Incidenti

Hrvatski diplomati – Gaze ljude i bježe, švercaju drogu, tuku se...

\'03.03.2010., Zagreb - Bivsi hrvatski veleposlanik u SAD-u Neven Jurica u pratnji odvjetnika Ante Madunica dolazi na pripremno rociste na Zupanijskom sudu u Zagrebu  uoci pocetka sudjenja zbog optuzb
Željko Hladika/PIXSELL
27.12.2011.
u 08:00

Talijan Waldo Bernasconi pacijenticama je prepisivao osebujne terapije: defiliranje u togama obnaženih grudi, međusobne masaže, natjecanja u zavođenju

Alkohol, droga, tučnjave, kocka, pronevjera novca, liječenje seksom... Popisu "grijeha" hrvatskih diplomatskih predstavnika u svijetu prošloga je vikenda dodan još jedan – počasni hrvatski konzul u Bitoli Branko Maretić, prema izjavama makedonske policije, automobilom je udario 21-godišnjaka. Priča se dalje razlikuje: neki tvrde da je pobjegao s mjesta nesreće, a Maretić to opovrgava.

Šverc alkohola u Libiju

Kako bilo, u ovom slučaju makedonska policija obavit će svoj posao – tužiteljstvu je već podnijela kaznene prijave za dva teška kaznena djela – protiv sigurnosti u prometu i za nepružanje pomoći ozlijeđenoj osobi u prometnoj nesreći – jer počasni konzuli ne uživaju diplomatski imunitet. Hrvatski MVP pak očekuje očitovanje makedonskih vlasti o tom slučaju, a ono bi trebalo stići ovaj tjedan.

Još jedan – sad već bivši – počasni konzul, Talijan Waldo Bernasconi, odgovara pred talijanskim vlastima zbog nadriliječništva, prijevara i silovanja pacijentica koje je liječio od poremećaja prehrane. Propisivao im je osebujne terapije: defiliranje u togama obnaženih grudi, organizirao je natjecanja u zavođenju te naručivao masaže.

Na početku, pak, 2005. policija je ulovila supruga Božice Barišić, službenice konzulata u Los Angelesu, dok je, kažu, preprodavao drogu. I alkoholu su diplomati teško odolijevali: kanadska policija 2004. zaustavila je generalnog konzula u Kanadi Marija Livaju dok je upravljao automobilom s diplomatskim pločicama u "vidljivo alkoholiziranom stanju ili možda čak pod utjecajem droga". Bivši veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović bio je optužen da je – švercao alkohol. Zanimljivo je i da je hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić 2002. proizvodio i buteljirao vina u podrumu veleposlanstva, zbog financijskih poteškoća, a koje bi potom dijelio gostima.

Iz Portugala je 2007. povučen tadašnji veleposlanik Želimir Brala jer se potukao sa svojim podređenim, skandal je izbio i kad se suprug tadašnje veleposlanice u Washingtonu Kolinde Grabar-Kitarović koristio službenim automobilom za razvoženje djece... No diplomatima nisu strane ni financijske te malverzacije umjetninama – Marko Žaja, bivši veleposlanik u Francuskoj, nepravomoćno je osuđen na 20 mjeseci zatvora jer je, prema optužnici, na prijevaru stekao 800 tisuća kuna prikazavši sve to kroz fiktivni otkup umjetničkih djela. Goroslav Keller, bivši generalni konzul u Australiji, bio je optužen da je za selidbe u Hrvatsku ponio i inventurni namještaj sydneyskog konzulata, čija je vrijednost 72.800 kuna.

Osobni profit

Ipak, notorni primjer osobnog profita, političkih veza i korupcije bio je u slučaju Nevena Jurice – bivši veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u Neven Jurica osuđen je na jednogodišnju kaznu u kaznionici zbog pronevjere 667.000 kuna državnog novca. Kockanja u Las Vegasu, deseci tisuća kuna potrošeni na odjeću, provod u skupim hotelima – sve je išlo na račun poreznih obveznika. Kasnije se doznalo da je plaćao i avionske karte obitelji Sanader.

Ključne riječi

Komentara 148

K1
k1milica
10:17 27.12.2011.

nemam lijepe rijeci osim za novinara. dobar clanak...

KR
kresimirica
10:59 27.12.2011.

Sad se Zoki i Ive mogu mal pokazat, al nemreju jer bi na sebe navukli bes mreža.

DK
dkatica2
09:36 27.12.2011.

SDP-ovci su lopine ,lažovi i neradnici i neznalice , sitni zub!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije