Povukli 140.980 eura

I učenici MIOŠ-a pokazali da vrijede na EU tržištu rada

mios
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
11.03.2014.
u 11:48

U programima je dosad sudjelovalo 70 đaka i 25 profesora, a nakon što na početku nije bilo interesa, sada imaju i liste čekanja

Kod nas se uglavnom školuju učenici slabijeg uspjeha i bez velike motivacije za obrazovanjem. No, za nas je to bio izazov. Pretvorili smo to u našu prednost. U početko je bilo teško, bez zainteresiranih učenika da odrade praksu u inozemstvu.

Sada imamo liste čekanja. U dosad 20 ostvarenih projekata uključeno je bilo 70 učenika i 25 profesora. Povukli smo 140.980 eura. Međutim, takvo iskustvo, svaka mobilnost naših đaka i profesora je neprocjenjiva.

Osnažili smo ih, te su se sami uvjerili da jednako vrijede na tržištu rada – poručuje ravnateljica Mješovite industrijsko-obrtničke škole Snježana Erdeljac. Njihov primjer najbolje potvrđuje koliki je značaj korištenja novca iz europskih fondova za cjeloživotno učenje.

Ponude za posao

U Karlovačkoj županiji od 2009. do 2013. odobreno je 39 od 72 prijavljenih projekata što je visoki postotak. Najviše je ‘profitirao’ upravo MIOŠ. Sve je počelo još 2010. na inicijativu prof. Dragane Bolješić- Knežević prvom mobilnošću u Veliku britaniju. Uslijedile su Italija, Austrija, Poljska, Sjeverna Irska...

Stručna praksa u Frankfurtu gdje su boravili učenici šest različitih zanimanja, proglašena je jednom od najuspješnijih. I ne samo što su u zemljama diljem Europe srednjoškolci odrađivali stručnu praksu, svladavali znanje jezika, upoznavali način rada i školovanja, kulturu, neki od njih dobili su i konkretne ponude za posao nakon završetka srednje škole.

– Svakome bih to preporučila. Mnogi mladi koji nisu niti razmišljali da školovanje nastave u MIOŠ-u, sada su kod nas. Interes je sve veći, a povećali smo i upisne kvote.

Kada nekome tijekom trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja omogućite da dva puta ode u inozemstvo, korist je višestruka. I o tome će pričati svim svojim kolegama – napominje ravnateljica karlovačke škole koja obrazuje 450 učenika u čak 16 različitih programa od kojih su samo dva četverogodišnja.

Studenti u Poljskoj

Od lani i oni su domaćini školama iz Europe. Sada je kod njih na trotjednoj obuci i studentica jezika iz Finske. Tu će steći iskustva o našem školovanju. U ERASMUS programu značajne rezultate ostvarilo je i Veleučilište u Karlovcu. Dvoje studenata sada je u Poljskoj, a četvero u Sloveniji.

Planira se i prvi dolazak studenata iz Poljske. Spomenuta dva primjera najbolji su putokaz i ostalima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije