DOBRA BERBA

Hrvatski duhani otkupit će 4500 tona duhana

storyeditor/2024-08-20/PXL_210921_34700595.jpg
Damir Špehar/PIXSELL
21.08.2024.
u 07:54

Otkup je organiziran na četiri lokacije te su dodatno povećane otkupne cijene po klasama

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT grupe, započeli su ovog tjedna s otkupom ovogodišnje berbe duhana. S ovogodišnjih 2106 hektara pod duhanom, čak 19% više ugovorenih površina u odnosu na prethodnu godinu, u tvrtki očekuju kvalitetan duhan i prinose pa planiraju otkupiti više od 4500 tona, gotovo 35% više u odnosu na 2023., priopćili su iz Hrvatskih duhana. Otkup će biti organiziran na četiri lokacije – u Virovitici, Pitomači, Kutjevu i Gornjem Miholjcu. Iz Hrvatskih duhana kažu kako su u dogovoru s proizvođačima dodatno povećali otkupne cijene po klasama, povrh porasta prosječne otkupne cijene od više od 50% u posljednje dvije godine.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene duhana samo su 2023. godine porasle 35%, dok su, primjerice, cijene kukuruza i pšenice bilježile pad od 44, odnosno 40 posto. Stoga nije čudno što je među 245 proizvođača duhana i 39 novih poljoprivrednika koji su se u novoj sezoni odlučili za ovu visoko dohodovnu kulturu. Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj koja ima budućnost jer njihovim kooperantima osigurava dugoročnu održivost i profitabilnost poslovanja, smatraju u Hrvatskim duhanima.

– Ova proizvodna sezona pamtit će se po dobrom jer smo ušli u ugovaranje s velikim povjerenjem i interesom proizvođača. Ugovorili smo veću proizvodnju s postojećim proizvođačima, privukli smo i nove proizvođače, a cijela godina je unatoč zahtjevnim vremenskim prilikama prošla zadovoljavajuće. Kao što smo prezentirali brigu za proizvođače i njihovu profitabilnost u teškim godinama energetske krize i ekstremnih šteta zbog vremenskih nepogoda, tako ćemo i sada, u ovoj dobroj godini, nastaviti pokazivati da nam je važno osigurati što kvalitetnije uvjete proizvodnje duhana u Hrvatskoj – izjavila je Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana.

VEZANI ČLANCI:

Ugovaranje nove sezone pratio je i povećan broj upita proizvođača za dugoročno financiranje proizvodnje, prije svega za mehanizaciju: od topera i sušnica za duhan do mehaničkih berača, kojima je lani ubrano oko 60% površina pod duhanom. Iz Hrvatskih duhana poručuju kako proizvođačima jamče siguran otkup svih proizvedenih količina duhana, financijsko praćenje i podršku agronoma kroz sve faze proizvodnje te poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje.

 

GALERIJA Skočile cijene taksija u Dubrovniku: Taksisti prekinuli vožnje u znak pijeteta prema poginuloj kolegici (45)

storyeditor/2024-08-20/PXL_210921_34700595.jpg
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije