Vatrogasci upozorili

Igraju se vatrom. Bez najave uzeli 630.000 kuna koje smo potrošili

'07.02.2011. Karlovac - Buknuo pozar u trafostanici na Baniji. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
02.03.2011.
u 17:29

- Za nas to znači čak jedna plaća manje za zaposlenike te smanjenje nekih materijalnih rashoda, upozorava Miroslav Rade

Iako je za danas najavljeni prosvjed vatrogasaca ispred Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu otkazan, već i najava tog događaja ukazala je brojne probleme u financiranju vatrogastva.

– Naš proračun smo napravili na bazi smanjenja od jedan posto kao što je bio i naputak zbog sveprisutne štednje. No nakon toga dobili smo informaciju da će novac koji nam pripada biti smanjen za čak sedam do osam posto. Način rada u kojem smo tek u drugom mjesecu tekuće godina saznali za takvo umanjenje ničim se ne može opravdati. Zato, iako se kao zapovjednik na želim miješati u prosvjed u organizaciji sindikata, osobno ga podržavam – rekao je Miroslav Rade, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Karlovac.

U praksi ovo smanjenje značilo bi čak 630.000 kuna manje u kasi karlovačkih vatrogasaca. Taj manjak mogao bi se nadomjestiti samo iz proračuna Grada Karlovca. No svi, a pogotovo vatrogasci, svjesni su da to nije realna opcija.

– U današnje vrijeme krize i štednje očekivati rebalans gradskog proračuna i namicanje tolikog iznosa nije moguće. Za nas to znači čak jedna plaća manje za zaposlenike te smanjenje nekih materijalnih rashoda. Mislim da bi to bilo izravno zadiranje u prava radnika – zaključio je Rade.

Tako je prosvjed samo odgođen, a vatrogasci očekuju i konkretne akcije vezane uz njihove zahtjeve. Građani s druge strane mogu biti mirni, jer će svi koji imaju bilo kakve obaveze prema poslu obavljati svoje dužnosti, a ni operativna vozila neće se koristiti za potrebe eventualnog prosvjeda.

Komentara 6

Avatar florenz
florenz
17:42 02.03.2011.

Glavno, da se uspješno puni državni proračun (prema izjavi ministrice), pa kad još smanje i zadana plaćanja - bit će novca za premijerkina promidžbena putovanja.

OB
-obrisani-
20:15 02.03.2011.

od gradjana postali smo punjaci

JA
jamadolac
13:12 03.03.2011.

Gospodo vatrogasci relaksirajte se na prosvijedima !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije