NOVI PROBLEMI

HZZO odbio majku BBB-ovca koji je u grčkom zatvoru: Htjela mu je produljiti zdravstveno osiguranje

Zdravstvena iskaznica i kartica dopunskog osiguranja
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
10.11.2023.
u 12:06

Pritvoreni mladići, mlađi punoljetnici, tako u Grčkoj imaju pravo na inzulin (bez kojeg ne bi izdržali tri dana) i dobivaju ga, ali nemaju pravo na senzore

Na šalteru HZZO-a odbili su majku Bad Blue Boysa koji ima dijabetes kad je htjela drugi put produljiti sinu obvezno zdravstveno osiguranje. HZZO je, naime,  pokrenuo interne kontrole i obavijestio svoje ispostave da ne smiju produljivati zdravstveno osiguranje pritvorenim BBB-ovcima.

Prije tri mjeseca majci tog mladića uvažili su prijavu i mladiću produljili zdravstveno, dok ocu drugog mladića koji je također u grčkom zatvoru i  dijabetičar je prijavu za sina nisu uvažili i ostao je bez obveznog zdravstvenog osiguranja. Majka je priložila službenu potvrdu hrvatske ambasade u Grčkoj da se sin nalazi u pritvoru u Grčkoj i ne može se osobno javiti na šalter HZZO-a, izdanu u svrhu reguliranja zdravstvenog osiguranja, no nisu je uvažili. 

Inače, internacionalne konvencije kažu da je za zdravstveno osiguranje pritvorene osobe odgovoran zatvor i zemlja  u kojoj se nalazi zatvorenik. 

Pritvoreni mladići, mlađi punoljetnici, tako u Grčkoj imaju pravo na inzulin (bez kojeg ne bi izdržali tri dana) i dobivaju ga, ali nemaju pravo na senzore. Stoga je važno da zadrže osiguranje u Hrvatskoj, jer je nakon prekida potreban određeni period dok se osiguranje po nekoj osnovi ponovno vrati. 

Podsjećamo, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju od 1. travnja 2023. uvedena je obveza osobnog javljanja u HZZO-a svaka tri mjeseca za osiguranike koji su osigurani po osnovi nezaposlenosti, a ne vode se u Zavodu za zapošljavanje. 

VIDEO Privođenje navijača kojeg traži Grčka

Komentara 22

ŠS
Štap sa glavom
13:01 10.11.2023.

Kod nas danas roditelji drže djecu kao mlađe punoljetnike do pedesete godine.

Avatar Dragec.V
Dragec.V
13:17 10.11.2023.

U Hrvatskoj je radi liječenja i tretmana,bilo kakvog,treba imati bar dvojno državljanstvo(kad ne može više),sve preko reda i preko veze i badava normalno.

HU
huhuhu
15:42 10.11.2023.

Ne možemo se praviti kao da se ništa nije desilo u zadnje 3 godine. Sve se promjenilo. Ništa više nije kao prije. Rubikon je pređen i sada nema više povratka. Treba graditi paralelni zdravstveni sustav koji nije pod svjetskom diktaturom WHO-a (Svjetske zdravstevene organizacije). Većina liječnika je izdala narod i radi protiv njega i ponašaju se kao fašisti. Kupljeni su novcem da šute i da operativno sprovode zdravstvenu diktaturu. Zdravstvo trenutno sprovodi zdravstvenu diktaturu na svjetskom nivou.Ne možemo ih podržat dok god se ne okrenu narodu i ne dignu svoj glas protiv vladajućih struktura koje bespogovorno slušaju. Posljedica njihove politike je veliki broj umrlih i nebrojeni slučajevi bolesnih i razboljelih u zadnje tri godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije