Prosvjed u Čakovcu

VIDEO: Incident u Saboru: Posvađali se Zekanović i Kajtazi: Sram vas bilo

Zekanović i Kajtazi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/SCREENSHOT
1/5
31.05.2019.
u 13:14

Ekstremni desničari i osobe koje šire poruke mržnje i koje ne razumiju širinu problema nisu osobe koje će riješiti problem nego će dodatno podijeliti i javnost i stanovništvo Međimurja, ustvrdio je Kajtazi

HRAST-ov Hrvoje Zekanović upao je danas na konferenciju za medije saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija koji je upozoravao da se u Čakovcu organizira prosvjed usmjeren protiv Roma koji se reklamira plakatima na kojima piše "među Romima ima i dobrih ljudi".

Zekanović je odslušao cijelu konferenciju te na kraju glasno ustvrdio da taj prosvjed nije usmjeren protiv Roma, iako u pozivu na prosvjed stoji kako je on organiziran s "jednim, jedinim ciljem – ukazati na katastrofalno, neodgovorno, opasno i kriminalno ponašanje mnogih u našem kraju, a pogotovo dijela romske manjine".

Prije toga, Kajtazi je objasnio da je romska zajednica zatečena, ljutita i neugodno iznenađena činjenicom da je Grad Čakovec odbio zahtjev za mirnim okupljanjem dan poslije tog prosvjeda kako bi odgovorili na generaliziranje, prozivanje i krajnju diskriminaciju.

– Kontraprosvjedom koji nam je zabranjen htjeli smo upozoriti i na katastrofalne životne uvjete u šezdesetak segregiranih romskih naselja diljem zemlje te pozvati na odgovornost, prije svega, predstavnike jedinica lokalne samouprave koji ne čine dovoljno da dođe do pozitivnih pomaka nego, naprotiv, u svoje političke svrhe podržavaju najavljeni politički prosvjed. Dvije osobe koje predstavljaju glavne organizatore prosvjeda su ekstremno-desnog političkog svjetonazora te svojim nastupima, prije svega na društvenim mrežama, romsku zajednicu diskriminiraju i uznemiravaju – rekao je Kajtazi.

Pozvao je Međimurce i Čakovčane da se ne odazovu na subotnji prosvjed već da svoje vrijeme i energiju usmjere k predstavnicima lokalne samouprave koji godinama ne čine dovoljno da se romska zajednica obrazuje, zaposli i usmjeri u pozitivnom smjeru.
Priznaje da u romskoj zajednici postoje problematični pojedinci u romskoj zajednici, ali upozorava da lokalna zajednica ne čini dovoljno na rješavanju problema te da ne postoji adekvatna suradnja s romskom zajednicom.

– Svaki put kad se o Romima razgovaralo bez Roma i kada se Rome posebno izdvajalo, to nije dobro završilo. Ne želimo postati novinski primjer napada na manjine kakve viđamo diljem Europe i našoj zemlji priskrbiti takav negativan publicitet i to je nešto što sigurno nećemo dopustiti. Romska zajednica od današnjeg dana će sve češće i glasnije koristiti pravo na javno okupljanje i u svim većim gradovima organizirati javna okupljanja. Ekstremni desničari i osobe koje šire poruke mržnje i koje ne razumiju širinu problema nisu osobe koje će riješiti problem nego će dodatno podijeliti i javnost i stanovništvo Međimurja. Bez obzira na činjenicu da problemi postoje, takvi prosvjedi nisu rješenje. Romi su ujedno i Hrvati i Međimurci – ustvrdio je Kajtazi.

Drži da se Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa trebaju ozbiljnije pozabaviti s problematičnim pojedincima koji i romsku i većinsku zajednicu obespravljuju na razne načine.

Predstavnik romske zajednice iz Međimurja Matija Oršuš upozorava da su Romi svakodnevno diskriminirani, segregirani i napadani.
Nakon toga Zekanović je počeo vikati na Kajtazija i pratnju, a Kajtazi je ustvrdio kako ovo nije prvi put da ga napada podsjetivši kako je jednom prilikom implicirao da je ukrao kišobran. Zekanović uzvraća kako to nije rekao te kako među Romima ima problema koje treba riješiti. Vičući je napao Kajtazijevu pratnju da kritiziraju čakovečki prosvjed, a istodobno organiziraju protuprosvjed. Kada su mu objasnili da se njihovo okupljanje ne događa u isto vrijeme kada i prosvjed, Zekanović je napustio prostoriju u kojoj se održavala konferencija za medije u Saboru.

Predsjednica Saveza Roma Hrvatske Suzana Krčmar nakon toga je izrazila čuđenje da Zekanović pita zašto se bune.

– Čim je na plakatu da i među Romima postoje dobri ljudi, pa što smo mi, zašto nas se konstantno izdvaja? Da je pisalo na plakatu da se prosvjed organizira zbog pojedinaca koji rade nemir, mi bismo šutjeli. Po mojem mišljenju ovaj napad pokazao je da je on ciganin, a mi smo Romi – zaključila je.

Inače, malo prije ove konferencije za medije, Suverenisti su imali svoju pred Saborom. Čelnik HRAST-a Ladislav Ilčić tako je pozvao građane na taj prosvjed u subotu u Čakovcu "Za normalan život". Tvrdi kako to nije poziv na linč romske zajednice.

– Mi se ne dijelimo na Hrvate i Rome, već na poštene i nepoštene, one koji se drže zakona i one koji ih se ne drže. Svi zakoni trebaju vrijediti jednako za sve ljude i ne može se dopustiti da se kriminalci, koji su ujedno i Romi, ne sankcioniraju – rekao je tada Ilčić.

 

Komentara 90

Avatar abakus
abakus
13:22 31.05.2019.

U Međimurju dio Roma radi ozbiljne probleme ljudima koji tamo žive: Upadaju im na imanja i u kuće i kradu sve što stignu, a kad se netko usudi pobuniti, onda mu prijete nasiljem. Policija pak ne radi doslovno ništa da zaštiti građane jer se, eto, radi o "manjini" a manjina je danas sveta krava koja može raditi što poželi, izgleda. Prije ili kasnije dogodit će se to da će ljudi uzeti stvar u svoje ruke kako bi se zaštitili kad to već ne rade oni kojima je to posao i dužnost. A tada će biti svega i samo svima na štetu. Prema tome, umjesto što gurate glavu u pijeska i pravite se da problema nema i da "tamo neki desničari bezveze galame", riješite problem prije nego što nam svima bude žao. I to se posebno odnosi na tu "romsku manjinu" koja bi, da je zaista tako nedužna, sama riješila problem onih među njima koji rade nerede, kradu i prijete. Toliko.

PA
Pax
12:30 31.05.2019.

Podrška prosvjedu i Zekanoviću!

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
12:17 31.05.2019.

Lijepo bi bilo da se Kajtazi pobrine malo o onima koje zastupa a ne da izigrava ugrozenoga kao Pupi. Iako 80%onih koje Pupi zastupa pripadaju Kajtazijevu narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije