.

Brez veze komentirat zato sto cu bit blokiran. Niti mrzim Ruse ali Putin i rusofili nisu u pravu. Rusija je trebala neko vrijeme da se rijesi okupatora sa punom podrskom zapada 45. Vreme ce pokazat. Ne mrzim nikoga ali podrsku dam Ukrajini pa me blokirali i dalje

BL
Bljakonja
11:31 24.02.2022.

Vidim kako se na ulicama vidi "elan" za obranom...kolone respektabilnog voznog parka...u jednom smjeru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije