Svi koji misle da se u Hrvatskoj ne čita ovih dana obvezno trebaju posjetiti Interliber i pogledati na tisuće ljudi svih generacija kako strpljivo koračaju oko štandova koji su natrpani knjigama. I kupuju ih.
Knjige dolaze kupovati akademici, sportaši, školarci, studenti, umirovljenici, glazbenici, glumci... pa čak i političari. Premijer Andrej Plenković još nije došao do kraja svog prvog mandata, a ostat će zabilježeno da je otvaranje Interlibera posjetio čak dva puta, što mu služi na čast. A jučer se i pohvalio da je u tri godine udvostručio budžet Ministarstva kulture jer je zatekao stanje u kojem je za kulturu iz državnog proračuna izdvajano samo 0,56 posto, a ove je godine taj postotak povećao na jedan posto.
A kako su se nakladnici pripremili za Interliber? Kao i obično. U prvi plan stavili su nova, vrlo često i raskošna izdanja od kojih su neka netom izašla iz tiskara. A onda su kupcima iz drugog plana ponudili i zalihe koje državni i knjižnični otkup nije dospio progutati, i to po cijenama koje su često dramatično niske, pa i podcjenjivačke. Ali tržište nema milosti prema staroj robi, čak ni kada su knjige u pitanju.
No, ako znamo da je prije samo dvije godine hrvatsko izdavaštvo i knjižarstvo pretrpjelo krah najvećeg lanca knjižara Algoritam MK, zbog čega je ionako načeta branša nepovratno ostala bez milijuna i milijuna kuna, onda je današnja slika Interlibera malo čudo. Čudo u koje je utkano puno rada i Ministarstva kulture i Zajednice nakladnika i knjižara, ali i nakladnika koji su spašavali svoje tvrtke kako su god znali i umjeli.
U zemlji u kojoj knjižarski rabat nije niži od 45 posto i u kojoj se ljudi hvale činjenicom da baš nikada i ni pod kakvim uvjetima ne bi željeli pročitati ni kupiti knjigu, ovakav Interliber ulaznica je za bolju budućnost cijelog društva. Budućnost u kojoj će pisanje i čitanje biti barem jednako poštovano kao i bilo koja druga ljudska aktivnost.
Nama istinskim hadezeovcima knjiga je suvišna stvar. Volimo predgutenbergovske vrijednosti ali više od svega papati mirisnu i vruću, sočnu i rumenu janjetinu.