MIROSLAV ROŽIĆ:

'HSS je jedini zastupao hrvatske interese u Europi za komunizma'

miroslav rožić,zvonimir sabati (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
04.04.2013.
u 12:40

HSS je prepoznat i ugledan u Europi te ima i veze, jer je članica Europske pučke stranke, rekao je Rožić

Kad prolazite hodnicima Europskog parlamenta u gotovo svakom odboru naići ćete na nekog Slovenca. I Boruta Pahora u političku orbitu lansirao je rad u EU parlamentu, jer je znao zastupati interese svoje zemlje - izjavio je u Varaždinu Miroslav Rožić (HSS), nositelj liste HSS-a i HSLS-a za Europski parlament. Dodao je da Hrvati predstojeće izbore doživljavaju kao puku formalnost i pitaju se što može učiniti 12 od 700 i nešto zastupnika.

- No Europski parlament funkcionira malo drugačije. Glavni se rad odvija u stručnim odborima koje čini 10 do 20 osoba. Oni donose i pripremaju dokumente, zakone i rasprave. Tek plenarne sjednice, gdje se izglasava ono što pripreme, bile bi formalnost - pojasnio je značaj sudjelovanja u Parlamentu koju je obrazložio na primjeru Slovenaca. Stoga, kaže, nije nimalo nevažno iz kojih stranaka i koje osobe ulaze u EU parlament.

Naravno, potcrtava da sebe smatra apsolutno upućenim u njegov rad i kompetentnim jer je četiri godine sudjelovao u radu zajedničkog odbora Hrvatskog sabora i EU parlamenta. Dodaje da je HSS prepoznat i ugledan u Europi te ima i veze, jer je članica Europske pučke stranke, koja u Europskom parlamentu ima najbrojniji zastupnički klub.

- K tome, HSS je jedina politička stranka koja je 50 godina zastupala hrvatske interese u Europi u doba komunizma, kad je kod nas bio zabranjen rad političkih stranaka - ustvrdio je.

- Sad imamo priliku da prvu crtu obrane kulturnog identiteta Hrvatske iz Zagreba preselimo u Bruxelles, kako se ne bismo izgubili u masi od 50 milijuna ljudi. Tamo se planiram boriti za tradicijske obrte, naše vrijednosti, spas hrvatskog sela i socijalni standard. Slučajevi kulena i prošeka bili su pogreške, ništa novo - zaključio je.

>> Rožić: Europski parlament je prva crta obrane hrvatskih interesa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije