PRIJAVA SVAKA TRI MJESECA

HZZO 'češlja' statuse nezaposlenih: Prijete ozbiljne sankcije svima koji se ne jave na vrijeme

Zagreb: Sedam dana prije planiranog roka e-recepti zamijenili papirnate recepte
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
12.06.2023.
u 16:02

HZZO se prihvatio čišćenja popisa osoba koje pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju kroz status nezaposlenih osoba. Naime, pokazalo se da više od 280.000 osoba koje ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje nisu prijavljene u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao tražitelji posla.

Prilikom posljednjih kontrola u Republici Hrvatskoj je na dan 5. lipnja 2023. godine prema evidenciji HZZO-a bilo 4.085.418 osiguranih osoba. U sustav zdravstvenog osiguranja kao nezaposlene prijavljene su 282.462 osobe koje nisu istodobno prijavljene kao tražitelji posla u evidenciji HZZ-a, piše N1

Prema posljednjim podacima o broju nezaposlenih koje je objavio HZZ, u Hrvatskoj je manje nezaposlenih nego ikada. Pretpostavlja se da se veliki dio onih koji se nalaze u evidenciji HZZO-a kao nezaposleni odselio iz Hrvatske i zaposlio u drugim državama EU-a, ali istovremeno nastavio koristiti usluge zdravstvenog osiguranja u zemlji. EU nema jedinstven registar osiguranika različitih zavoda za zdravstveno osiguranje. Zakon o zdravstvenom osiguranju koji je u Hrvatskoj na snagu stupio početkom travnja ove godine označio je kraj takve prakse.

VEZANI ČLANCI 

HZZO krenuo je u provjeru statusa nezaposlenih koji koriste zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. Svi oni do kraja lipnja moraju se javiti HZZO-u i regulirati svoj status. Što s onima koji se ne pojave u poslovnicama HZZO-a? “Do sada se HZZO -u javilo 67.980 osoba i oni imaju obavezu svaka tri mjeseca javljati se HZZO-u”, doznajemo iz Zavoda. Ako to ne budu redovito činili, izgubit će status u obveznom zdravstvenom osiguranju, kažu iz HZZO-a.

VIDEO HZZO čisti evidenciju od fiktivnih osiguranika

Komentara 20

OT
otrovnijezik
16:32 12.06.2023.

Ima li itko podatak koliko je posla pronađeno i ponuđeno preko zavoda za zapošljavanje i koliko ih se zaposlilo preko istog?

CV
cvix
16:25 12.06.2023.

Zašto se i invalidi nesposobni za zapošljavanje također moraju javljati HZZOu svaka tri mjeseca a ne mogu biti prijavljeni na HZZ upravo zbog svog statusa?

AV
avangero
16:53 12.06.2023.

To ke trebalo napraviti prije desetak godina, samo me zanima kada če pročešljati popis birača, pa da vidimo čija ovca crnu vunu prede, kad mrtvi stvarno budu mrtvi a ostali prekodunavski turisglasaći ostanu tamo daleko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije