Bakovčica

Hrvatska povijest ove godine najbolje 'legla' Norvežanima

'01.06.2013., Koprivnica - Podrucna skola Bakovcica i grad Koprivnica bili su domacin 16. Medjunarodnog kviza znanja i prijateljstva \'Hrvatska moja domovina\' Bakovcica 2013. godine u kojem su sudjel
'Marijan Susenj'
06.06.2013.
u 14:00

U 16 godina kviza natjecalo se čak 106 škola, od čega 29 iz inozemstva. Kviz je dosad posjetilo 58 veloposlanika i 16 konzula

Koprivničko prigradsko naselje Bakovčica nadaleko je poznato po prekrasnom školskom vrtu, ali i međunarodnom kvizu znanja i prijateljstva "Hrvatska moja domovina". U subotu se održao već 16. godinu zaredom. Učitelj područne škole Radovan Knežević otkrio je da je kviz pokrenuo jer tako nečega nije bilo na našim prostorima. Iako je o pokretanju kviza razgovarao s nekim profesorima povijesti, oni tada nisu pokazali poseban interes pa je u izazov krenuo sam.

Raste iz godinu u godinu

U prvom izdanju kviza 1998. godine sudjelovali su samo školarci koji žive u Bakovčici, a zatim se širio i na grad, županiju i državu. Međunarodni je postao 2002. godine. Knežević s ponosom ističe da je kroz njega prošlo već 106 škola, od čega čak 29 iz inozemstva. Zanimljivo i poučno natjecanje svojim dolaskom, pak, uveličalo je 58 veleposlanika i 16 konzula.

Ove godine na kvizu znanja i prijateljstva sudjelovalo je pet škola iz Vukovara, austrijskog Gradišća, Vojvodine, Crne Gore i, po prvi put, Norveške. Ono što je sve posjetitelje i natjecatelje fasciniralo bilo je da su se učenici iz Osla, koji u školi ne uče hrvatsku povijest, kući vratili s osvojenim prvim mjestom. Pitanja - koje je najpoznatije hrvatsko nalazište iz brončanog doba (Vučedol kraj Vukovara), tko je Lavoslav Ružička (hrvatski znanstvenik i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju) i po kojoj se poznatoj plemićkoj obitelji naziva središnji gradski trg u Koprivnici (Zrinski) - apsolvirali su gotovo savršeno, iako su odgovarali na engleskom jeziku.

Istraživanje na internetu

- Svakoj školi iz inozemstva dva-tri mjeseca prije kviza šaljem 300 pitanja bez odgovora. Na njima je da istražuju po internetu, saznaju odgovore i dobro nauče. Ovaj put najboljima su se pokazali mladi Norvežani - rekao je Knežević i otkrio da su školarce iz Osla 'dobili' zahvaljujući njihovu veleposlaniku u Hrvatskoj Henriku Ofstadu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije