VEĆINA IH JE VEĆ PROVODILA

Hrvatske škole započinju s programima prevencije nasilja po ministrovoj preporuci

Zagreb: Izjave za medije nakon sjednice Vlade RH
Foto: Igor Soban/PIXSELL
08.05.2023.
u 15:20

Da su preventivni programi nužni, a da ih je koronavirus značajno usporio, poručila je i Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske

Pojedine škole s minutom šutnje, pojedine s već odrađenim razgovorima s učenicima o nemilom događaju u Beogradu, a sve u planu kroz ovaj tjedan organizirati i dodatne sastanke s roditeljima - tako su ravnatelji osnovnih škola odgovorili na dopis koji im je još u petak proslijedio ministar obrazovanja Radovan Fuchs, motivirajući ih da s djecom i učenicima porazgovaraju o načinu na koji su se informirali o tragičnom događaju u susjedstvu, da saznaju kako se učenici osjećaju i da potaknu bolji dijalog ne samo s učenicima nego i njihovim roditeljima.

Većina škola i ranije je, kažu tako u razgovoru za Večernji list ravnatelji, provodila aktivnosti koje im je u pismu sugerirao ministar obrazovanja Radovan Fuchs, a neki su i prije događaja u Beogradu, a poučeni događajima koji su se događali u našim školama i koji su narušavali sigurnost učenika pojačali mjere zaštite.

- Nakon događaja u Klasičnoj gimnaziji kada je u školu ušetala osoba s mačetom mi smo reagirali i odlučili zaključavati vrata škole kako bi na taj način spriječili ulaske nepoznatih ljudi. Odmah smo reagirali. Sve ono što je ministar predložio u našoj se školi već provodi, a još prošlog tjedna pedagog je imao sastanak s vijećem učenika, a i nastavnici, učitelji i profesori s djecom su razgovarali o tragičnom događaju. Sutra je vijeće roditelja i na njemu ćemo zasigurno razgovarati o toj temi. Ono što je ključno su preventivni programi koje provodimo u školi - programi protiv nasilja, droga, alkohola, cigareta - kazala je Silvana Galinović, ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Miroslava Krleže.

Da su preventivni programi nužni, a da ih je koronavirus značajno usporio, poručila je i Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske i ravnateljica Osnovne škole Novska.

- U Osnovnoj školi Novska mi ćemo se najviše bazirati na roditelje. Dogovorili smo dva velika roditeljska sastanka učenika VII. i VIII. razreda i na njih ćemo se fokusirati. Roditelji i nastavnici su baza kojoj ćemo se posvetiti. Važno je nastaviti s preventivnim programima u školi - poručila je Mirosavljević. Kako je kazala u Osnovnoj školi Novska već nekoliko godina učenici na raspolaganju imaju takozvani sandučić povjerenja u kojem anonimno mogu iznijeti problem ili prijavu, a sada će ih još jednom podsjetiti na tu mogućnost, kao i na važnu činjenicu da se svi učenici moraju i trebaju osjećati sigurno kada zatraže razgovor sa stručnim suradnicima škole.

VIDEO Građani Srbije: Ovo se ne može opravdati, kako da objasnimo djeci da mogu sigurno ići u školu?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije