Snimaju u Hrvatskoj

Hrvatska povoljnijim uvjetima "preotela" Srbiji svjetske filmove

\'U.S. actor Kevin Costner lifts his cap after finishing the third round of the Dunhill Links Championship at the Carnoustie course in Scotland, October 9, 2004.   REUTERS/Darren Staples\'
Arhivska fotografija
25.11.2011.
u 09:53

Hrvatska je donijela odluku o uvođenju poticaja od 20 posto za snimanje filmova čiji su proračuni veći od 300 tisuća eura.

BEOGRAD – Strani filmaši sljedeće će godine potrošiti više od 15 milijuna dolara u Hrvatskoj, nakon što je Srbiji ova zemlja praktički "ukrala" poticaje za snimanje filmova, piše beogradski B92 dodajući da je selidba u Hrvatsku filmaša koji su najavljivali snimanja u Srbiji uslijedila nakon što je Hrvatska donijela odluku o uvođenju poticaja od 20 posto za snimanje filmova čiji su proračuni veći od 300 tisuća eura.

B92 podsjeća da je Srbija u veljači donijela uredbu prema kojoj se svakoj stranoj produkcijskoj kući koja dođe u Srbiju i za snimanje filma ili serije potroši više od dva milijuna eura vraća 15 posto novca. Ana Ilić iz Srpske filmske asocijacije kaže kako je Srbija bila neodlučna u donošenju uredbi koje bi privukle svjetske filmaše što je iskoristila Hrvatska.

– Na jednom skupu u Sarajevu bio je okrugli stol na ovu temu koji smo mi vodili. U Hrvatskoj se prije toga nisu bavili pitanjima promocije države kroz strane filmove. Međutim, odmah nakon tog skupa Hrvati su počeli raditi na poticajima i prije ovogodišnjeg festivala u Cannesu objavili su da od 1. siječnja 2012. uvode poticaje od 20 posto, i to za sve filmove iznad 300 tisuća eura. Zbog toga nam je već izmaklo nekoliko milijunskih filmova – objašnjava Ana Ilić dodajući kako je produkcijska kuća Fox planirala u Srbiji snimati film "Rozalina" i potrošiti oko pet milijuna dolara, ali su se zbog povoljnijih uvjeta premjestili u Hrvatsku.

U Srbiji se trebao snimati i film "Učiti talijanski" s Kevinom Costnerom, za koji bi bilo utrošeno šest milijuna dolara, ali će ekipa također završiti u Hrvatskoj, piše B92.

– Mi imamo zanimljive lokacije, osposobljene ljude i redatelji su zadovoljni snimanjem u Srbiji. Ali, kada uzimaju kredite za snimanje filmova, banke traže da idu u zemlje u kojima će imati povoljnije uvjete. Hrvatska također ima dosta lokacija, bolji smještaj, infrastrukturu i uz ove subvencije teško joj možemo parirati – kaže Ana Ilić.

Ključne riječi

Komentara 35

MA
Majur
10:04 25.11.2011.

Poticaji filmasima izvana,a mi nismo jedan-jedini posteni film o Domovinskom ratu napravili.....koji jad i bijeda....odvratno koliko je to zalosno.

OB
-obrisani-
10:13 25.11.2011.

Poticaji filmasima izvana,a mi nismo jedan-jedini posteni film o Domovinskom ratu napravili.....koji jad i bijeda....odvratno koliko je to zalosno. ... ... radi se o necem sasvim drugom. ti poticaji su korisni za ekonomiju,smjestaj,logistika itd itd,dakle,zaradimo novce na njima:usporedi to odprilike sa nekom formulom skupog turizma. sto se tice filma o domovinskom ratu,tu se slazem sa vama

Avatar My Style
My Style
23:13 26.11.2011.

ispravka - na Istoku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije