OHR

Intzko spreman primijeniti bonnske ovlasti

Sarajevo Skupština BiH
Flickr CC
04.04.2011.
u 16:42

Treba poduzeti korake koji bi uklonili razloge za frustriranost bosanskohercegovačkih Hrvata, poput uspostave hrvatskoga TV-kanala i vijeća kantona s većinski hrvatskim pučanstvom, kaže Intzko.

Sve su mogućnosti otvorene i Ured visokoga predstavnika (OHR) neće pokazati ni malo snošljivosti prema onima koji krše ustav Federacije BiH i Republike BiH, rekao je novinarima u Bruxellesu Valentin Intzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice i posebni predstavnik Europske Unije (EUSR) u BiH. Intzko je uvjeren da će Ustavni sud, koji jedini smatra za to mjerodavnim, ipak u najskorije vrijeme presuditi o (ne)zakonitosti oblikovanja vlade FBiH, koju ne podupiru stranke koje su među Hrvatima osvojile najviše glasova, te da će se u međuvremenu zastupnicima popuniti i Dom naroda, a potom sastati i Odbor za provedbu mira (PIC).

No, iz njegove je uvodne tvrdnje očito da se, nastavi li se blokada, neće nećkati uporabiti svoje tzv. bonnske ovlasti i smijeni one koje smatra odgovornima.

Iako je Vijeće EU najavilo skorašnje premiještanje OHR-a iz BiH u Bruxelles ili Ženevu, Intzko smatra da je riječ o postupku koji će se međunarodno usaglašavati još godinu ili dvije. U međuvremenu će se OHR i EUSR razdvojiti, pa će se OHR baviti nadzorom provdbe Daytona, a EUSR, koji će istovremeno postati šef Delegacije EU (DEU) što će narasti na 120 zaposlenika, provodit će “bruxellesku agendu”. Nije još odlučeno tko će tu dužnost popuniti, no, doznaje se da su u najuži izbor ušli visoki njemački i britanski diplomat.

- Njegova će dužnost između ostaloga biti ići od općine do općine i jačati javni pritisak da se zemlja brže kreće k EU. Da BiH nastavi sadašnjim tempom, trebalo bi joj za to, netko je izračunao, 152 godine! – upozorio je Intzko, On napominje da cilj EU nije jača centralizacija BiH, nego učiniti državu funkcionalnijom.

- Ustavnim je preobrazbama svrha zatvoriti niz zakonskih rupe, poput nepostojanja Vrhovnoga suda. BiH je zemlja velikih ljudskih i gospodarskih mogućnosti i moramo joj dati priliku da ih ostvari – napomenuo je Intzko. On se slaže da treba poduzeti korake koji bi uklonili razloge za frustriranost bosanskohercegovačkih Hrvata, poput uspostave hrvatskoga TV-kanala i vijeća kantona s većinski hrvatskim pučanstvom. 

Ključne riječi

Komentara 3

LJ
ljp
19:23 04.04.2011.

Hrvatska je clanica NATO-a i nicega se ne boji!!! Ona cuva svoje granice i interese...Mesic je udario cvrste temelje.....

OB
-obrisani-
19:40 04.04.2011.

Dosta je bilo terora i rasizma u ovoj nazovimo drzavom (MZ-protektorata)! Hrvati su jedan od 3 konstitutivna naroda u BiH i moraju biti ravnopravno tretirani, kao i druga dva naroda!

MA
maraosta
19:56 04.04.2011.

Europska unija je šovinistički, rasistički tihi ubojica malih europskih naroda, a posebno Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije