GRANIČNI SPOR SA SLOVENIJOM SAMO JE JEDAN U NIZU

Hrvatsku bi kiflu susjedi još malo grickali

07.03.2009.
u 11:18

Dok je još vrijedio režim u kojemu se “živjelo kao da će sto godina vladati mir, ali se spremalo kao da će sutra započeti rat”, dakle u doba Jugoslavije, popularna je doskočica glasila – Jugoslavija je okružena BRIGAMA (Bugarskom, Rumunjskom, Italijom, Grčkom, Albanijom, Mađarskom i Austrijom).

Pred Rehna stižu i novi dokazi u korist Hrvatske

I tako se narodu usađivao osjećaj ugroženosti i potrebe za spremnošću. Zemlju su, poučavao nas je sustav, ugrožavali svi susjedi. Dvadesetak godina poslije te su se brige, eto, prebacile na nekada unutarnja razgraničenja između bivših republika. Nije se mnogo toga promijenilo. Jedino, prijetnje teritorijalnoj cjelovitosti sada dolaze “iznutra”. Dok je još trajao Domovinski rat, Slovenija je, iz prikrajka, slično kao i danas, počela posezati za hrvatskim “ozemljem”.

Pošto je rat prestao, a HV pobio ideje o granicama na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag, započeo je sukob Hrvatske i BiH o nekoliko neuralgičnih graničnih točaka, uz povremena žarenja. Najozbiljnija je situacija bila potkraj devedesetih kada je umalo izbio i vojni obračun između hrvatskih i postrojbi međunarodnih snaga u BiH oko Martin Broda (strategijski važno mjesto i postaja Unske pruge), a Hrvatskoj su čak prijetile i sankcije UN-a. Incidenata oko razgraničenja s BiH bilo je i na drugim mjestima.

Dvorac Zrinskih, između Hrvatske Kostajnice i bivše Bosanske Kostajnice (danas Kostajnice) bio je problem jer je RH potraživala teritorij koji se naslanja na Kostajnicu, a preusmjeravanjem korita Une “okupirala” ga je bosanska strana. Republika Srpska tražila je da granica ide sredinom Une. Situacija je na početku 2000. bila na granici incidenta, uz pozivanje specijalaca. Problem još nije službeno riješen, no život je pronašao rješenje, pa je hrvatska strana sada u posjedu “prekounskih” teritorija, ali je granični prijelaz malo pomaknut prema Hrvatskoj.

Trenutačno, taj granični spor miruje. Kao i mogući međususjedski sukob oko nedefiniranja granice oko bivšeg vojnog aerodroma Željave kraj Bihaća. No, dok je ovdje riječ o ugaslim vulkanima, aktivnijim se čini prijepor Hrvatske i BiH oko dvaju nenaseljenih škoja – Velikog i Malog te vrha poluotoka Kleka kraj Neuma. BiH i dalje osporava Hrvatskoj građenje pelješkog mosta, tvrdeći kako tom gradnjom RH blokira pravo izlaza BiH do međunarodnih voda. Problem je aktualan jer je, tijekom pregovora RH i BiH, krajem devedesetih, netko iz hrvatske delegacije napravio nevjerojatnu pogrešku pa su ti “teritoriji” ušli u dokumente i ugovore kao teritoriji BiH.

Greška je uočena pa je RH pritisla BiH da bude i ispravljena, jer Hrvatska ima dokumente koji dokazuju da ti grebeni i vrh poluotoka pripadaju RH. Bez obzira na to, dovede li politika u nekoj budućnosti ove sporove do usijanja, granični problemi s BiH mogli bi zazvoniti jačinom spora sa Slovenijom. No naši diplomati neslužbeno kažu da neriješenim treba smatrati još samo spor oko Neuma i Pelješca.

Piculin propust
Slično je i s graničnim rješenjem između RH i Crne Gore. Granica je na kopnu riješena, no nije do kraja razriješen spor oko nadležnosti nad Prevlakom i ulazom u Bokokotorski zaljev. Vrijedi privremeni sporazum (Protokol) iz 2002. Već kad ga je bio dogovarao tadašnji ministar vanjskih poslova u Račanovoj vladi, Tonino Picula, hrvatski stručnajci za međunarodno pravo i lokalni političari iz Dubrovnika i Konavala oštro su reagirali.

Situacija je riješena u korist Crne Gore, koja ima veće nadležnosti nad morskim dijelom granice i gotovo u cijelosti nadzire ulaz u Bokokotorski zaljev. Problem je u tome da bi, ako se ta crta povuče do međunarodnih voda, Hrvatska izgubila lijep dio morskog teritorija na kojem je, kažu stručnjaci, pronađena i nafta. Ovakvo privremeno rješenje, gdje se Hrvatska neshvatljivo lako (privremeno) odrekla načela jednake udaljenosti (ekvidistance) granične crte od obiju obala, u aktualnom je sporu sa Slovenijom otegotna okolnost.

Jer Slovenci uvijek mogu reći EU – eto vidite, Hrvatska je već jednom pristala na “pravično”, a ne na rješenje utemeljeno na međunarodnom pravu, pa što ne bi tako postupila i u slučaju Piranskog zaljeva”. Na sreću, još prije godinu dana premijeri Sanader i Đukanović dogovorili su se da se morska granica između Hrvatske i Crne Gore riješi pred Međunarodnim sudom u Haagu.

Spor oko sredine Dunava
Sa zemljom s kojom je Hrvatska ratovala, Srbijom, čini se da nema jakih graničnih sporova. No samo na prvi pogled, jer, trenutačno ni jednoj od država ne odgovara žarenje pa sporovi miruju. A potencijalno su veliki. Hrvatska i Srbija imaju nedefiniranu granicu uz Dunav. Postoji, kao i s ostalim državama s kojima se sporimo, zajedničko povjerenstvo za rješavanje graničnih pitanja, no i ono “miruje”. Srbija graničnu liniju želi ucrtati sredinom Dunava, no Hrvatska na to rješenje nipošto ne može pristati. Nudi stoga “katastarsko” rješenje.

Dunav je, naime u povijesti mijenjao tok i sada je, u bivšim rukavcima, sa srbijanske strane Dunava ostalo jako mnogo teritorija koji pripada građanima RH. Nešto se slično dogodilo i s teritorijem u vlasništvu građana Srbije, no u znatno manjem obujmu. Hrvatska, naime, na lijevoj strani Dunava posjeduje 11.500 hektara zemljišta, Srbija tek oko 900 hektara na hrvatskoj, desnoj strani Dunava.

Poznat je slučaj golema otoka, Šarengradske ade, gdje su stoljećima Šarengrađani napasali svoju stoku. Do prije nekoliko godina bio im je zabranjen i sam prelazak čamcima preko Dunava, a tada još jugoslavenska vojska privodila je i kažnjavala Hrvate zbog “ilegalna prelaska granice”. Napetost je popustila kad su RH i Srbija dogovorile povlačenje vojnih jedinica s granice, koju sada nadziru policije. Osim granice duž Dunava, postoje još neke točke otpora. Nije dogovoreno kome pripada stara bolnica na Principovcu kraj Iloka, gdje je hrvatski teritorij s tri strane okružen Srbijom. Kako će ove probleme u budućnosti rješavati Hrvatska i Srbija veliko je pitanje s obzirom na to da su dvije države bile u ratnom sukobu.

Jasno je, pak, kako je realno očekivati da će se Hrvatska i Srbija vrlo vjerojatno sukobiti oko ovih pitanja. Diplomatski, da. Hrvatska je, u jeku sukoba sa Slovenijom, već poručila kako neće na taj način ucjenjivati i uvjetovati ulazak Srbije u EU. Znači, RH to pitanje proglašava bilateralnim, a ne budućom “EU stečevinom”. To je posebno važno jer EU, već vrlo zabrinuta slijedom hrvatsko-slovenskog međugraničnog sukoba namjerava ubuduće izbaciti mogućnost da se granična sporenja zapadnobalkanskih država postavljaju kao prepreka europskim integracijama.

Hrvatska, pak nema nikakvih graničnih sporova s Mađarskom i Italijom, državom koja je stoljećima “obožavala” istočnojadranske teritorije. Granica s Italijom postoji samo na moru, iznad Piranskoga zaljeva. To nije diplomatski nevažno jer je, postojanjem granice s Italijom, Hrvatska službeno i nasljednica sporazuma u Osimu, gdje su SFRJ i Italija napokon riješile granične sporove i od tada su i službeno prestala talijanska posezanja prema ovim teritorijima.

To je i jedan od glavnijih razloga zašto RH ne može dopustiti da Slovenija “zadre” u ove morske prostore svojim eventualnim koridorom do međunarodnih voda. Hrvatska i Italija tad više ne bi graničile na moru.

Nakon ovog kratka pregleda sadašnjih te mogućih sporova oko granica Hrvatske lako je zaključiti da čak četiri susjedne države (Slovenija, Srbija, BiH i Crna Gora) imaju, na izravniji ili prikriveniji način teritorijalne aspiracije prema dijelovima Hrvatske. A Hrvatska nema sličnih aspiracija prema teritorijima susjeda. Stoga je za nju presudno kako će razriješiti otvoreni granični spor sa Slovenijom. Pretpostavlja se da i ostali “aspiranti” pomno sve promatraju. Valja vjerovati da stoga nijedna hrvatska vlast neće moći dozvoliti novo grickanje već znamenite hrvatske kifle.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije