DANAS U VEČERNJEM

Hrvatska i Njemačka obnavljaju savezništvo

23.08.2018.
u 00:05

Njemačka je omekšala svoj stav i približila se hrvatskom tumačenju da su granice sa Slovenijom bilateralno pitanje

Kad je iz Njemačke netom prije izricanja odluke Arbitražnog suda o granici između Hrvatske i Sloveniji, a da ih nitko nije upitao o mišljenju, stigla poruka kako očekuju da dvije države odluku, ma kakva ona bila, provedu, mnogi su ostali neugodno iznenađeni protuhrvatskim stavom. No sada, godinu dana kasnije, Njemačka je omekšala svoj stav i približila se hrvatskom tumačenju da je to bilateralno pitanje koje treba riješiti sporazumno. Uostalom, istu je promjenu doživio i stav Europske komisije o tom pitanju.

Nije ta promjena stava došla sama od sebe, na njoj se dobrano radilo diplomatski i na najvišim političkim razinama. Ovaj primjer dobro ilustrira dinamiku hrvatsko-njemačkih odnosa. Nakon godina zapuštenih odnosa, s dolaskom Vlade Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ponovno se počelo raditi na dijalogu i suradnji – iako ne bezuvjetnoj – s Njemačkom pa se pomaci vide. Jedan od dokaza tomu je što premijer Plenković 28. kolovoza odlazi u Berlin na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel, a do kraja godine u Hrvatsku dolazi i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Odnosi su sada dobri, kažu nam diplomati. Savezništvo Njemačke i Hrvatske emotivna je činjenica koju se u Hrvatskoj uzimalo zdravo za gotovo, no činjenica je da je ono nakon hrvatsko-bošnjačkih sukoba u BiH ohladilo, i uz manje izlete, kao što je podrška Hrvatskoj u finišu pregovora s EU, ostalo na relativno niskoj razini. Merkel je samo jednom bila u službenom posjetu Zagrebu, 2011., kad ju je ugostila premijerka Jadranka Kosor. Još je dva puta posjetila Hrvatsku: 2007. nazočila je skupu sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, a 2014. sastanku inicijative Brdo-Brijuni, kada je izostao sastanak s Milanovićem. Također, otkazala je dolazak na proslavu ulaska Hrvatske u EU 2013., što su mnogi pripisivali nezadovoljstvu zbog donošenja tzv. lex Perković.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdnaju od četvrtka ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Šuker: Od Dalića ne tražim novi finale, samo plasman na Euro

>>Jedini u regiji: J. Korea i SAD izravno povezani s Hrvatskom

>>Ugrožena vrsta: Bez pčela nema oprašivanja, plodova i hrane

>>Kriza Uljanika: Radnici na ulici, a upravi isplaćeni bonusi 

Komentara 53

CR
crodux
21:31 22.08.2018.

Hrvatski saveznici su Njemacka,Vatikan,Austrija, Mađarska, Slovačka a u novije vrijeme Amerika i Izrael i tu treba gajiti prijateljstvo i ne dopustiti više nekim Mesićima, Milanovićima i Josipovićima da to rasture!!

KO
koraknaprijed
05:08 23.08.2018.

Plenkovic i Kolinda vode daleko najbolju vanjsku politiku u Hrvatskoj i Evropi, samo prihe godinu dana svi nasi sujedi kao Kakir iz BH, Krivokljuni Sup Erajevac iz Slovenije, celnuci trojnog pakta iz srbije Vucic- Dacici mali Musolini Vulin su imali planove i zahtjeve za komadnje Hrvatske, nisu oni samo lajali nsa mjesec, imali su oni jaku potpiru Rusije i Njemacke.Plenkovic i Kolinda su ih sve doveli u red i na mjesta koja im pripadaju a ne ona koje su zeljeli.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
23:00 22.08.2018.

Njemacka je Hrvatskoj prijatelj broj 1. Merkel je provela lustraciju koja je i nama uzor zato im puno neprijatelja a levica je uvijek lazljiva kao i udbodesnica .V. List - Od deset članaka o Angeli Merkel sedam je čista laž,, stavite taj naslov u google.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije