Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masovni skok cijena ostat će veliki uteg hrvatskom euru

Inspektori potvrdili poskupljenja, Slovenija do 2022. bila skuplja 6 posto

10.01.2023.
u 06:30

Država zasad ne "lupa" kazne, a i pitanje je bi li takav potez prošao na višim sudskim instancama jer je u uvjetima sveopćeg povećanja cijena teško razdvojiti što je posljedica nepoštene trgovačke prakse, a što objektivnih okolnosti. Fokus na cijenama ipak donosi određene pomake, potrošači pažljivije važu gdje će kupovati te je u tim usporedbama i Slovenija odskočila kao povoljnija.

Komentara 38

ST
sttipe
08:39 10.01.2023.

Uopće nije problem da država uzima bilo koliko poreza. Ako njime radi kanale za navodnjavanje poljoprivrednih gospodarstava, koja će sutra to ulaganje vratiti i generirati veću dobit i porez. Problem je kad se time hrani milijun pr.saca, koji društvu većinom rade štetu i dodatne dugove ...

ST
stefj
11:04 10.01.2023.

Kod nas se država "bori" protiv privatnog sektora i tržišta, umjesto da to rade udruge koje za to plaćamo nemale novce. Time država opet preuzima primat u odbijanju investicija i poticanju antipoduzetničke klime... A baš me zanima kako će ta borba izgledati dalje i koliko ćemo svi mi to platiti. Kako se boriti protiv globalnih tvrtki koje su iskoristile uvođenje eura za skok cijena? Protiv P&Ga, Krafta i sl?... Kako razdvojiti nametnute cijene izvana od povećanja cijena lokalnih distributera? Da li je cijene dignuo Orbico ili Wrigley? Relativno je jasno kod domaćih proizvođača i domaćih usluga, kao npr. Ledo I Atlantic, gdje je jasno tko je dignuo cijene ili lokalna birtija ili pekara... Da li sada kazniti i Kraš i Podravku, koji ipak nisu napravili isto, kako to razdvojiti?... Koliko vidim, kada vlada krene, svi ćemo stradati. Najave su novih poreza i ukidanje subvencija, što će samo biti dodatan udar na privatni sektor i džepove građana...

Avatar nekakav
nekakav
09:04 10.01.2023.

tržišna ekonomija ne trpi uplitanje države u formiranje cijene usluga i proizvoda. može država kratko regulirati, ali čim prije makne šapu to bolje za sve. neće nitko sijati pšenicu ni hraniti svinje, ako država bude odredila cijenu, koja ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje. kamoli neku dobit. jer inače možemo uvesti pravilo i da poslodavac mora radniku osigurati pravičnu naknadu za rad, što znači tolko i tolko kila krumpira, brašna, ulja, mesa, tjestenine, tolko i tolko komada odjeće na godinu... eto, to ti je plaća, dovoljna, nećeš ti, radnik, ostvarivati ekstraprofit na plećima poduzetnika. mi kao i obično, radimo veliku taktičku pogrešku prilikom uspoređivanja standarda kod nas sa onim u drugim zemljama. namjerno, svjesno i ciljano umanjujemo značaj troškova stanovanja, posjedovanja automobila, vikendica i apartmana, osiguranja, cijene energije, u drugim zemljama, mi gledamo samo hranu, i nikad u tim usporedbama ne uspoređujemo jednakovrijedne proizvode, istu marku u istom dućanu. pa je tako litra mlijeka kod nas uzeta najskuplja, a u njemačkoj najniža cijena iz najgoreg dućana, u kojem su kupci....migranti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?