Izvidite teren prije kupnje bora, a jednom kad ga unesete u stan, držite ga dalje od izvora topline i zalijevajte ga, preporuka je 31-godišnjeg “doktora za drveće” Frana Poštenjaka iz Jastrebarskog, koji je kao sveučilišni prvostupnik hortikulture te polaznik mastera šumarstva i arborikulture u Velikoj Britaniji specijalist za sadnju, dijagnostiku i liječenje urbanoga bilja.
Pazi se na tradiciju
S obzirom na tradiciju, Hrvati će, prema nekim procjenama, i ovoga Božića okititi više od pola milijuna jela, smreka i drugih vrsta božićnih drvaca na kojima će trgovci i proizvođači obrnuti između 50 i 70 milijuna kuna. Iako se iz godine u godinu kupuje sve više “živih” stabala, koja također “neslavno” završavaju osušena u kutovima stubišta i na deponijima, te plastike koja je dokazano velika opasnost od požara, većina ih u naše domove i dalje stiže iz certificiranog uzgoja, posječena i bez korijena. Prošla su, naime, ona vremena kad je bilo dovoljno otići u šumu i posjeći nešto zimzeleno. No kako odabrati ono pravo, s kojim će trenutak okupljanja obitelji oko badnjačke večere ili otvaranja darova u božićno jutro biti poseban i za pamćenje?
Poštenjak objašnjava kako su danas kao božićna drvca popularne smreke kao što je obična, bodljikava smreka i Pančićeva omorika. Smreke imaju pravilno pršljenasto granje i simetričnog su, gušćeg, piramidalnog habitusa. No iako se radi na selekciji i uzgoju kultivara koji dulje zadržavaju iglice, kod smreka je često prerano odbacivanje iglica, posebice kod obične smreke. Mana su im i tvrde bodljikave iglice na koje se lako nabosti, a prednost relativno čvrste grane koje mogu nositi i teže kuglice.
Ne pregrijavajte drvca
– Jele pak znatno bolje zadržavaju iglice od smreke i znatno su mekanije – kaže on. No problem je što su im grane savitljivije na vrhovima i ne mogu nositi teške ukrase. Stoga su zadnjih godina sve popularnije kavkavske jele, koje odlikuju sjajne tamnozelene, odozdo raščešljane iglice, dugoigličasta jela ugodnog mirisa te korejska i španjolska jela koje su zanimljive, ali i rijetke. U svakom slučaju, poželjno je da božićno drvce bude što savršenije i da potraje nekoliko tjedana. Poštenjak stoga savjetuje da ne čekamo zadnji trenutak za kupnju te da isplaniramo kako ćemo ga okititi kako bismo izabrali najpogodniju vrstu.
Valja obratiti pozornost na habitus, nosivost grana, boju iglica te debljinu debla kako se ne bi dogodilo da nam drvce ne stane u stalak, a nekoliko dana prije i posjetiti štand trgovca kod kojega ga planiramo kupiti i provjeriti jesu li njegova drvca svježa. Kao ni “živo” drvce, ni posječeno ne voli visoke temperature prostora, zbog njih će još brže odbacivati iglice. Isto tako, prije odlaska na spavanje obavezno treba ugasiti lampice na stabalcima.
1. Odredite mjesto za bor
Prije kupnje važno je naći dobro mjesto za drvce, što udaljenije od izvora topline kako se bor ne bi prebrzo sušio i odbacivao iglice.
2. Veličina je bitna
Izmjerite visinu stropa i odbijte od nje visinu stalka i vršnog ukrasa za bor kako biste izbjegli neočekivane komplikacije.
3. Pripremite se
Obiđite mjesto na kojem planirate kupiti bor bar nekoliko dana prije Badnjaka i provjerite jesu li stabalca svježa. Rukom lagano prođite po iglicama koje ne bi smjele otpadati, a grančice moraju biti savitljive, a ne krhke.
4. Informirajte se
Pitajte prodavača koliko dugo stabalca stoje bez vode. Želite li da vaš bor dulje traje, možete ga postaviti u stalak s vodom. Pazite s električnim ukrasima!
5. Kićenje
Dan prije nego što okitite bor obavezno odrežite donja 2-3 centimetra debla jer se može dogoditi da zbog osušenog dijela ne može uzimati vodu.
Odes u sumu i izaberes sto ti se svidja a ukusi su razliciti !