VELIKA POŠILJKA

Iran prešao crvenu liniju: Rusiji poslali moćne projektile, Europa i SAD dogovaraju nove sankcije

FILE PHOTO: 9М723 missiles, part of  Iskander-M missile complex, are seen during a demonstration at the International military-technical forum ARMY-2019 at Alabino range in Moscow Region
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
1/3
07.09.2024.
u 08:40

Iako su se nadali da će izbor novog premijera Masouda Pezeshkiana smiriti situaciju u Iranu i približiti ga Zapadu, brojni dužnosnici smatraju da je dostava projektila u danima koji prethode sastanku UN-a dokaz slabosti nove vlade

Iran je Rusiji poslao balističke projektile kratkog dometa, moćan alat u ratu protiv Ukrajine, navode američki i europski dužnosnici, usprkos oštrim upozorenjima Zapada da takvo oružje ne smije stići do Moskve. Washington je saveznike prošlog tjedna izvijestio o razvoju događaja, nakon više izvješća o sve učestalijim i razornijim raketnim napadima Rusije na Ukrajinu. "Upozoravamo na sve dublje partnerstvo Rusije i Irana od početka invazije. Mi i partneri naglasili smo na G-7 i NATO samitu da smo spremni značajno uzvratiti. Transfer iranskih projektila u Rusiju je dramatična eskalacija njihove podrške" poručio je glasnogovornik Nacionalnog sigurnosnog vijeća Sean Savett.

Iran poriče da je dostavio balističke projektile Rusiji, te poručuje da se suzdržava od "sudjelovanja u takvim akcijama, no poziva druge zemlje da prestanu oružjem opskrbljivati obje strane" izjavio je glasnogovornik Irana u Ujedinjenim Narodima. Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije komentiralo događaj, piše Wall Street Journal. Rusija je već dobila iranske dronove te municiju i projektile iz Sjeverne Koreje. Pošiljka je sadržavala nekoliko stotina kratkometnih balističkih projektila, navode zapadni izvori. Iran posjeduje širok asortiman takvog oružja s dometom do 800 km.

"Ovo nije kraj" komentirao je visoki europski dužnosnik, napominjući da će Iran vjerojatno nastaviti slati oružje Rusiji. Velik broj projektila predstavlja značajan izazov za ukrajinsku protuzračnu obranu, naglasio je predsjednik Volodimir Zelenski u petak u posjetu Njemačkoj. "Svijet ima dovoljno sustava protuzračne obrane da osigura da ruski teror ne ostavi posljedice" poručio je. Prema podacima ukrajinskih zračnih snaga, u posljednjih šest mjeseci Ukrajina je srušila samo 10 posto ruskih projektila. Balističke rakete prebrze su za većinu sustava. S njima se može nositi američki Patriot, no njih Ukrajinci nemaju mnogo.

Europski dužnosnici u suradnji s američkim kolegama nastoje formulirati odgovor koji bi uključivao dodatne sankcije. S obzirom na to da se ovaj potez Irana očekivao mjesecima, pripremni radovi obavljeni su ljetos. Europa će vjerojatno zabraniti iranskom avioprijevozniku Iran Airu da leti iz europskih zračnih luka što će otežati održavanje trgovinskih veza. Osim toga, mjerama će ciljati iranske tvrtke i pojedince koji su sudjelovali u transferu oružja. Ranije ove godine EU je upozorila Iran da bi izvoz projektila bio "crvena linija" zbog koje bi mogli ostati bez dijela olakšica sankcija koje je Tehran osvojio u nuklearnom sporazumu 2015.

Iako su se nadali da će izbor novog premijera Masouda Pezeshkiana smiriti situaciju u Iranu i približiti ga Zapadu, brojni dužnosnici smatraju da je dostava projektila u danima koji prethode sastanku UN-a dokaz slabosti nove vlade. Bivši direktor za poslove na Bliskom Istoku pri Nacionalnom sigurnosnom vijeću, Michael Singh, upozorio je Washington i saveznike da izbjegnu napast nametanja sankcija. "Bilo bi primjerenije zabraniti same projektile, ili više truda uložiti u sprječavanje Irana da uveze komponente koji su nužni za održavanje raketnog programa" poručio je.

VIDEO Dronovi 'Dracarys'

Ključne riječi

Komentara 23

DU
DugouhiDuško
13:25 07.09.2024.

Odakle Iranu pravo da šalje nekome oružje. Samo Ameri imaju licencu za slanje oružja, rušenje neposlušnih vlada,organiziranje ružičasti revolucija, bombardiranja bez bojazni da mogu biti kažnjeni. Ima toga još,pljačke tuđih resursa, pronalaženje terorista i slanje po svijetu da rade terorističke akcije u neposlušnim državama,uvođenje sankcija nepokorenima i vršenje pritiska na poslušnike da i oni uvode sankcije protiv svoje volje. Itd,itd,itd.

ZU
Zurka
08:14 08.09.2024.

Skupili se Srbi momentalno, rijec Rusija im odmah energiju daje.

BA
Blokirani admin
10:58 07.09.2024.

Zar nije Iran zaostala teokracija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije