Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mark Rutte

Imenovan novi glavni tajnik NATO-a: Nizozemac preuzima dužnost 1. listopada

FILE PHOTO: NATO Secretary-General Stoltenberg holds a press conference with the Prime Ministers of the Czech Republic, Denmark and the Netherlands in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/3
26.06.2024.
u 11:29

Tradicionalno mjesto glavnog tajnika pripada nekome iz europskih članica Saveza, dok je zapovjednik vojnog stožera Amerikanac

Veleposlanici država članica NATO-a odlučili su u srijedu imenovati Nizozemca Marka Ruttea za sljedećeg glavnog tajnika, koji će dužnost preuzeti 1. listopada ove godine. “Sjevernoatlantsko vijeće odlučilo je u srijedu imenovati Nizozemca Marka Ruttea za budućeg glavnog tajnika NATO-a, koji će naslijediti Jensa Stoltenberga”, kaže se u priopćenju NATO-a.

Dugogodišnji nizozemski premijer preuzet će dužnost 1. listopada ove godine, kada istječe mandat Norvežaninu Jensu Stoltenbergu. Ovom odlukom Sjevernoatlantskog vijeća, pitanje imenovanja novog glavnog tajnika skinuto je s dnevnog reda predstojećeg samita NATO-a koji će se održati sredinom sljedećeg mjeseca u Washingtonu.

Glavni tajnik NATO-a bira se konsenzusom svih članica. Tradicionalno mjesto glavnog tajnika pripada nekome iz europskih članica Saveza, dok je zapovjednik vojnog stožera Amerikanac.

 

GALERIJA Assange izašao sa suda na slobodu: Privatnim avionom krenuo je prema Australiji
FILE PHOTO: NATO Secretary-General Stoltenberg holds a press conference with the Prime Ministers of the Czech Republic, Denmark and the Netherlands in Brussels
1/30
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar kozorog
kozorog
11:44 26.06.2024.

savez u kojem je šef vojske, stožera, amerikanac, a europa daje tajnika, govori o ulozi europe u tom savezu. nato je relikt hladnog rata, koji stvara više problema nego ih rješava. u europi ne treba biti američka vojska niti američke vojne baze. kad imaš tuđu vojsku u svojoj državi, koja ima imunitet za sve što napravi, koja je iznad tebe, e onda nemoj govoriti da si država, još rjeđe da si slobodan, neovisan, suveren. budi iskren, okupiran si. sretan si zbog lizaljke. tortu i pečenje netko drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije