REVOLUCIJA U ZRAČNOM RATOVANJU

Amerikanci razvili suludo moćno oružje: AIM-174B je žestok odgovor Kinezima, meta će im biti 'lanac ubijanja'

A F/A-18E Super Hornet fighter jet is catapulted off the flight deck of the USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) aircraft carrier in Southern Red Sea, Middle East
Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS
1/2
06.09.2024.
u 09:37

Douglas Barrie iz Međunarodnog instituta za strateške studije rekao je u srpnju da je raketa AIM-174B prvenstveno razvijena za Indo-Pacifik kako bi se odgovorilo na napredak u kineskom zrakoplovstvu i mornaričkom zrakoplovstvu

Američki borbeni avioni viđeni su s novom raketom AIM-174B, lansiranom iz zraka, koja predstavlja značajno pojačanje za američki arsenal. Ta raketa ima veći domet u usporedbi s dosadašnjim projektilima zrak-zrak, a njen razvoj omogućuje Sjedinjenim Državama da se bolje nose s kineskim raketama dugog dometa. Američka mornarica sada koristi ovu novu raketu kako bi povećala domet svojih borbenih aviona, što je ključno za mogući sukob s Kinom, piše Business Insider

Lansirna verzija rakete Standard Missile 6, koja je nazvana AIM-174B, prvi put je zapažena na fotografijama stručnjaka tijekom njezina razvoja, ali detalji o programu tada nisu bili jasni. Američka mornarica službeno je predstavila AIM-174B u srpnju, kada su američki borbeni avioni F/A-18E Super Hornet, smješteni na nosaču aviona USS Carl Vinson i u havajskoj bazi Pearl Harbor-Hickam, viđeni s ovom raketom tijekom vježbi Rim of the Pacific.

Mornarica je tada potvrdila da je raketa sada operativna, a stručnjaci su odmah zaključili da je usmjerena na Kinu. Douglas Barrie iz Međunarodnog instituta za strateške studije rekao je u srpnju da je AIM-174B prvenstveno razvijena za Indo-Pacifik kako bi se odgovorilo na napredak u kineskom zrakoplovstvu i mornaričkom zrakoplovstvu.

Razvoj dugodometnih raketa zrak-zrak u Pekingu, kao i šire raketne sposobnosti, izaziva zabrinutost u Washingtonu, navodi Business Insider. Najnovije izvješće Pentagona o kineskom vojnom razvoju ističe rad Kine na raketama zrak-zrak koje djeluju izvan vizualnog dometa. Ove rakete mogle bi biti korištene ne samo za napad na borbene avione već i na visoko vrijedne ciljeve kao što su zrakoplovi za dopunu goriva u zraku i letjelice za rano upozoravanje i nadzor.

Kineski raketni sustav PL-15 bio je odgovor na američki AIM-120D AMRAAM. Prema izvješću Kraljevskog instituta za ujedinjene usluge iz 2020. godine, PL-15 ima mali aktivni radarski tragač i dulji domet od američkog AIM-120C/D AMRAAM. Kina također razvija rakete duljeg dometa, poput PL-17, što dodatno potiče SAD da unaprijedi svoje raketne sposobnosti. Justin Bronk, stručnjak za zrakoplovnu snagu iz RUSI-a, rekao je za Business Insider da Kina već koristi projektil PL-15, koji ima bolju kinematiku od AIM-120D3, pa postoji poticaj za razvoj rakete koja može nadmašiti te performanse.

VEZANI ČLANCI:

To je još važnije, rekao je, s obzirom na to da "Super Hornet, kao primarni borbeni tip za američku mornaricu, ima znatno manje impresivne kinematičke performanse od kineskih J-20 ili J-16," koji nose PL-15 i PL-17. AIM-174B daje američkim nosačima aviona novu sposobnost da angažiraju kineske zračne snage i mornaričke zrakoplove na većem dometu nego njegov prethodnik, potencijalno smanjujući zaostatak.

Rakete SM-6, lansirane s brodova i poznate i kao RIM-174, imaju domet do 370 kilometara i prvi put su korištene u borbi prošle jeseni protiv Huta. Ove rakete su višenamjensko oružje koje može djelovati u protuzračnoj i protupovršinskoj borbi te uništiti balističke rakete u završnoj fazi leta. Kada se koriste u ulozi rakete zrak-zrak, pružaju nove sposobnosti koje pomažu SAD-u da se suprotstavi novijim kineskim oružjima.

Bronk je rekao da je PL-17 vjerojatno najusporediviji s AIM-174B, ali kinesko oružje možda ima veći domet, dijelom zbog platformi koje ga primarno nose. PL-17 je prilično velika raketa koja se pojavila na kineskom višenamjenskom borbenom avionu J-16 tijekom razvoja. Nedavno, u znak da se približava operativnom statusu, viđena je na avionu u prosincu prošle godine. Kineski borbeni avion J-16 je vrlo sposoban četvrte generacije.

S druge strane, AIM-174B rakete nose američki Super Horneti, ali se primjećuje da bi ti avioni mogli imati problema s nošenjem raketa zbog njihove veličine i težine – AIM-174B je vjerojatno pet puta teža od AIM-120D. To bi moglo utjecati na maksimalnu brzinu i visinu aviona. Unatoč tome, nova raketa nudi značajnu prednost u dometu. U scenarijima zračne borbe s Kinom, AIM-174B bi mogla biti posebno korisna u ometanju kineskog "lanca ubijanja" – procesa identificiranja, gađanja i uništavanja ciljeva, uključujući resurse poput aviona za rano upozoravanje i nadzor. Također omogućava američkim zrakoplovima da ciljaju strateške pozadinske resurse, poput kineskih bombardera i zrakoplova za obavještavanje, nadzor i izviđanje.

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

A F/A-18E Super Hornet fighter jet is catapulted off the flight deck of the USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) aircraft carrier in Southern Red Sea, Middle East
1/29
Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Žaoka
Žaoka
10:04 06.09.2024.

AIM-174B nije razvijena za Stealth zrakoplove poput F-22 i F-35. Ona je isključivo vezana za F-18 kao što piše u članku, za Američku mornaricu. Ali postoji jedna raketa bolja od ova navedene, razvijena za F-22 i F-35. Testovi su se pokazali uspješnijim od očekivanja i već ove godine ih se pomalo stavlja u F-22 koji su i radi nje imali prošle godine modernizaciju. Uskoro počinje i ugradnja unF-35. Odlično prolazhi i sa F15 koji će ih kao inačica F-15X ima u arsenalu isto kao i F-16 Viper. Ono što zahtijeva je AESA radar. O njoj se jako malo zna. Onaj kineski balon nije bio oboren bez veze. Točno je prelijetao područje gdje se ta raketa testirala. Izvadili Ameri iz mora opremu od tog balona koji je bio pun detektora, kamera, senzora i još dosta toga. Navodno da ta oprema vrijed preko 5 mil. $. Radi se o raketi Aim-260 i samo se nagađa da bi mogla imati domet 260km sa aktivnim navođenjem na ciljeve sa radarskim odrazom od 0,2m2.

BA
Babylon
13:21 06.09.2024.

Velika i mocna USA ne mora se bojati kineskih raketa jer one su upravo to...kineske rakete.

GN
GNKDZ1986
11:35 06.09.2024.

SAD i Kina kao dvije super sile nastavljaju utrku u naoružanju....prate ih Francuska,V.Britanija ,Izrael i Južna Koreja a svi ostali odustali od ozbiljnog naoružavanja poput ruske strvine u raspadanju i gladne Sjeverne Koreje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije