Šefica pregovarača optimistična

Hrvatska blokada srpskih pregovora s EU: 'Realno je da se poglavlje 23 otvori u lipnju'

Tanja Miščević
Sanjin Strukić/PIXSELL
15.04.2016.
u 11:44

- Kada se politička pitanja slegnu i sve se svede na razinu struke više neće biti otvorenih pitanja - rekao je pomoćnik srpskog ministra pravde.

Šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević smatra da je realno da se poglavlja 23 i 24 u pregovorima za ulazak Srbije u EU otvore u lipnju, iako Hrvatska o tim poglavljima još nije dala svoje mišljenje.  - Napravili smo veliki i dobar posao što je potvrdilo 27 država članica na preporuku Europske komisije. Čekamo još službeno misšljenje Hrvatske o akcijskom planu 23 i 24, iako neslužbeno znamo što su uvjeti - kazala je Miščević u Beogradu, piše B92.

- Čekamo još samo jednu državu da kaže da je to dovoljno za otvaranje poglavlja - rekla je Miščević te dodala kako se još ne može govoriti o tome da Hrvatska blokira Srbiju jer Hrvatska nije niti dala službeno mišljenje. 

Hrvatska nije velesila ni pudlica

Na kraju je naglasila da je Europska komisija zaključila da je Srbija u potpunosti odgovorila na ono što je od nje traženo. Pomoćnik srpskog ministra pravde Čedomir Backović smatra da će Hrvatska dati svoj pristanak na otvaranje poglavlja kada splasne politička dimenzija i sve se svede na razinu struke. 

- Europska komisija je dala svoju ocjenu, ali kada se politička pitanja slegnu i sve se svede na razinu struke više neće biti otvorenih pitanja - rekao je Backović. Podsjetimo, Hrvatska traži da Srbija promijeni sporni zakon o regionalnoj jurisdikciji na ratne zločine. 

- Hrvatska nije velesila ni pudlica. Hrvatska je zemlja članica EU. Ako nekoga primamo u svoju obitelj, mi bdijemo nad procesom približavanja te zemlje i o tome suodlučujemo. Ako Srbija želi u EU, ona će morati prilagoditi svoje standarde EU. Ne može Srbija biti sudac i policajac za ratne zločine za područje cijele bivše Jugoslavije – rekao je jučer gostujući u Dnevniku hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač

>>'Hrvatska nije velesila ni pudlica, ako Srbija želi u EU, morat će se prilagoditi standardima'

Komentara 21

Avatar FrancJunior
FrancJunior
13:28 15.04.2016.

Ako ovo nije blokada, vec samo neka sala, kako ce tek biti onda, kada pocne "prava" blokada!? Srbijanci stvari okrecu kako im treba, izgleda da je srbijanski narod moci lako lagati!

Avatar NeNormalan
NeNormalan
18:01 15.04.2016.

Napravite vi što se od vas traži i otvoriti ćete to poglavlje i u svibnju, ako ne onda može u lipnju, samo ne znam koje godine

DU
Deleted user
15:22 15.04.2016.

Kada se politička pitanja slegnu i sve se svede na razinu struke više neće biti otvorenih pitanja - rekao je pomoćnik srpskog ministra pravde. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Tko zna koliko će HDZ dugo blokirati Srbiju ako budu dosljedni neka to rade dodo kraja svog mandata nar neka korist od njih. A što se tiče izjave ovog ministra pravde to bi bilo kao da ja ja izjavim kada se slegnu sva politička pitanja slegnu i sve se svede na razinu struke onda se može reći da se u Jasenovac nije dogodilo ništa strašno po Srbe i više neće biti otvorenih pitanja. Eto kako vam se sviđa ova interpretacija gospodine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije