Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVIO DZS

Inflacija u lipnju iznosila 2,4 posto

Šibenik: Cijene lubenica na šibenskoj tržnici
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
02.07.2024.
u 11:35

Ministar financija Marko Primorac izjavio je ranije danas da očekuje daljnje smanjivanje stope inflacije, iako ne isključuje mogući utjecaj cijena turističkih usluga na rast cijena u kolovozu, kao što se dogodilo lani

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u lipnju 2024. u odnosu na lipanj 2023. u prosjeku su više za 2,4 posto, dok su u odnosu na svibanj, prema prvoj procjeni ostale na istoj razini, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa inflacije za usluge iznosi 5,5 posto, hranu, piće i duhan 2,1 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 1,5 posto i za energiju minus 0,5 posto. Porast cijena na mjesečnoj razini procijenjen je za usluge, za 0,6 posto te hranu, piće i duhan 0,3 posto. Istodobno je prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za energija, za 1,2 posto te industrijske neprehrambene proizvodi bez energije, za 0,2 posto. Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u lipnju prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 16. srpnja.

Inflacija u eurozoni blago je usporila u lipnju, odražavajući blaže poskupljenje hrane, a Hrvatska je rastom cijena bila iznad prosjeka, svrstavši se uz bok Nizozemskoj, pokazali su podaci europskog statističkog ureda. U lipnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,5 posto, izračunali su statističari. U svibnju rast cijena bio je blago ubrzao, prvi puta od kraja prošle godine, na 2,6 posto, zbog snažnijeg poskupljenja usluga i hrane.

Usluge su najviše poskupjele i u lipnju, za 4,1 posto, kao i u prethodnom mjesecu.  Rast cijena svježe hrane zamjetno je pak usporio, s 1,8 na 1,4 posto, pokazuju izračuni europskih statističara. Cijene energije ponovo su gotovo stagnirale, uz procijenjenu lipanjsku stopu rasta od 0,2 posto. U svibnju iznosila je 0,3 posto.  Kad se isključe energija i svježa hrana, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u lipnju 2,8 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u svibnju. Na mjesečnoj razini cijene su u eurozoni u lipnju porasle za 0,2 posto, kao i u prethodnom mjesecu. Kada se isključe energija i hrana porasle su za 0,4 posto, utvrdio je Eurostat.

Ministar financija Marko Primorac izjavio je ranije danas da očekuje daljnje smanjivanje stope inflacije, iako ne isključuje mogući utjecaj cijena turističkih usluga na rast cijena u kolovozu, kao što se dogodilo lani. Očekujem usporavanje inflacije, rekao je Primorac u izjavi uoči konferencija Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) "Održivi porezni sustav: politika, praksa i perspektive". 

POVEZANI ČLANCI:

Ponovio je projekcije Ministarstva financija o inflaciji u 2024. godini od 3,1 posto. Dometnuo je da će ministarstvo u domeni fiskusa učiniti sve da ne pridonese rastu inflacije, ali i podsjetio da se inflacija tretira prvenstveno u domeni monetarne politike.

 >> FOTO Cijene na gradskoj tržnici u Rovinju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije