Kutnjak

Ina i Podravka šute o svojim planovima u vezi s megaprojektom

Kutnjak
Arhiv VL-a
10.03.2010.
u 17:30

- Ne znam kakvi su Inini strateški planovi, no oni su ključni za pokretanje projekta i trebali bi se izjasniti hoće li investirati ili ne - kaže Darko Koren.

Prema riječima Mladena Vernića, načelnika Općine Legrad, Ina je najveća kočnica realizaciji projekta iskorištavanja geotermalnih voda Kutnjak-Lunjkovec, a jedini je poznati investitor Podravka, i to u sušaru povrća.

Ni na nebu, ni na zemlji

Nikola Bruketa, direktor Geopodravine, tvrtke koja rukovodi programom, napomenuo je da bi Ina trebala uložiti 20 milijuna kuna te početkom 2011. godine, krenuti s bušenjem nove bušotine koja bi bila proizvodna, a postojeća utisna.

Na osnovi upita koje smo poslali u Podravku i Inu o njihovu sudjelovanju u projektu, nismo dobili odgovore. Iako su iz Ine obećali da će odgovor stići, ipak do kraja radnog vremena nije, a iz Podravke su poručili da se za sada ne bi izjašnjavali.

- Ne znam kakvi su Inini strateški planovi, no oni su ključni faktor za pokretanje projekta. Trebali bi se izjasniti hoće li ulagati, a ako neće neka daju pravo nekom drugom - rekao je župan Darko Koren.

Na upit je li cjelokupni projekt nazadovao od kada je Damir Polančec, jedan od njegovih inicijatora napustio Vladu, Koren kaže da projekt nije nazadovao, nego da trenutačno stagnira.

Iako je navedeno da je jedini poznati investitor Podravka, koja će uložiti u sušaru, a treba pronaći investitore za plastenike za uzgoj povrća i cvijeća, toplice Kutnjak, ribogojilište, turistička naselja, čini se da ni Podravka nije sigurna u svoje ulaganje.

- Napravili smo studiju isplativosti ulaganja, nakon čije će prezentacije krajem mjeseca osnivači Geopodravine imati elemente za nastavak angažmana pa ih nakon toga pitajte o njihovom stavu, a sudjelovat će i predstavnici Europske banke.

Valjda neće...

Ne vjerujem da će Ina odustati jer je do sada uložila previše truda u projekt. No trenutačno sve tvrtke imaju poteškoće i teže se odlučuju na bilo kakve investicije - napomenuo je Bruketa.

Završetak prve faze projekta za sada je predviđen za kraj 2012 godine. Za energetske projekte poput geotermalnog izvora, elektrane-toplane, toplinske mreže potrebno je 175 milijuna kuna, a za korisničke projekte 450 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije