Ofenziva protiv ISIL-a

Iračka vojska: Prvi američki vojnici već su stigli u Irak

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.10.2015.
u 07:15

Amerikanci su stacionirani u vojarni Al Mazra (farma) koja se nalazi istočno od grada Falluje u provinciji Anbar

U vrijeme dok američki predsjednik Barack Obama još razmatra slanje američkih vojnika u Irak i Siriju, oni su već potajno stigli na područje Iraka. Irački mediji objavili su kako su američke snage za borbeno djelovanje stigle u Irak te su stacionirane u vojarni Al Mazra (farma) koja se nalazi istočno od grada Falluje u provinciji Anbar, što je za Večernji list potvrdio i irački visoki vojni izvor. Prema našim izvorima, oni su kao prethodnica došli pripremiti teren za dolazak većeg broja američkih vojnika.

Prvi je zadatak tih vojnika pomoći iračkoj vojsci koja je 60 puta pokušavala probiti ISIL-ove položaje i povratiti gradove Ramadi i Falluju, a u tome nije uspjela. Iračani su uvjereni kako će uz američku potporu moći povratiti ta dva grada jer će im Amerikanci, uz logističke savjete, pružiti zračnu potporu helikopterima Apache. 

U kampu Al Mazra prije dolaska američkih vojnika bilo je nekoliko američkih stručnjaka i savjetnika koji su obučavali iračke vojnike. Da su američki vojnici zaista već na terenu te pripremaju vojnu operaciju s iračkom vojskom, dokazuje i dokument iračke vojne obavještajne službe, koji je objavila iračka televizija Aletejah, u kojem se navodi da je desetak jurišnih helikoptera Apache 23. listopada sletjelo u irački grad Ramadi, u mjesto Humera, i to nenajavljeno i bez koordinacije s iračkim snagama stacioniranim u blizini tog područja.

Po svemu sudeći, Amerikanci su željeli tu operaciju voditi u strogoj tajnosti.

>>SAD šalje vojnike u Siriju, ministar obrane Obami: Vrijeme je za udar

>>Blair: Žao mi je zbog pogrešaka tijekom invazije na Irak

Komentara 10

SI
sisu
08:00 30.10.2015.

Kako su Rusi elegantno, s nekoliko borbenih naleta, uvukli Amerikance u kaos na Bliskom Istoku. Na kraju krajeva, tako im i treba, kaos su sami izazazvali. Pa kad im sruše helikopter američkim projektilom, doći će i kopnene snage koje će ginuti od oružja što su ga amerikanci dali "umjerenoj oporbi".

RO
rotšild
07:45 30.10.2015.

Amerikanci su stigli u Irak a tamo ih nitko nije zvao. Taj smrad ne priznaje suverenitet. Pohlepni krvoločni lihvar stvara novi svjetski poredak.

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
08:01 30.10.2015.

Sad kad su Rusi zapoceli pravi rat protiv ISILa ,odjednom startaju i Ameri!!!Gdje su bili zadnje dvije godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije