“Izvorno hrvatsko“ i “Hrvatska kvaliteta“ oznake su koje Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje proizvodima koji su zadovoljili zadane kriterije i one pridonose zaštiti hrvatskih proizvođača te brendiranju hrvatskih proizvoda na tržištu.
Međutim, te se oznake dodjeljuju na temelju dostupne dokumentacije, što uvijek ostavlja mogućnost krivotvorenja. Znanstveni dokazi o izvornosti pojedine vrste meda, vina, pršuta, sira i druge hrane, čiji sastav i kvalitetu nužno određuje zemljopisno porijeklo, u Hrvatskoj ne postoje.
Izvorno geografsko podrijetlo može se dokazati jedino izotopnom analizom, a nju bi trebao raditi budući Centar za sigurnost i kvalitetu hrane, projekt koji pokreće Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Izotopnom analizom utvrđivat će se je li finalni proizvod zaista hrvatski te iz kojeg dijela Hrvatske potječe.
>> Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju
Od ostalih tema izdvajamo:
>> Vican ostaje, novi natječaj nužan?
>> Bukovčeva Mlada patricijka ide u HAZU
>> Legalnih iznajmljivača stanova samo 70 tisuća
>> Tko je čovjek koji je doveo Neymara u Pariz
>> Velika nagradna igra: Večernji list daruje 50.000 kuna
Uskoro će bit potrebniji šerlok holms da prvo nađe hranu.... Pa onda CSI...