KONFERENCIJA POSLODAVACA U ZDRAVSTVU

HZZO će od doprinosa ove godine sakupiti 4,78 milijardi eura, 10% više no sto je planirano prije rebalansa

Opatija: Konferencija poslodavaca u zdravstvu Hrvatske
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
25.10.2024.
u 12:32

Poslovanje i upravljanje zdravstvenim ustanovama, novi model ugovaranja te organizacija rada i financiranje zdravstvenih ustanova, teme su dvodnevne konferencije poslodavaca u zdravstvu koja je danas počela u Opatiji.

Ukupni prihod zdravstvenih ustanova u prvih šest mjeseci 2024. iznosio je 2,2 milijarde eura, a zdravstvene ustanove istovremeno su ostvarile financijski rezultat od - 306 milijuna eura. Ukupne obveze iznosile su 2,1 milijardu eura a  dospjele obveze 615 milijuna eura, pri čemu su bolnice imale udio od 582 milijuna eura, što čini 94%, iznio je dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ).

Podsjetio je da je u srpnju provedena djelomična sanacija bolnica u iznosu od 81 milijun eura, kako bi se podmirio dio dijela duga prema dobavljačima lijekova te potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Što se tiče  Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) on je  2023. poslovao pozitivno, s 8 milijuna eura plusa. U prvih 6 mjeseci ove godine ukupni prihod HZZO-a iznosio je 2,84 milijarde eura pa je i prvo polugodište 2024. također poslovao pozitivno, s plusom od 42,6 milijuna eura.

24.10.2024. Opatija - Konferencija poslodavaca u zdravstvu Hrvatske. Drazen Jurkovic Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

POVEZANI ČLANCI:

Trenutno, ukupni višak prihoda raspoloživ u sljedećem razdoblju iznosi 212 milijuna eura, iznio je Jurković. Izmjenama i dopunama proračuna RH za 2024. godinu, usvojenim početkom ovog mjeseca, planirani ukupni prihodi državnog proračuna povećavaju se za 1,8 milijardi eura, s 28,5 milijardi eura na 30,3 milijarde eura, a povećanje se prvenstveno  temelji na rastu poreznih prihoda te doprinosa.  Što se tiče rebalansa državnog proračuna za zdravstvo, financijski plan Ministarstva zdravstva predviđa povećanje za 207 milijuna eura, tako da iznosi ukupno 4,5 milijardi eura.

Ukupan proračun za zdravstvo za 2024. godinu, koji uključuje sredstva Ministarstva zdravstva i HZZO-a  planiran je na ukupno 6,93 milijarde eura. Ukupni prihod HZZO-a nakon rebalansa proračuna planira se u iznosu od 6,013 milijarde eura, što je povećanje za 446 milijuna eura. Planirani prihodi od doprinosa HZZO-a povećani su za 447 milijuna eura, što je 10 % više u odnosu na prethodni plan za 2024. godinu, a gotovo 20% više u odnosu na 2023.  i sada iznose 4,78 milijardi eura, što čini 80 % ukupnih prihoda HZZO-a.
Prijenos osnivačkih prava općih bolnica sa županija na Republiku Hrvatsku proveden je kao odgovor na dugogodišnje financijske izazove s kojima su se suočavale županije. 

- Većina bolnica poslovala je s dugovima, a županije nisu imale kapaciteta podmirivati ih, iako su zakonski bile obvezne to činiti. Takvi uvjeti poslovanja postali su neodrživi i rezultirali su stalnim kršenjem zakona. Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, kao legalist, nije se protivila prijenosu tih prava na državu, iako smo uvijek naglašavali da centralizacija ne mora automatski donijeti učinkovitije poslovanje, pogotovo ako se u cijelosti ne izmijene uvjeti poslovanja zdravstvenih ustanova odnosno bolnica - ustvrdio je D. Jurković. 

Komentara 1

Avatar kozorog
kozorog
13:17 25.10.2024.

gdje vi vidite smisao u stalnom saniranju gubitaka bolnica? ako stalno generiraju gubitak, onda se rade dvije stvari, ili se smanji razina i opseg usluga (znači primaju se i obrađuju zbilja bolesni) ili liječnici počnu raditi svoj posao, imati prosječan broj pacijenata kakav imaju u ovim zemljama s kojima se žele po plaći uspoređivati. jer sada zarađuju u odnosu na odrađenu količinu posla daleko previsoke plaće, svi, čast izuzecima koji izgaraju. ako nas je sve više strah ući u bolnicu zbog opasnosti od liječničke pogreške koje više nisu rijetke niti bezazlene, onda imamo i mi problem. iz plaće i proračuna se izdvaja previše novca za ono što mi dobivamo. previše se javnog novca troši na zahvate jako starih. ajd vi u njemačkoj o osiguranju dobite umjetni kuk sa 80 godina. kod nas rutina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije