Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Večernjeg lista i Hrvatskih šuma

I na opožarenom području zasadili nova stabla – pluća Hrvatske bogatija su za tisuće stabala

Foto: Hrvatske Šume
1/40
13.12.2023.
u 19:44

Ekoprojekt Rezolucija Zemlja postao je do sada najveći ekološki projekt u Hrvatskoj, u sklopu kojeg su održane radionice, edukacije i akcije čišćenja otpada te pošumljavanja pod nazivom "Klikni i posadi stablo", a još uvijek mu se moguće pridružiti.

Brojni čitatelji Večernjaka koji su se uključili u akciju Rezolucija Zemlja "Klikni i posadi stablo", koju Večernji list provodi u suradnji s Hrvatskim šumama, zaslužni su što je gotovo svaki kutak Hrvatske bogatiji za jedno novo stablo – jedna mala zelena pluća koja naš zrak čine čistim i zdravim! Svi koji su na web-stranici vecernji.hr ili rezolucijazemlja.hr ispunili jednostavnu prijavnicu u kojoj su napisali svoje ime, prezime i e-mail adresu te se obvezali da će pokušati živjeti po ekološkim standardima koje Večernji list promovira u sklopu Rezolucije Zemlja, dobili su svoje stablo! Velik je broj čitatelja time pridonio sadnji novih stabala na lokaciji Osejava, na poluotoku koji zovu i "plućima grada Makarske".

– Na toj se lokaciji prije nekog vremena dogodio i požar, a i stabla koje su postojala, stara i do 120 godina, trebalo je zamijeniti novim sadnicama. Riječ je o području od šest hektara površine, a u sklopu projekta Rezolucija Zemlja odradili smo pošumljavanje na četiri hektara površine, gdje smo zasadili 4000 novih sadnica autohtonih vrsta i tako pomladili ova pluća Makarske. Zasadili smo hrast crniku ili česminu (Quercus ilex), zatim pinjol, dalmatinski bor, te čemprese – kazao je Boris Šabić, upravitelj Šumarije Makarska. Dodao je da je sadnja stabala na području Dalmacije zbog vremenskih uvjeta najbolja u kasno jesensko vrijeme, čak i u zimskom periodu, s obzirom na to da više nema mrazova u priobalju kao nekada, kada je tlo vlažno i pogodno da se biljka ukorijeni i pripremi za izazove koje nose ostala godišnja doba.

– Svaka nam je inicijativa građana u sadnji novih stabala, pošumljavanju i brizi o očuvanju zelenih površina iznimno važna. Svaki pojedinac može napraviti puno u očuvanju prirode, a u suradnji sa strukom, koja zna odgovoriti na izazove koje nam donose klimatske promjene, možemo napraviti puno – dodao je Boris Šabić.

1/10

I na području Čakovca, točnije u Donjem Međimurju Hrvatske šume odradile su pošumljavanje velike površine šumskog terena; i tamo su čitatelji Večernjaka dobili svoja stabla, koja će za desetljeće ili dva izrasti u prave primjerke svoje vrste.

1/7

 

S obzirom na to da je svatko tko se pridružio Rezoluciji povratno na e-mail dobio informaciju o lokaciji na kojoj je njegovo stablo posađeno, može ga čak doći i obići, a za koju godinu i obgrliti ili popeti se na njega. Sama akcija nema ograničeni rok trajanja, oni koji još nisu, mogu to učiniti i sada, jer sadnja se nastavlja i iduće godine.

– Na čak 5,8 hektara posadili smo 11.600 sadnica mahom hrasta lužnjaka, koji je autohtona vrsta za ovaj kraj. Kada obnavljamo neka područja, jako pazimo na to da se pošumljava autohtonim sadnicama koje se najbolje prilagode vremenskim uvjetima i terenu na kojem ih se sadi. I ove smo sadnice zaštitili tuljcima; plastičnim cijevima koje biljke štite od divljači, pepelnice i korova i nude im najbolje uvjete za rast i jačanje – kazao nam je Benjamino Horvat, upravitelj Šumarije Čakovac. On smatra jako važnim učiti djecu u osnovnoj školi koja je važnost sadnje stabala te da se šumari u Hrvatskoj stoljećima brinu o šumama na najbolji mogući način, pomno prateći životni vijek svakog stabla.

– Kvaliteta naših života ovisi o čistom zraku, o zdravim zelenim površinama i našim šumama i zato je važno da mlade učimo da su svojim ponašanjem kao pojedinci važni u tom procesu – dodao je B. Horvat.

Osim na spomenutim lokacijama, ove se godine u sklopu projekta Rezolucija Zemlja stabla sadilo i na području Vrbovskog, na Petrovoj gori kod Karlovca te na području Gospića.

Foto: Hrvatske Šume

– Tijekom godine smo u sklopu svog šumsko-gospodarskog plana na području Uprave šuma podružnice Gospić zasadili 233.000 mladih sadnica na puno lokacija, od Gračaca i Udbine do Korenice, Karlobaga i Gospića, od čega je oko 2000 sadnica na području Šumarije Gospić zasađeno u sklopu projekta Rezolucija Zemlja. Naša autohtona vegetacija kojom pošumljavamo su crni bor i smreka, kojih smo zasadili čak 210.000 novih sadnica, te bukva, gorski javor i hrast lužnjak – kazao je Ivica Serdar, upravitelj Šumarije Gospić.

Ekoprojekt Rezolucija Zemlja postao je do sada najveći ekološki projekt u Hrvatskoj, u sklopu kojeg su održane radionice, edukacije i akcije čišćenja otpada te pošumljavanja pod nazivom "Klikni i posadi stablo", a još uvijek mu se moguće pridružiti.

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja. Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu, a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo. Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 1

HO
homofobic
23:17 13.12.2023.

Klikni i posadi "stablo" debljina "trupca" kao mali prst! To ce biti suma za 50 - 100 godina a do tada pretezno neuredna makoja koju nitko nece sistiti od korova!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije