Indeks darežljivosti 2014.

Hrvatska na začelju ljestvice darežljivih nacija, bolje i BiH i Srbija

20.05.2014., Slavonski Brod - Brodjani neprestano donose donacije u Crveni kriz, prikupljeno je preko 10 tona hrane, velika kolicina flasirane vode, odjece, no jos uvijek nedostaje djecje hrane, pelena i posteljine. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
19.11.2014.
u 00:15

Najdarežljiviji su SAD i Mijanmar, a iza Hrvatske ostali su Crna Gora, Ekvador, Palestinci, Venezuela i Jemen

U velikom istraživanju kojemu je cilj utvrditi indeks darežljivosti neke nacije Hrvatska je završila na 130. mjestu, odnosno na neslavnom začelju ljestvice. Slabi smo u doniranju novca u humanitarne svrhe, u volontiranju ili u pomaganju potpunom strancu za kojeg znamo da izravno ovisi o našoj pomoći. Samo 18 posto Hrvata sudjelovalo je i nekoj od ove tri aktivnosti. Iza nas su samo Crna Gora, Ekvador, palestinski teritoriji, Venezuela i Jemen, a Srbija te Bosna i Hercegovina su na 123. i 103. mjestu.

Ovo istraživanje već pet godina provodi britanska Zaklada za dobrotvornu pomoć, glavni je cilj istraživanja potaknuti pojedince i cijele nacije da budu darežljiviji i susretljiviji prema strancima u potrebi. U uvodu u studiju o ovogodišnjim rezultatima zaključeno je da je svijet u cjelini u posljednjih pet godina postao puno darežljiviji i susretljiviji prema onima u potrebi.

U tom pogledu i Hrvatska je malo napredovala zato što je prošle godine bila na pretposljednjem mjestu.

Sjedinjene Države sve do ove godine čvrsto su držale prvo mjesto noseći titulu najdarežljivije i volontiranju najsklonije nacije. Čak 64 posto Amerikanaca dalo je novac, volontiralo ili pomoglo strancu. No ove godine to mjesto dijele s Mijanmarom, siromašnom i izoliranom zemljom čiji su stanovnici pokazali da su prožeti dubokim čovjekoljubljem.

>> Hrvati, Grci i Kinezi najmanje su darežljivi narodi na svijetu

Komentara 5

LA
larala
09:08 19.11.2014.

ako treba nekom pomoci, dat cu i zadnju lipu iz džepa al, toj osobi a, ne raznim udrugama i kroz razne donacije gdje ce država besramno uzeti cetvrtinu kroz pdv.

OR
Orlando..
09:28 19.11.2014.

nije samo stvar u novcu, vec i u volontiranju, a kod nas niko neće da radi za džabe

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
05:39 19.11.2014.

Naucili od komunista, sebi, use I podase. Tito partija to nam je parola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije