ORUŽJE SMRTI

Šokantni detalji plana terorista iz Beča: Osumnjičeni su autom vježbali izvođenje napada

General view outside Happel stadium after Taylor Swift's three concerts in Vienna this week were canceled
Foto: ELISABETH MANDL/REUTERS
1/5
09.08.2024.
u 11:08

U kući 19-godišnjaka nađeno je i razno oružje, mačete, noževi, kablovi za paljenje, detonatori te 21.000 krivotvorenih eura i krivotvorena policijska iskaznica. Policija je u kući pronašla i zaplijenila puno materijala za izradu bombe, te propagandni materijal terorističke organizacije Islamske države.

Austrijski dnevni list “Heute” danas piše kako je 19-godišnji Beran A., glavni osumnjičenik za planiranje terorističkog napada na koncerte svjetske pop zvijezde Taylor Swift u Beču, sa svojim 17-godišnjim kompanjonom vježbao svojim automobilom izvođenje napada. Riječ je o VW Beetle, crne boje s registracijom koja počinje slovima NK (Neunkirchen), koji stoji pred kućom IS fanatika u Ternitzu u Donjoj Austriji, 65 kilometara južnije od Beča. 

Heute je objavio i sliku automobila, uz upit je li je taj automobil crne boje s kričavo crvenim sjedalicama trebao biti oružje smrti i krvoprolića pred bečkim Ernst Happel stadionom, gdje je Taylor trebala nastupati? Ono što je poznato jest da su uhićenici, 19-godišnjak i njegov 17-godišnji prijatelj, već isprobali vožnju navedenim Volkswagenom i to s montiranim plavim svjetlom, koje ima i policija. 

General view outside Happel stadium after Taylor Swift's three concerts in Vienna this week were canceled
1/14

“Ja imam 17 godina, a Beran ima auto. Mi smo se samo htjeli malo provozati kroz okolinu”, rekao je policiji kompanjon glavnog optuženog 19-godišnjaka. Koliko je Beran A. svoj plan terorističkog napada na koncertu najveće svjetske pop-zvijezde detaljno razradio, pokazali su i prvi rezultati policijske  istrage. IS-fanatik, koji nije imao kartu za koncert, istražiteljima je priznao da se autom htio zabiti u 20.000 ljudi izvan stadiona, a onda ih napasti noževima i mačetama te potom dignuti njih i sebe u zrak razornom bombom, što bi za posljedicu, kako navodi list, vjerojatno imalo na stotine mrtvih.

Policija je potvrdila da je 19-godišnji atentator samoubojica svoj automobil opremio plavim policijskim svjetlom, kako bi si olakšao prolaz do ulaza na koncert i dolazak do posjetiteljske mase. IS fanatik uhićen je u srijedu ujutro u roditeljskoj kući u Ternitzu u pokrajini Donjoj Austriji. Roditelji su mu porijeklom iz Sjeverne Makedonije, a u trenutku uhićenja bili su na godišnjem odmoru. Njegov 17-godišnji kompanjon hrvatsko-turskog podrijetla uhićen je istoga dana poslijepodne, kod stadiona u Beču, gdje je radio.

POVEZANI ČLANCI:

Austrijski glavni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf rekao je da je glavni osumnjičenik sve priznao te je opsežno opisao planove za napad. Informaciju o napadima Austrijanci su dobili od američke tajne službe. Policija je u kući pronašla i zaplijenila puno materijala za izradu bombe te propagandni materijal terorističke organizacije Islamske države. U kući 19-godišnjaka nađeno je i razno oružje, mačete, noževi, kablovi za paljenje, detonatori te 21.000 krivotvorenih eura i krivotvorena policijska iskaznica.   

VIDEO Pozadina otkazivanja koncerta Taylor Swift

Komentara 4

MA
marinalučica
12:03 09.08.2024.

Koliko puta isti članak u više verzija se objavljuje u istim novinama i koliko puta isti odlomak se ponavlja u jednom članku.

SU
SULUD
12:05 09.08.2024.

Pustili ste pet miliona ilegalnih imigranata u Europu. Dijelili ste im vodu i hranu na granici. Većinom muškarci bez žena i djece. Sa mobitelima u ruci. I sad se bojite terorističkih napada?

MK
mksdk
12:24 09.08.2024.

Osnovni problem u cijeloj ovoj priči su ljevičari. Ne muslimani, jer oni rade ono što znamo da im vjera nalaže, nego lažljivi komunisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije